Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zákaz setkávání Čechů venku i doma: Arenberger varoval před domácími mejdany, opatření hájí

Aktualizováno -
14. dubna 2021
22:48
Autor: trm, ČTK, simao - 
14. dubna 2021
07:53

Policie nebude kontrolovat a vymáhat to, aby se lidé na veřejnosti pohybovali jen ve dvou. Nařízení vydalo ministerstvo zdravotnictví pod vedením Petra Arenbergera (za ANO), podle policie na něj ale pandemický zákon nestačí. Policie to oznámila na twitteru. Na opatření už míří i první stížnost k soudu.

Opatření vydalo Arenbergerovo ministerstvo v sobotu, v pondělí ho schválila vláda. Rozhodnutí omezit setkávání na dva lidi zdůvodil nový ministr zdravotnictví  obavami epidemiologů, aby větší rozvolnění nezvrátilo křehký pozitivní trend ve vývoji epidemie onemocnění covid-19. Podle policie ani tohle nestačí.  „Pandemický zákon ani zákon o ochraně veřejného zdraví nemůže plošně regulovat a omezovat volný pohyb osob, tj. ani jejich počet. Policisté tak nemohou a ani nebudou svoji kontrolní činnost orientovat tímto směrem,“ napsala policie na twitter. 

Policie tak nebude řešit hloučky v parcích nebo na náplavce. „Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví váže omezení pouze k “hromadným akcím”. Pohyb osob “na ulici”, náhodná a neorganizovaná setkání nelze tímto opatřením pokrýt,“ napsala policie.

Omezení pohybu a setkávání platilo během nouzového stavu, který skončil v neděli o půlnoci. Od pondělí upravuje opatření pandemický zákon. Média přinesla vyjádření některých právníků, podle nichž je opatření neústavní a nelze je vyhlásit podle pandemického zákona, podle ministra Arenbergera však z konzultací s právníky vyplynulo, že je opatření v pořádku. „Různí právníci jednají na různých úrovních od naprosto jednoznačného přijímání, přes určité pochybnosti. Kromě jednoho právníka jsem se nesetkal s jednoznačným odmítnutím všeho. Z našeho pohledu si myslíme, že je to naprosto v pořádku,“ uvedl ministr.

Arenberger hájil opatření ve Sněmovně

„Omezení počtu osob, které se stýkají, je významně důležitější než jakákoliv jiná opatření a patří to prostě jednoznačně do boje proti pandemii,“ hájil pak dnes ministr zdravotnictví opatření ve Sněmovně.

„Vydal jsem nové mimořádné opatření, které bylo bez vady, aspoň podle našich právníků, a které udržovalo stav té bezpečnosti, kterou nám doporučili epidemiologové. Takže po odborné stránce si myslím, že je to naprosto v pořádku. Jestli je to správné po stránce právní, to nedovedu jako lékař posoudit,“ pokračoval během kritiky ze strany poslanců.

„Jestli se ptáte, jestli jsem to konzultoval třeba s policií, samozřejmě konzultoval jsem to s panem vicepremiérem Hamáčkem a ministrem vnitra. A ten mi sdělil, že v tomto případě Ministerstvo vnitra a on tedy osobně ve vládě respektuje rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví. Vnímám to tak, že chápe situaci tak kritickou, jaká je,“ podotkl.

Podle ministra je dál třeba i v současné situaci chránit co nejvíc sebe a své okolí. A nepořádat domácí mejdany.

„Můžeme se akademicky bavit o tom, jestli to, že policie nemůže zasáhnout v bytě, v mém bytě, kdybych si tam pozval pár kamarádů. Já myslím, že je to naprosto v pořádku. Já bych neměl radost, kdyby ke mně do bytu vtrhlo komando a několik mých přátel srazilo k zemi jenom proto, že nemáme roušky a že je nás tam o jednoho víc, než nějaké moje mimořádné opatření předpokládá. Ale myslím si, že to, co jsme udělali, je signálem pro nás všechny, že ideální je takovouto situaci doma nezpůsobovat. Takže znovu říkám, situace není dobrá. A jenom ti největší furianti by si doma udělali mejdan. Tak to prosím nedělejte. A nečekejte na to, jestli policie přijde, nebo nepřijde. Myslete hlavou,“ vyzval občany Arenberger.

Ministr označil omezení kontaktu lidí  za hlavní protiepidemický prvek. Jeho předchůdce Jan Blatný (za ANO) původně navrhoval, aby se od pondělí hranice zvýšila na 10 lidí ve vnitřních prostorách a na 20 lidí venku. Epidemiologové podle Arenbergera upozornili na to, že takové uvolnění by mohlo situaci zhoršit i v souvislosti s pondělním otevřením části škol.

Do pohybu se dalo 400.000 dětí i jejich rodiče, což podle ministra představuje významné epidemické riziko. „Považovali jsme za vhodné problém napravit a vrátit se k původnímu omezení setkávání,“ řekl ministr.

Feri a ohlušující prázdnota

Poslanec TOP 09 Dominik Feri ve sněmovní debatě uvedl, že není udržitelné, aby ministerstvo zdravotnictví uvádělo něco jiného než policie. Ministra se ptal mimo jiné na to, jak je to se setkáním více lidí například v parku, v bytě, na chalupě nebo při rekreačním sportování. „Já to nevím,“ konstatoval Feri.

Výklad policie je podle Arenbergera prakticky shodný s představou ministerstva zdravotnictví. Míní například, že piknik kamarádů v parku už by mohl být nedovolenou hromadnou akcí.

O dalším uvolňování protikoronavirových restrikcí mluvil ministr zdravotnictví jen obecně. Systém se ve spolupráci s epidemiology podle něho připravuje. Uvedl také, že uvítá konzultace s opozicí. „Potřebujeme všechny chytré lidi k tomu, aby nám v této situaci pomohli,“ dodal. Feri podotkl, že Sněmovna se nedozvěděla vůbec nic, vláda podle něho evidentně žádný plán nemá. „To je ohlušující prázdnota,“ konstatoval.

Právník Koudelka: Ministerstvo pochybilo

Opatření o omezení setkávání už u Nejvyššího správního soudu napadl právník Zdeněk Koudelka. Podle advokáta narušuje právo na soukromí, rodinný život či projevování náboženské víry. Resort navíc postupoval chybně, když opatření vydal bez předchozího souhlasu vlády, uvedl Koudelka.

Ministerstvu dále vytýká, že formulace opatření dopadá i na neorganizované mezilidské setkávání, například v rodinách. Koudelka to považuje za narušení práva na soukromí a práva na rodinný život. „Je soukromou věcí, zda si člověk do svého bytu pozve tři své sourozence. Je jeho věcí, zda se doma pohybuje s rouškou či ne, včetně jeho hostů,“ argumentuje advokát. Omezení setkávání jen na dva lidi podle Koudelky znamená, že by při přísném výkladu nemohli synové a dcery navštívit ani své rodiče, pokud nežijí v jedné domácnosti.

Ministerstvo zdravotnictví podle Koudelky překročilo svoji pravomoc omezením možnosti shromaždování. „Zásah je o to citelnější, že jsou vyhlášeny volby do Poslanecké sněmovny a již probíhá volební kampaň,“ zdůraznil advokát. Opatření tak podle něj zasahuje do voleb jako základního prvku demokratického režimu státu.

 

Epidemiolog Roman Prymula v Epicentru Blesku 13.4.2021 Epidemiolog Roman Prymula v Epicentru Blesku 13.4.2021 | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

ingmarie ( 15. dubna 2021 10:00 )

Přesně tak. Ovšem gejsovic , 7vox7 a ellaella si myslí , že krást a podvádět je normální. Asi jim to zatím v životě vychází

Desterz ( 14. dubna 2021 17:33 )

Imho jde o víc než komedii. Je to bezprecedentní situace, kdy policie odepřela poslouchat co nařizuje vláda.
Stejně tak je pro mě absolutně neuvěřitelné, když ministr zdravotnictví vyhlásí něco, o čem sám ví že to je nezákonné ale nadhodí - no tak to soud zruší, ale stejně musíte poslechnout! Nechápu ani ve snu, jak je možné že ten člověk neletěl na vteřinu ze své nové funkce, když veřejně deklaroval že je mu zákon vlastně za cár papíru k zabalení svačiny. To to nikomu ve vládě nevadí? Právní principy tohoto státu (pokud tu ještě nějaké jsou) díky tomu utržily krutou pecku pěstí do čenichu.

Michal Snobl ( 14. dubna 2021 13:33 )

Arenbergr vydal opatření, vláda schválila a fíci jim na to sěrů.
Ty to tam mění jak ponožky a jeden neví co dělá druhý. Páni to jsou šašci.
Kucí to dáte Préésident hlásil že nákaza zmizí na podzim. Tak nevím jestli nemyslel vás vládní kašpary ušatý
LIDI UŽ VÁM NA TO JE--- ----BŮ VÁŽENÍ VLÁDNÍ UMĚLCI, VLADNÍ BANDO DILETANTŮ

Ksel ( 14. dubna 2021 11:41 )

Konformní a lokajská duše Arenbergrova ve službách respirátorových fetišistů, koronavirových ordnerů a dalších úchyláků, kteří nás chtějí vrátit do doby před feudalismem, tedy budují tito morální odpadlíci u nás sofistikovaný otrokářský režim, který okrádá občana o poslední zbytky jeho osobní svobody, svobodné vůle a lidské důstojnosti.

0703 ( 14. dubna 2021 10:36 )

No konečně i ti cajti dostali rozum.A normální zpráva po delší doběi když dnes už je to druhá dobrá zpráva, ta první je : http­s://ww­w.fr­ekven­ce1.cz­/clan­ky/zpr­avy/­nad-ceskymi-politiky-se-vari-voda-budou-postupne-padat-jako-shnile-hrusky-ze-stromu-rika-vedma­.shtml­?utm_s­ource­=www­.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-inter­netu#­dop_ab­_vari­ant=0­&dop_s­ource­_zone_­name=­hpfe­ed.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=Kuw­ROgnx8­pw-2021­041407­51&dop­_id=11­243698

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa