Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Arenberger promluvil o nabídce Sputniku: 300 tisíc dávek slíbili dodat hned. Kolik později?

Autor: ČTK - 
13. dubna 2021
20:33

Nabídka Ruska byla podle nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) na nákup 300.000 dávek vakcíny Sputnik V okamžitě, každý měsíc pak dalších 150.000 dávek. Řekl to dnes Radiožurnálu. Nemá informace o tom, že by tato několik týdnů stará nabídka už neplatila. Arenberger minulý týden v čele úřadu vystřídal Jana Blatného (za ANO). Toho prezident Miloš Zeman kritizoval za odmítání očkovat touto ruskou vakcínou, která zatím nemá schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) v ČR.

„Nabídka pro Českou republiku už padla z ruské strany před několika týdny. Okamžitě bychom mohli nakoupit asi 300.000 dávek a potom každý měsíc asi 150.000 dávek,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). „Neslyšel jsem žádnou její negaci, takže zřejmě asi dál platí. My jsme to zatím dál neprověřovali,“ dodal.

Za poslední týden bylo v Česku podáno 293.000 dávek vakcíny proti covidu-19 od tří výrobců. Jen od firmy Pfizer/BioNTech bylo více než 300.000 dávek podáno od začátku dubna. Vakcíny AstraZeneca bylo podáno dosud asi 270.000 dávek a vakcíny Moderna 220.000 dávek od začátku očkování. Celkově bylo v ČR aplikováno 2,15 milionu dávek. Zatím se očkuje vakcínami, kde je nutné podání dvou dávek.

Výpadky dodávek u AstraZenecy i Johnson & Johnson

Na duben mělo Česko objednáno 2,6 milionu dávek, kvůli omezeným dodávkám ale dorazí jen 1,56 milionu. Dodávky krátila zejména firma AstraZeneca, jíž mělo přijít v dubnu 500.000 dávek.

Nedorazí ani dodávky vakcíny od firmy Johnson & Johnson, která pozastavila distribuci do Evropy kvůli prošetřování možné souvislosti se vznikem krevních sraženin. V příštích dvou týdnech měla dodat přes 38.000 dávek, zejména praktickým lékařům.

Arenberger také připomněl, že každá vakcína, kterou by se v Česku očkovalo, musí splnit určité náležitosti, jako jsou klinická data o účinnosti a bezpečnosti, nebo prokázat správnou výrobní praxi. „Musíme vědět, v jakém závodě je to vyráběno a jestli splňuje všechny parametry, které předepisuje Evropská unie. My zatím tohleto od Sputniku nemáme,“ dodal.

Video  Zeman o konci Blatného věděl dříve. Sputnikem by se nechal přeočkovat.  - Blesk
Video se připravuje ...

SÚKL žádal od Rusů odpovědi. Čeká na ně dál

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) podle něj už několikrát požadoval od ruského výrobce upřesnění dokumentů, ale stále čeká na odpovědi. „Podle toho budeme dál postupovat,“ dodal. Ředitelka SÚKLu Irena Storová, kterou prezident také kritizoval, podle něj postupuje správně a neuvažuje o jejím odvolání.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí řekl, že by bylo rozumné Sputnik předobjednat, aby byl k dispozici v době, kdy ho schválí EMA. „Předpokládáme, že Evropská léková agentura tuto vakcínu také dříve či později pustí do oběhu. Určitě by bylo prozíravé se na to připravit,“ řekl k tomu Arenberger. Dodal ale, že i s dosud objednanými vakcínami by Česko mělo mít očkovaných 57 procent populace do prázdnin a 70 procent na konci léta.

„Na druhou stranu ti, kteří by se chtěli nechat očkovat třeba privátně, možná by se jim měla umožnit vakcinace jakéhokoliv typu. Ale musí to mít nějaké náležitosti, které akceptuje Evropská unie,“ dodal.

Video  Hamáček o vyhazovu Petříčka: ČSSD musí být srozumitelnější. A promluvil o Sputniku V a jednání s Rusy.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 14. dubna 2021 05:03 )

STBaci a Komanči mají dávno západní vakcíny,pro zbytek chtějí bratrskou pomoc

UFO1 ( 14. dubna 2021 05:02 )

Po jejich přístupu k testům do škol,obdiv rodičům,kteří dovolí?,provereni ruských vakcín bude stejné Rusko chce ČR pod svá křídla i oficiálně,musí
Kvůli tomu všechny naočkovat čímsi?

Covid_19 ( 13. dubna 2021 22:22 )

"Nemá informace o tom, že by tato několik týdnů stará nabídka už neplatila" - to fakt řekl? To si nemohl nabídku ověřit? Asi je to fakt jen plácal, co jen plácá slova, něco jako Babiš

frantacizek ( 13. dubna 2021 22:09 )

my ten Sputnik vůbec nepotřebujeme, pač pokud je Evropská léková schválí, tak nejdříve za 2-3 měsíce, a to už tady budou další dodávky Pfizeru a Moderny. náš problém nebude počet vakcín tady, ale stane se jím znovu logistika očkování, tzn. že nebudete stíhat očkovat, což už se ukazovalo nyní, a to tady chodila desetina dodávek zatím. Měl by se udělat nějaký závazný seznam komunistů a dalších dobrodruhů, kteří se tím východním lektvarem chtějí mermomoci nechat naočkovat, aby se toho neobjednalo zbytečně moc a lidé to pak neodmítali v ordinacích, budou-li mít na výběr mezi tím východním matrošem, Pfizerem a Modernou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa