Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ve Švédsku přibývá nejvíce nakažených v Evropě. Norsko povolí akce do 100 lidí

Autor: ČTK, sova - 
13. dubna 2021
23:11

Ve Švédsku nyní přibývá nakažených nejrychleji v Evropě a země hlásí největší zatížení jednotek intenzivní péče v letošním roce. Od pátku laboratoře ve Švédsku potvrdily přes 19 000 nových případů nákazy, informovala v úterý agentura Reuters. Přísnější opatření ale podle vlády zatím nejsou potřeba. Sousední Norsko oznámilo, že od pátku výrazně uvolní stávající restrikce, mimo jiné povolí akce až pro stovku lidí.

Podle serveru Our World in Data mělo desetimilionové Švédsko za poslední týden v průměru 625 nově nakažených denně na milion obyvatel. Bylo to více než například v Polsku či Maďarsku, kde se tento ukazatel pohyboval nad hranicí 520, i více než v ČR, které podle serveru mělo denně 365 nakažených na milion obyvatel.

Lidé čekají na očkování proti covidu-19 před výstavištěm ve švédském Stockholmu (8. 4. 2021) Lidé čekají na očkování proti covidu-19 před výstavištěm ve švédském Stockholmu (8. 4. 2021) | Reuters

Ve skandinávské zemi roste i zatížení jednotek intenzivní péče, kde je aktuálně skoro 400 pacientů s covidem-19. Je to více než během vrcholu druhé vlny pandemie letos v lednu, ale méně než během první vlny loni, kdy bylo na jednotkách intenzivní péče přes 550 pacientů.

Rozvolnění v Norsku se nebude týkat například Osla

Švédský premiér Stefan Löfven koncem března odložil plánované uvolnění restrikcí na začátek května, ke zpřísňování ministerstvo zdravotnictví sahat nechce. Podle ministryně Leny Hallengrenové veřejnost svoje chování změnila a život už nyní běží ve velice omezeném režimu.

Norská premiérka Erna Solbergová v úterý oznámila, že vzhledem k příznivému vývoji epidemické situace se v zemi od pátku zruší řada opatření zavedených před Velikonocemi a že se společnost výrazně otevře. Povoleno bude nově pozvat domů najednou až pět hostů, na akcích uvnitř se bude smět sejít až stovka lidí, pokud budou mít místa k sezení. Uvolňování se ale nebude týkat regionů, které mají vyšší počet nakažených, což je mimo jiné i hlavní město Oslo a jeho okolí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 14. dubna 2021 00:10 )

snad 365 na 100 000 obyvatel u nás. Pokud ve Švédsku 625 na milion tzn. 62,5 na 100 000 obyvatel.

Jirik-ta ( 14. dubna 2021 00:03 )

U nás se ale udává počet nakažených na 100 000 obyvatel. viz mapa ČR
https://onemocneni-aktu­alne­.mzcr­.cz/co­vid-19

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa