Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pandemie se vymkla kontrole, přes 4000 mrtvých za den. Proč v Brazílii částečně rozvolňují?

Autor: Darina Jíchová - 
13. dubna 2021
17:09

Brazílie se každým dnem propadá do hlubší krize spojené s koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19. Průměrné denní přírůstky nových případů se pohybují kolem 72 tisíc, rostou i počty obětí. Minulý týden zaznamenali smutný rekord, za den v zemi zemřelo 4195 lidí. Je proto nepochopitelné, proč některé regionální vlády přistoupily k rozvolňování restrikcí, uvedla stanice CNN.

Od pondělí 12. dubna se děti ve státě São Paulo vrátily do školy, právě zde jako například i ve velkoměstě Rio de Janeiro je přitom situace nejhorší. Kromě škol se v São Paulu mohou konat sportovní akce a otevřou se stavebniny, v Riu de Janeiro i bary a restaurace. Úřady v São Paulu uvolňování brání tím, že počet hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče klesl z kritických 90,5 procenta na 88,6 procenta.

Koronavirus v Brazílii. Koronavirus v Brazílii. | Reuters

„Opatření, která jsme měli, ukázala, že fungují,“ uvedl viceguvernér státu Rodrigo Garcia na tiskové konferenci. Nicméně čísla nakažených a obětí neodpovídají nijak tomu, že by se situace lepšila, v São Paulu jen v pátek registrovali více než 20 tisíc nových případů, po víkendu počty klesly na 5 tisíc nakažených, zdravotníci ale připomněli, že přírůstky jsou o víkendu vždycky nižší.

To velkoměsto Rio de Janeiro rozvolňuje, i když má skoro plnou kapacitu jednotek intenzivní péče, ty jsou zaplněné z 92 procent. „Realita neumožňuje lockdown,“ reagoval starosta Eduardo Paes s tím, že žádná z restrikcí nezabránila lidem se scházet a pořádat večírky. Podotkl také, že obchodníci jsou ekonomicky na dně, stejně jako zbytek obyvatelstva. „Samozřejmě ale nesmíme polevit na vlastní ostražitosti,“ vyzval Paes.

Vědci trvají na lockdownu

Pod odborníků je rozvolňování to poslední, co Brazílie potřebuje. „Řešením by byl celonárodní a koordinovaný lockdown,“ shodli se vědci. Poukázali také na to, že zatím bylo oočkováno jen 2,8 procenta obyvatelstva, to je zhruba 6 milionů osob z 210 milionů. Připomněli také, že zdravotnictví, veřejné i soukromé, je pod neuvěřitelným tlakem, v pětině měst hrozí, že do 10 dnů dojdou zásoby kyslíků. V nejméně 17 státech „praskají nemocnice ve švech“, oddělení JIP jsou plná z 90 procent.

„Jen totální lockdown může zabránit tomu, aby duben nebyl ještě horší než březen,“ uvedlo biomedicínské centrum Fiocruz spolupracující se společností AstraZeneca. „Lockdown je hořký lék, ale je zcela nezbytný v době krize a kolapsu zdravotnictví, které nyní země zažívá. Jedině takhle zabráníme dalšímu umírání a efektivně zachráníme životy,“ prohlásili vědci z Fiocruzu.

Na brazilskou vládu se obrátila také kancelář OSN v Brazílii a vyzvala ji, aby vyhlásila restrikce. „Bez národně koordinovaného plánu vedete zemi ke katastrofě,“ zaznělo z OSN. Proti lockdownu výrazně vystupuje hlavně prezident Jair Bolsonaro, ten má ve zvyku koronavirus zlehčovat a proslul prohlášením, že se jedná o „chřipečku“, i výzvou k lidu, aby „nefňukali“.

Nebojácný starosta prosadil lockdown

V Brazílii tak od počátku pandemie žádný celostátní lockdown vyhlášen nebyl. Restrikce většinou přicházejí od regionálních vlád států. Prezident Bolsonaro často jednání guvernérů kritizuje, zvláště například regionální uzávěry. Jasným příklad toho, že lockdown skutečně funguje, je město Araraquara, jehož starosta Edinho Silva lockdown vyhlásil.

Araraquara je při tom jen 3 hodiny vzdálená od velkoměsta São Paulo. Starosta přišel s přísnými restrikcemi včetně omezení nočního vycházení, záhy nato začal dostávat výhrůžky smrti od příznivců prezidenta Bolsonara. Silva se ale hrozbami nenechal zlomit, opatření jsou stále aktivní, i když v trochu mírnější podobě, a město minulý týden tři dny po sobě nezaznamenalo žádné úmrtí, denně klesají i počty nakažených.

Video  „Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 13. dubna 2021 22:27 )

Brazílie má 20x víc občanů než ČR...... třeba 3.11.2020 jsme přiznali 262 úmrtí s Covidem, 20x tolik je 5240......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa