Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sraženiny po očkování řeší i u vakcín Johnson & Johnson. Odkládají dodávky do Evropy

Aktualizováno -
13. dubna 2021
17:47
Autor: ČTK - 
13. dubna 2021
14:44

Po vakcínách AstraZeneca se objevují další potíže se sraženinami - tentokrát u vakcín od americké firmy  Johson & Johnson. Společnost proto dnes oznámila, že kvůli vyšetřování několika případů krevních sraženin v USA odkládá distribuci své vakcíny v Evropě.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v USA vyšetřují vzácné zprávy o problémech s krevními sraženinami u lidí naočkovaných vakcínou proti covidu-19 od firmy Johson & Johnson (J&J). Agentury ve společném prohlášení doporučily, aby bylo v zájmu maximální opatrnosti očkování touto vakcínou pozastaveno.

Dopad mají potíže i na dodávky do Evropy. „Vyhodnocujeme tyto případy s evropskými zdravotnickými úřady,“ uvedla americká firma. „Rozhodli jsme se distribuci vakcín v Evropě odložit,“ dodala společnost.

Vzácný, ale závažný druh sraženiny

CDC a FDA analyzují šest nahlášených případů „vzácného a závažného druhu krevní sraženiny u jednotlivců poté, co dostali vakcínu“. K pondělnímu datu bylo v USA podáno skoro sedm milionů dávek dané očkovací látky.

Přesto, že se zmíněný problém zdá být „extrémně vzácný“, federální experti doporučili vakcínu odstavit, dokud nebudou mít podrobnější informace. CDC na středu svolala schůzi speciální poradní komise ve snaze „zhodnotit potenciální význam“ nahlášených případů. FDA posoudí závěry tohoto panelu a povede vlastní vyšetřování.

Agentura DPA napsala, že ve Spojených státech vakcínu od J&J dostalo více než 6,8 milionu lidí.

„Bezpečnost vakcín proti covidu-19 je pro federální vládu velkou prioritou a veškeré zprávy o zdravotních problémech po očkování proti covidu-19 bereme velmi vážně,“ dodává FDA na svém twitterovém účtu.

Jedna z žen zemřela

Podle informací deníku The New York Times (NYT) se daná vakcína přestává používat ve federálních očkovacích centrech, zatímco FDA a CDC vyzývají vlády jednotlivých amerických států, aby se stejně postupovalo v klinikách řízených státními administrativami.

Vzácný syndrom zahrnující krevní sraženiny úřady zaznamenaly u šesti žen ve věku 18 až 48 let, píše NYT. Jedna z žen zemřela a další skončila v nemocnici ve vážném stavu. Problémy se údajně ve všech případech objevily v rozmezí přibližně dvou týdnů od očkování jednodávkovou vakcínou.

Odklad dodávek zasáhne i Česko

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek oznámila, že vakcínu od společnosti Johnson & Johnson přezkoumává kvůli čtyřem zaznamenaným případům krevních sraženin u osob očkovaných touto látkou. Dnes EMA podle agentury AP uvedla: „Zatím není jasné, zda existuje příčinná spojitost mezi očkováním touto látkou a těmito stavy“.

Server Politico napsal, že v Evropské unii se vakcína měla začít používat už tento týden a do konce června mělo do sedmadvacítky dorazit 55 milionů dávek. Dnešní oznámení společnosti Johnson & Johnson označuje Politico za další ránu pro vakcinační plány jednotlivých zemí EU zejména poté, co mnoho z nich omezilo používání preparátu od společnosti AstraZeneca kvůli několika podobným případům vzniku krevních sraženin.

Praktičtí lékaři v Česku první dodávky vakcíny Johnson & Johnson očekávali 19. dubna, mělo jít o 14.400 dávek. O týden později k nim mělo dorazit 24.000 dávek. Očkovací látka J&J je čtvrtou schválenou pro použití v EU, kterou se v Česku bude očkovat. Dosud byly podány více než dva miliony dávek od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Video  Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula v Epicentru na Blesk.cz (13.4.2021)  - Blesk
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 13. dubna 2021 22:36 )

řeší se úmrtí žen po Sputniku, ale to raději nečtete, stejně jako nečtete o nemocných po očkování Sputnikem, které neochránil

Covid_19 ( 13. dubna 2021 22:35 )

v Rusku zemřely 3 ženy po podání Sputniku, asi všechny vakcíny mimo Pfizeru a Moderny mají víc problémů než tyto mRNA vakcíny, bude to přehnaná reakce na očkování, nejspíš proběhlo očkování v nevhodnou dobu s nakažením nebo po nakažení koronavirem

xarolka ( 13. dubna 2021 16:08 )

kdo by to byl čekal od firmy,která neumí vyrobit ani šampon pro děti bez děsivého chemického koktejlu. Od nich vůbec nic.

panda82 ( 13. dubna 2021 15:47 )

Jsme pokusní králici, pro Čechy dobré, tleskám těm co za to vzali provize

krapotkin ( 13. dubna 2021 15:26 )

Vyvezte všechen tenhle sajrajt do Česka. Pro Čecháčky je všechno dobrý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa