Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po 115 dnech znovu otevřeno! Pražská zoo přivítala stovky návštěvníků, největší atrakcí jsou klokani

Autor: veef - 
12. dubna 2021
16:54

O půlnoci z neděle na pondělí po 189 dnech skončil v Česku nouzový stav. Částečné uvolnění umožní mimo jiné návrat časti dětí do škol, otevření některých obchodů a po velmi dlouhé době je možné navštívit i zoologické a botanické zahrady. Několik desítek nedočkavých návštěvníků se shromáždilo krátce před devátou ráno u hlavního vchodu do pražské zoo, aby se po 115 dnech, kdy byla zoo zavřená, zase pokochali pohledem na zvířata. Otevření doprovázejí i přísná protiepidemická nařízení, která návštěvníci musí dodržovat.

Už krátce před devátou hodinou ranní stálo před hlavní bránou pražské zoo několik desítek nadšenců, kteří si nenechali ujít znovuotevření trojské zoologické zahrady. Ta byla kvůli pandemii koronaviru uzavřená od loňského jara dohromady více než 200 dní. Nyní to bylo od 18. prosince 115 dní v kuse, což je nejdéle v její historii. Návštěvníci také musejí počítat s řadou omezení, a to nejen co se týká kapacity areálu. „V jednu chvíli mohou být v areálu maximálně čtyři tisíce lidí, což odpovídá těm 20 % z celkové kapacity, které jsou nyní povolené. Návštěvníci musejí mít také roušku nebo respirátor, a to ve všech prostorech areálu. Vnitřní pavilony jsou pro tuto chvíli ještě uzavřené,“ řekla Blesku mluvčí Zoo Praha Lucie Dosedělová.

Procházka mezi klokany, žirafy ještě zůstaly v teple

Kromě zmíněných omezení chybí například komentované krmení zvířat, které je mezi návštěvníky velmi oblíbené. „Prozatím mohou návštěvníci alespoň pozorovat při práci naše chovatele. Doporučuji navštívit i výběh klokanů, který je otevřený, návštěvníci se tak mohou procházet přímo mezi nimi,“ láká Dosedělová. V tomto otevřeném výběhu by se i přesto měli lidé pohybovat pouze po vyznačených cestách a klokany nehladit. Dvakrát denně zde také probíhá krmení. Přesné časy nejsou veřejné, aby se předešlo případnému shlukování.

Původně bylo v plánu do volného výběhu vypustit po zimě i žirafy. Tento plán bohužel zhatilo špatné počasí. „Na poslední chvíli jsme tento náš plán museli zrušit. Měli jsme to přichystané pro návštěvníky jako takové uvítání, ale současné počasí je pro žirafy příliš chladné, a tak prozatím zůstaly v pavilonu. Očekáváme, že je vypustíme v následujících dnech,“ slibuje mluvčí.

I když se návštěvníci musí vyrovnat s řadou omezení, neznamená to, že není v zoo na co koukat. Za dobu uzavření se podle ředitele Miroslava Bobka narodily stovky mláďat. „Nejvýznamnější nedávný přírůstek orangutana Kawiho návštěvníci bohužel ještě neuvidí,“ sdělil Bobek ČTK. „Ale já doporučuji jít se podívat na slůňata, byť se narodila loni, protože strašně rychle rostou, tak ještě si je užít, dokud jsou malá. Alespoň relativně malá,“ dodal ředitel.

Špatné počasí návštěvníky neodradilo

Relativně velká omezení a hlavně špatné počasí ani tak neodlákalo několik stovek lidí, kteří se hned v pondělí do zoo vydali. K sedmnácté hodině jich podle mluvčí bylo 552. „Jakmile se malý dozvěděl, že zase můžeme do zoo, nedal by pokoj, dokud bychom nevyrazili. Tak jsme šli rovnou dneska, i když moc pěkně tedy není. Hlavně že se projdeme na vzduchu a nějaká zvířata určitě také uvidíme,“ usmívá se maminka 3letého Vojty, Alice Straková. „My jsme se domluvily o víkendu s kamarádkou, že vezmeme děti a vyrazíme. Zoo milujeme, chodíme sem pravidelně, už nám moc chyběla. A chceme je také podpořit finančně v téhle těžké době,“ zdůvodnila svoji návštěvu Evelína Brunclíková s malým návštěvníkem v kočárku.

Otevření zahrady vítali lidé i na sociálních sítích, někteří ale kritizovali zavedená opatření. „Moc se k vám do zoo těšíme. Dorazíme hned, jakmile bude zrušeno povinné nošení respirátorů. Chceme si to u vás užít a nechce se nám celý den cucat lízátka,“ napsala ne facebookovou stránku Zoo Praha Gábina Šebestová.

Ztráty jsou obrovské

Zoo kvůli dlouhému zavření počítá i výrazné finanční ztráty „K počátku hlavní sezony, tedy 27. březnu, dosáhly 133 milionů korun. Teď to můžeme odhadovat tedy zhruba na 140 milionů korun,“ řekl Bobek ČTK. Zoo v těžkých časech také významně pomáhala veřejnost. „Zoo velmi pomohli její příznivci sponzoringem, adopcemi zvířat i nákupem stravenek pro zvířata. Pomoc od fanoušků je od počátku pandemie řádově v desítkách milionů korun,“ uzavřel Bobek.

Video  Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici.  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa