Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čínský expert přiznal: Naše vakcíny proti koronaviru nejsou tak účinné jako ty zahraniční

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. dubna 2021
21:40

Šéf čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí Kao Fu přiznal, že čínské vakcíny nejsou tak účinné proti koronaviru jako ty zahraniční. Kao doslova uvedl, že „neposkytují vysokou míru ochrany“. Úřady proto zvažují, že namíchají vakcíny proti covidu-19 od různých výrobců, aby zvýšily jejich účinnost, uvedl deník The Guardian.

Zatím dostupné vakcíny „nemají příliš vysokou úroveň ochrany“, řekl na tiskové konferenci ve městě Čcheng-tu šéf centra Kao. Dodal, že je zvažováno očkování vakcínami různého typu. Za řešení problému účinnosti označil i „optimalizaci“ očkovacího procesu. Navrhne proto změnu počtu dávek a délky období mezi jejich podáním. Takové přiznání se od Číny vidí málokdy.

Jaká je účinnost čínských vakcín?

Čína zatím vyvinula a schválila čtyři vakcíny proti covidu-19. Podle vysoce postaveného úředníka jich země do konce roku pravděpodobně vyrobí tři miliardy. Očkovací látka firmy Sinovac vykázala při klinických testech v Brazílii účinnost mírně nad 50 procent. Jiná studie v Turecku zaznamenala účinnost 83,5 procenta. K účinnosti dvou očkovacích látek od firmy Sinopharm podrobné údaje zveřejněny nebyly, firma sama uvádí, že činí 79,4 a 72,5 procenta.

Čína vyváží miliony svých vakcín do zahraničí. Čínská státní média a úředníci je odhodlaně brání a zpochybňují bezpečnost a logistiku jiných vakcín, připomínají média. Čína byla první zemí, kterou koronavirus SARS-CoV-2 počátkem loňského roku zasáhl. Čínské úřady by chtěly do června naočkovat 40 procent populace. Doposud ale nejlidnatější země světa s téměř 1,4 miliardy obyvatel aplikovala „pouze“ 140 milionů dávek, přičemž většina vakcín se podává ve dvou dávkách.

Kao vysvětlil „nedorozumění“ o účinnosti vakcín

Den po tiskové konferenci Kao znovu vystoupil před novináře s tím, že došlo k nedorozumění a že západní tisk jeho výroky interpretoval chybně. „Míra ochrany všech vakcín je někdy vysoká, jindy nízká. Jak zvýšit jejich efektivitu je otázka, kterou by měli řešit vědci po celém světě,“ objasnil Kao. Jeho dřívější prohlášení však vzbudilo obavy, hlavně v zemích, které na čínské vakcíny spoléhají, jako Turecko, Singapur nebo Indonésie.

První pochybnosti o čínských vakcínách se objevily v březnu, kdy lidé ve Spojených arabských emirátech byli vyzváni, aby si přišli pro třetí dávku vakcíny Sinopharm. Testy ukázaly, že ani po dvou dávkách nemají očkovaní v těle dostatečné množství protilátek. Čína zatím v zemi neschválila užití jiných než domácích vakcín.

Video  „Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 12. dubna 2021 22:47 )

Čína měla koupit licenci na vakcínu od BionTech na nejmodernější vakcínu proti Covidu-19, soudruzi pro sebe nechtějí čínská auta, čínské jídlo, čínské oblečení a ani čínské vakcíny, čínské dávají lidu, ale nějak to nezabírá, stejně to dopadlo v Rusku, Sputnik mají, ale Rusově ho nechtějí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa