Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rektální testování školáků: Arenberger to měl povolit, pak vzal zpátečku. Plaga zíral

Aktualizováno -
12. dubna 2021
10:58
Autor: Mii, ČTK - 
12. dubna 2021
08:42

Testování, které od dnešního dne školáky čeká, bude neinvazivní, ujišťoval opakovaně ministr školství Robert Plaga (ANO). Na několik hodin se ale do usnesení vloudily takové způsoby, které se za neinvazivní rozhodně označit nedají. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením nového ministra Petra Arenbergera (za ANO) podle serveru Neovlivní.cz napsalo Správě státních hmotných rezerv (SSHR), že může vedle testů z nosohltanu nakoupit i rektální či hlenové testy. Sám Plaga o tom nevěděl, ale když informaci zjistil, vyděsil se. Arenberger nakonec v pondělí ráno rektální testování zrušil.

Celá debata o testech podle serveru začala minulý čtvrtek, kdy z ministerstva zdravotnictví dorazila informace o rozšíření forem testování. Resort ji zaslal Správně státních hmotných rezerv, která podle uvedené specifikace měla nakoupit testy pro školáky. Popsané formy ale zahrnovaly natolik kontroverzní typy testů (rektální), že šéf SSHR Pavel Švagr pro jistotu napsal Plagovi, aby se ujistil, že se vším souhlasí.

„Výběrové řízení musí být jednoznačně vyhodnotitelné a transparentní - takže podle této specifikace v dopisu jsou všechny tyto metody odběru rovnocenné a tudíž v případě splnění ostatních parametrů akceptovatelné,“ napsal šéf hmotných rezerv ministrovi školství a pokračoval: „Proto si Vás na toto dovoluji upozornit a rád bych od Vás měl potvrzené stanovisko, že takto postavená specifikace je pro Vámi řízené ministerstvo akceptovatelná.“

Až z této komunikace se Švagrem se Plaga měl dozvědět, že ministerstvo povolilo i testy ze stolice. Okamžitě tak napsal e-mail, adresovaný mimo jiné premiérovi Andreji Babišovi (ANO), kde upozorňuje, že tento postup není správný, lze jej označit za omyl a že je z něj zděšen, protože testování se týká i malých dětí. „Z uvedené změny specifikace (rozšíření možných testů např. i o testy rektální či testy s odběrem z nosohltanu) jsem upřímně zděšen a pevně doufám, že se jedná o pochybení či omyl,“ cituje Neovlivní.cz e-mail Plagy.

„Dovolím si tak tímto požádat pana ministra zdravotnictví o úpravu specifikace tak, aby se jednalo skutečně o testy neinvazivní a vhodné pro bezpečný návrat do škol a zároveň nebudou psychickou překážkou pro návrat dětí k bezpečnému vzdělávání,“ napsal také ministr školství.

Arenberger už testy ze stolice sám zmínil

Nutno podotknout, že specifikace byla z ministerstva zdravotnictví odeslána v době, když už na úřadě seděl nový ministr Petr Arenberger. A dokonce o rektálním testování v jeden moment sám vtipkoval, byť jej odmítl. „Tak to určitě ne (testy ze stolice - pozn. red.). I když možná v některých případech by to bylo jednodušší, než je výtěr z krku, ale to nespekulujme. Máme upřesňující parametr přímo pro SSHR, která na základě toho už opravdu vypíše výběrové řízení přímo pro ty děti tak, aby to pro ně bylo co nejjednodušší, co se týče antigenních testů,“ řekl v pátek na tiskové konferenci.

Nová specifikace do nedělního večera stále nebyla vytvořena, potvrdil Švagr s tím, že SSHR kvůli tomu nemůže jít nakupovat. Stát má přitom testy vybrat do 3. května.

K jistému vývoji ale přeci jen došlo. Poté, co byl text zveřejněn, Arenbergerův úřad možnost rektálního testování zrušil - v pondělí dopoledne zaslal upravenou specifikaci, která už s tímto způsobem nepočítá, uvedl Švagr pro ČTK. Povolenými způsoby tak jsou nos, sliny a přední část úst.

Květnový termín nicméně šéf hmotných rezerv považuje za šibeniční. „Ministerstvo zdravotnictví nám dnes ráno zaslalo upravenou specifikaci. Obratem ji zpracujeme a počítám, že ještě dnes vypíšeme zakázku na dodání 5,6 milionu antigenních testů. Samozřejmě musím upozornit, že už nejsme v nouzovém stavu, takže musíme dodržovat zákonem stanovené termíny. Pro dynamický nákupní systém je to třeba deset dní na podání nabídek. Takže každý den je v tomto směru velmi cenný,“ řekl dnes Švagr.

Uvedl, že i kdyby správa vítěze zakázky vybrala po uzávěrce do 24 hodin, tak bude mít potenciální dodavatel velmi málo času, zhruba pět, šest dní, aby 5,6 milionu testů zajistil a dodal do skladů Správy státních hmotných rezerv.

Video  Šéf ředitelů o hladkém návratu dětí do školních lavic. Zpražil Babiše za zbytečné průtahy.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ILca13 ( 13. dubna 2021 10:41 )

Doufám že tomu úchy..vi někdo brzy narve do rekta pořádnou násadu od koštěte.Aby si to užil.To už je přes čáru.

ILca13 ( 13. dubna 2021 10:37 )

souhlasím

paralenka ( 13. dubna 2021 10:36 )

Vláda jen předstírá, že chrání staré, jsou ve srágorách stejně jako ostatní. Psychika v rektu, izolace a marné čekání na vakcíny díky protekčním předbíhačům, přežívají, ale nežijí - bez perspektivy, že se to změní na těch pár let života, co mají vyměřeno. Stále platí citát: Jen slova byla zaseta, nikoliv činy. Viděno širší optikou je zřetelné, že jde o obrovský kšeft se zdravím a o zkoušku, kolik si toho občané nechají líbit. Nebýt pár pa*bl*bů, co dělají machry a mají to na háku, každý rozumný člověk by ve vlastním zájmu dělal všechno pro to, aby se nenakazil - i bez restrikcí.

paralenka ( 13. dubna 2021 10:26 )

Děkuji, i bez slovníku znám význam tohoto slova. Na vysvětlenou - mám na to papír včetně diplomky a vědomě jsem uvedla, že svým postojem vláda nepřímo dehonestovala rodiče dětí, co je na tom nejasného? Prostě máme každá jiný názor, normální v reálu i v diskuzi. Příjemný den.

hejhej ( 13. dubna 2021 08:46 )

Rektální testování školáků může napadnout jenom idi.ota. Testování( stejně je k ničemu) má provádět odborník. Až se nějaké dítě zraní, pak to začnou " chytré " hlavy řešit. Testy nejsou kvalitní, ale co s něma, když jich máme hodně , že ?? Stejně jako s respirátorama. Roušky tak na odbyt nešly, mnozí si je našili sami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa