Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš si zkouší usmířit naštvané sportovce. A Čechy podle něj čeká každoroční očkování

Aktualizováno -
11. dubna 2021
22:00
Autor: ČTK, esch - 
11. dubna 2021
19:10

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) dává svá doporučení ministru zdravotnictví pozdě. Není to úplně chyba, ale vláda tomu musí dát jiná pravidla. V neděli to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném projevu na sociálních sítích. Uvedl to v souvislosti s tím, že vláda původně 6. dubna schválila od nadcházejícího pondělí možnost setkávání deseti lidí uvnitř a 20 lidí venku. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) však v pátek oznámil, že na základě nesouhlasu MeSES navrhne vládě zpřísnit pravidlo pro setkávání na dva lidi venku i uvnitř. Babiš v neděli vpodvečer zasedl k jednání se zástupci sportovních svazů, uvedla CNN Prima News, ty požadují úpravu pravidel. A šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička ještě věří v obrat.

„Koncem týdne skupina MeSES začala křičet, že je zásadně proti, pan ministr to nějakým způsobem upravil a teďka zase křičí sportovci a já jim rozumím a taky s nimi budu dneska mluvit,“ řekl Babiš. Setkání probíhá v podvečer v Průhonicích, kde Babiš bydlí.

Dnešním dnem končí nouzový stav. Ruší se například omezení pohybu mezi okresy a děti se mohou vracet do škol. „Dáváme do pohybu obrovské množství lidí a skutečně musíme být opatrní,“ poznamenal Babiš, aby dodal: „My o tom budeme ještě dnes večer jednat s ministrem zdravotnictví.“

Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Podle pandemického zákona nelze omezovat shromažďování.

Podle skupiny MeSES je omezení shromažďování jedno z neúčinnějších opatření proti šíření epidemie nového typu koronaviru. Omezení shromažďování na dvě osoby platí v Česku od října loňského roku. Na veřejně přístupných místech spolu smějí pobývat nejvýše dva lidé, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Výjimky jsou například pro výkon práce nebo pro školy.

Očkování pro lidi ve věku 65 a vyšším od středy

Premiér Babiš v pořadu zmínil i pozitivní informace a to ohledně očkování, které i nadále pokračuje. „Pozitivní je, že od 14. dubna - čili od středy - bude registrace umožněna všem starším 65 let a můžou být očkovaní na očkovacích místech. Tam nebude žádné omezení, to znamená, že všichni, kteří mají víc než 65 let, se můžou registrovat. Od zítra 12. dubna je možné provádět registraci další skupině chronických pacientů podle definovaných pravidel,“ řekl.

Babiš zároveň zopakoval, že se koronaviru nezbavíme a že by ministerstvo zdravotnictví mělo připravit očkovací strategii pro roky 2022 a 2023. To prezident Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech uvedl svoji prognózu, že pandemie díky postupujícímu očkování skončí v září.

Video  Arenberger řekl, podle čeho se bude rozvolňovat. A novinky u Sputniku?  - ČTK
Video se připravuje ...

Omasta ( 11. dubna 2021 23:22 )

Přece stačí, aby lidi zvolili jinou stranu, a pak už je nikdo k opakované vakcinaci nebude nutit. Stejně Ano je plné placených kolaborantů bez vlastního názoru, kteří umí jedině se nechat uplatit.

Covid_19 ( 11. dubna 2021 21:59 )

jak jsem psal včera, v neděli se vyhlásí nějaké změny sobotního nařízení, netušil jsem, že Čau lidi je informační kanál naší vlády....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa