Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Lázně si stěžují Babišovi kvůli zákazu pro samoplátce: Diskriminace pacientů

Autor: ČTK - 
11. dubna 2021
17:00

Sdružení lázeňských míst ČR a Svaz léčebných lázní ČR protestují proti prodloužení zákazu přijímat do lázeňské péče samoplátce. Jde podle nich o diskriminační opatření odporující zákonu. Obrátily se proto dopisem na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a ministerstva zdravotnictví a místního rozvoje. Zákaz poškozuje nejen lázně, ale i obce, v nichž působí, uvedli.

Zákaz poskytovat lázeňskou léčebně rehabilitační péči hrazenou z vlastních prostředků aktuálně platí od 1. března 2021 a poslední opatření ministerstva zdravotnictví ho prodloužilo i po skončení nouzového stavu. Podle lázní ale pandemický zákon neumožňuje zakazovat zdravotní péči podle způsobu úhrady.

„Jsem přesvědčen, že se jedná o diskriminaci určité skupiny pacientů, která popírá ústavou zaručené právo na přístup ke zdravotní péči,“ řekl předseda Sdružení lázeňských míst ČR Jan Kuchař.

Lázeňské svazy jsou přesvědčeny, že léčebné pobyty pro samoplátce jsou vzhledem k pravidelnému testování, proočkovanosti zdravotníků i izolační bublině pacientů bezpečnější než řada jiných činností, které nejsou v současnosti omezené nebo se uvolňují od pondělí 12. dubna. Odmítají také, že se jedná o pobyty hotelové či wellness, čímž opatření zákaz zdůvodňuje.

„Nechápeme, že z čistě ekonomických důvodů u podniků vyváží riziko samotestování zaměstnanců a pro léčbu či zlepšení zdraví v lázních nestačí ani regulérní testování a zdravotní indikace pacienta. Ministerstvo zdravotnictví jsme na tyto skutečnosti v uplynulých týdnech upozorňovali, jelikož jsme přesvědčeni, že další prodlužování tohoto opatření tak určitě povede k žalobám, před kterými jsme se snažili ministerstvo uchránit,“ uvedl prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha, podle něhož ministerstvo s lázněmi na toto téma v poslední době nekomunikovalo.

Jak to bude s postcovidovým syndromem?

Lázně upozorňují, že uvolnění opatření otevře léčení významné části pacientů s postcovidovým syndromem, protože indikační seznam nebyl přes výzvy na tuto novou nemoc dosud aktualizován, čili takové léčení až na výjimky nehradí zdravotní pojišťovny.

Podle Kuchaře jen povolení pobytů pro samoplátce umožní využívat podpůrný program vlády COVID-lázně, takzvané lázeňské vouchery. „Nehledě na to, že zákazem pobytů samoplátců dochází k velkým poklesům příjmů rozpočtů lázeňských míst, jelikož právě klienti na komplexní lázeňské péči jsou dle zákona o místních poplatcích osvobozeni od poplatků z pobytu,“ dodal.

Video  Havlíčkův vzkaz restauratérům a provozovatelům ubytování: Jakou mohou čerpat podporu v průběhu koronakrize?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa