Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Brazílie chystá kvůli Sputniku V ruskou misi. Chce na inspekci výrobny vakcíny

Autor: ČTK - 
10. dubna 2021
09:50

Zástupci brazilského úřadu pro zdravotnický dohled (Anvisa) se příští týden vydají do Ruska na inspekci v závodě na výrobu proticovidové vakcíny Sputnik V. Úřad dnes podle agentury Reuters uvedl, že cílem inspekce je vyjasnění otázky ohledně způsobů výroby.

Inspekce výroby očkovací látky je podle úřadu nutná kvůli schválení vakcíny pro nouzové použití a pro dovoz do Brazílie. Jihoamerická země přitom chce preparát nejen dovážet, ale také vyrábět.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro tento týden mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o dodávkách vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Brazílie chce koupit deset milionů dávek tohoto přípravku, na jehož výrobě se má podílet i jedna z místních firem. Země schválila a používá i další preparáty od čínských a západních výrobců. Tempo očkování je však podle pozorovatelů zatím nedostatečné.

Od března v Brazílii panuje velmi nepříznivá epidemická situace. Minulý měsíc byl pro Brazílii za dobu epidemie dosud tím nejsmrtelnějším; v souvislosti s nemocí covid-19 během něj zemřelo zhruba 66 500 osob. Jenom za poslední den země zaznamenala 93 317 nových případů koronavirové infekce a 3693 souvisejících úmrtí, informovalo dnes večer brazilské ministerstvo zdravotnictví. Za čtvrtek jihoamerická země vykázala dosud nejvyšší denní přírůstek zemřelých s covidem-19, celkem 4249 lidí.

Covid_19 ( 10. dubna 2021 12:17 )

včera o tom psali v brazilském tisku, jak Brazílie chtěla vyrábět vakcíny, ale nemají na to továrny, jak chtěla porušit patenty na vakcíny, asi zjistili, že to není tak snadné kopírovat výrobu. I Čína koupila licenci od BionTech na modernější vakcínu, v Číně se vyrábí velmi draze vakcíny, BionTech umí vyrábět levně moderní vakcíny, to Rusko ani Čína nezvládají, Čína je na tom o generaci hůř než Rusové

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa