Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Plaga se postavil Babišovi a smetl úřední maturity. Premiérův návrh sepsuli rektoři i svaz

Aktualizováno -
8. března 2021
18:15
Autor: ČTK - 
8. března 2021
15:53

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nesouhlasí s návrhem premiéra Andreje Babiše (ANO) na úřední maturitu v letošním roce, řekla mluvčí ministerstva Aneta Lačnova. Ve spolupráci se zástupci škol dokončuje další úpravy maturitních zkoušek pro tento rok, které by měly zohlednit zejména situaci studentů pracujících kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích a sociálních službách. Babišův návrh nadzvedl i Svaz průmyslu a dopravy.  Podle svazu není pravda, že zaměstnavatelé maturitu nevyžadují, někteří by úřední maturitu nemuseli uznávat jako plnohodnotnou. Na dotaz ČTK to řekla viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Milena Jabůrková. Proti úřední maturitě jsou i rektoři vysokých škol, řekl předseda České konference rektorů Petr Sklenička. Proti úřední maturitě jsou i rektoři vysokých škol, vyplývá z prohlášení České konference rektorů (ČKR).

„Již v lednu, kdy jsme představovali úpravy maturit, jsme jasně řekli, že další možné úpravy budou záviset na vývoji epidemické situace. Vzhledem k tomu, že závažnost situace stále neumožňuje návrat k prezenčnímu vzdělávání, je namístě přistoupit k dalším úpravám. A to zejména s ohledem na další pracovní povinnost žáků vybraných zdravotních a sociálních oborů. Úřední maturita však není správnou a adekvátní cestou,“ uvedl dnes ministr.

Premiér minulý týden přišel s nápadem, že by letos maturanti mohli dostat známky podle průměru za celé své studium, a získat tak takzvanou úřední maturitu. Zaměstnavatelé podle jeho vlastních zkušeností maturitu nekladou na první místo a studentům by to pomohlo zvládnout napětí kvůli epidemii covidu-19, řekl.

Podle prohlášení České konference rektorů je premiérův návrh nezodpovědný, nekoncepční a ve svém důsledku škodlivý pro konkurenceschopnost mladé generace v ČR. „ČKR se vší vážností apeluje na Vládu České republiky, aby odolala populismu a zamezila hazardu s budoucností země,“ stojí v prohlášení rektorů, ve kterém podpořili odmítavé stanovisko středoškolských asociací.

Babiš rozzuřil i firmy

Svaz průmyslu je ale proti. „Přestože chápeme složitost současné situace, zavedení úřední maturity nepodporujeme, protože by mohla diskriminovat letošní držitele maturity oproti maturantům z jiných ročníků,“ uvedla Jabůrková. Maturita je podle ní pro zaměstnavatele ověřením dosažených znalostí, protože váha známek i kvalita výuky v jednotlivých školách se liší. V případě nejasností s letošní maturitou by podle svazu mohly firmy dávat absolventům mzdy jako lidem se základním vzděláním.

Jabůrková podotkla, že návrh na úřední maturity se zaměstnavatelskými svazy nikdo nekonzultoval. Od začátku pandemie se podle ní výuka na dálku ve školách velmi zlepšila, takže pro zvládnutí maturit podle svazu stačí úprava zkoušek, jak to plánuje ministerstvo školství. Za schůdnou označila i možnost, že by žáci, kteří se na květnovou maturitu necítí, získali osvědčení o absolvování středního vzdělávání v daném oboru a měli možnost si maturitu bez dalších podmínek dodělat do pěti let.

Vysoké školy podporují podle Skleničky k úředním maturitám odmítavé stanovisko středoškolských asociací. „Dovedeme si představit, že (maturity) nebudou zcela stoprocentní a kompletní, jak jsme zvyklí, když není nouzový stav, ale určité prvky maturit musí zůstat zachovány. Na tom se shodujeme,“ řekl.

Otevřený dopis premiérovi proti úředním maturitám podepsali zástupci Asociace ředitelů gymnázií, Unie školských asociací CZESHA, Sdružení učňovských škol, Asociace ředitelů základních škol, Asociace zdravotnických škol ČR, Asociace obchodních akademií České republiky, z.s. a Asociace ředitelů hotelových škol. Upozornili v něm na to, že distanční vzdělávání je od loňského září povinné, a pokud se řádně nekonalo, měli studenti usilovat o nápravu u ředitelů či zřizovatelů škol nebo u České školní inspekce. Studenti by se měli učit překážky překonávat, nikoli obcházet, a proto by se zkoušky měly jen upravit, shodli se zástupci škol.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že sociálnědemokratičtí ministři budou ve vládě postupovat podle doporučení ministerstva školství. Rozhodnutí o podobě maturit má být podle Hamáčka odborné. Proti návrhu premiéra se na sociálních sítích vyjádřili také například poslanci Marek Výborný (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN) nebo náměstek hejtmana a lídr jihočeské TOP 09 v podzimních sněmovních volbách Pavel Klíma.

Covid_19 ( 8. března 2021 22:50 )

to soudíte podle sebe? Smutné, že nemáte na slušné jídlo a musíte se živit odpadky

villon ( 8. března 2021 20:14 )

Bureš by nejradši udělal z českého národa národ negramotných id otů, co budou makat u pásu v jeho fabrikách a volit anofert. Ať tohle ordinuje Slovákům. Stačí, že tu máme poloprimitivní vrstvu čaulidí, je jich až moc. Děkujeme, stačilo.

snehulak ( 8. března 2021 19:50 )

Zase jen krávovina jak zatopit Babišovi. Žádný důležitější problém dnes vláda, rektoři a politici nemají. A děti naříkají, že jim zakázali školu! Vy příznivci Blesku sežerete bulváru každou ***inu. Maturitní vysvědčení je dnes tak zbytečný papír, který zajímá leda personalisty. Rektoři vysokých škol, zvlášť těch Okresních univerzit ho ani vidět nemusí. Jsou rádi, že seženou kus do počtu. A to mi věřte, že tomu rozumím.

ixinka ( 8. března 2021 19:47 )

Pravda je někde uprostřed. SŠ vzdělání je samozřejmě požadováno, ale nikoho už potom nezajímá, jaké kdo měl na maturitním vysvědčení známky. Řeší se to, zda maturita je nebo není.

a-z- ( 8. března 2021 19:40 )

To je zkratka: statného a šikovného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa