Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi chystají přesun pacientů za hranice: Šest lidí do Německa, do Polska jeden

Autor: ČTK, sova - 
8. března 2021
14:56

Na možný převoz do Německa se chystá šest pacientů s koronavirem z Libereckého kraje. Na převoz do Polska se připravuje jeden z Pardubického kraje, řekl v pondělí novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Poznamenal, že i v sousedních zemích se epidemická situace zhoršuje, polská nemocnice podle něj nejprve avizovala pomoc dvěma pacientům, nakonec může zajistit péči pouze o jednoho.

Za pomoc Petříček poděkoval. „V nouzi poznáváme přátele a Česká republika má dobré, jsou to především státy EU,“ řekl.

Připomenul, že z Německa a Francie obdrželo Česko vakcíny, dorazí také 80 000 rychlotestů z Německa. „Pracujeme na tom, abychom co nejrychleji získali vakcíny ze společného unijního systému. V praxi to znamená, že bychom teď dostali více a později méně, aby celý systém byl spravedlivý,“ popsal Petříček další strategii státu.

Nejkritičtější týden podle Blatného

Počty hospitalizovaných v posledních týdnech v Česku skokově narostly. Na konci ledna jich bylo kolem 5500. Minulý týden v úterý 2. března již přesáhl počet hospitalizovaných 8500, což bylo nejvíc od začátku epidemie loni v březnu. K pondělnímu ránu bylo podobně jako v předchozích dnech volných jen 14 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) a anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) a 25 procent standardních lůžek s kyslíkem. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přitom předpokládá, že tento týden bude z hlediska vytíženosti lůžek na JIP nejkritičtější.

Nemocnice dosud situaci řeší převozy pacientů v rámci republiky. Vláda minulý týden umožnila do nemocnic povolávat lékaře a další personál z jiných zařízení a ambulancí, ode dneška platí pracovní povinnost pro studenty části ročníků medicíny a zdravotních škol. Na konci minulého týdne vláda aktivovala zahraniční pomoc a požádala o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s covidem do Německa, Švýcarska a Polska.

Video  Hamáčkův vzkaz demonstrantům: Styďte se! Poslat na covidová oddělení nebo profackovat, míní.  - Facebook - ČSSD
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 8. března 2021 15:22 )

v Německu se naši pacienti domluví česky lépe než v české nemocnici. V Motole tak slovensky nebo ukrajinsky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa