Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zoufalá prosba pražské nemocnice: Kyslík si vyrábí sama, na novou stanici dostane od města dva miliony

Autor: ČTK, pom - 
8. března 2021
13:53

Zoufalá prosba Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, která si sama vyrábí kyslík pomocí speciální stanice, padla na úrodnou půdu. Poté, co nemocnice ve sbírce na rozšíření stanice vybrala přes tři miliony korun, jí 600 tisíc přislíbila Praha 1 a v pondělí schválili dvoumilionový dar nemocnici také pražští radní. Odhad nákladů na modernizaci stanice jsou čtyři miliony korun, peníze navíc půjdou podle zástupců nemocnice na nákup vybavení pro péči o pacienty s covidem-19.

Nemocnici na Malé Straně provozuje Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského. S ohledem na umístění v centru Prahy s horší možností zásobování si zařízení vyrábí kyslík ve vlastní stanici, ta však nyní v důsledku péče o pacienty s covidem-19 nedostačuje, protože se spotřeba zvýšila téměř čtyřikrát.

„Od začátku pandemie k dnešnímu dni bylo u nás hospitalizováno 410 covid pozitivních pacientů. Krizově řešíme dodáním přenosného zásobníku o velikosti 600 litrů, která nám za těchto podmínek vydrží dva dny. Upgrade kyslíkové stanice včetně stavebních úprav znamená zajistit finance ve výši čtyř milionů korun,“ napsala nemocnice na Facebooku 25. února a přidala prosbu o pomoc se získáním potřebných financí.

Ihned se strhla obrovská vlna solidarity, prosbu o pomoc sdílela například zpěvačka Monika Absolonová. „Tohle jsou situace, které se nemají dít,“ napsala na svůj profil a prosbu o pomoc sdílela s tím, že ona sama pošle na konto nemocnice pět tisíc korun. Během několika dní se pak vybralo 3,1 milionu korun, sbírka byla následně ukončena. Dalších 600 tisíc slíbila darovat Praha 1, na jejímž území se nemocnice nachází.

Dva miliony od Prahy

Praha přispěje dvěma miliony, což je nejvyšší možná částka, o které může rozhodnout samotná rada bez schválení zastupitelstvem. Darovat ji navrhl náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). 

S příspěvky od samospráv tak nemocnice získá asi 5,7 milionu korun. Peníze zbylé po modernizaci kyslíkové stanice nemocnice podle své manažerky fundraisingu Dagmar Kuncové využije k nákupu plicních ventilátorů, infuzních pump nebo injekčních dávkovačů pro pracoviště urgentní medicíny, která se starají o pacienty s covidem-19. Práce na rozšíření stanice mají trvat asi tři měsíce.

Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, dříve Nemocnice pod Petřínem, má kapacitu 190 lůžek včetně lůžek následné péče a jedná se o jedinou církevní nemocnici s akutní péčí v republice. Počet ambulantních ošetření činí podle stránek zařízení ročně asi 50 000, hospitalizací je necelých 10 000. Kongregace budovu pod Petřínem koupila v roce 1842, v roce 1854 začala po přestavbě sloužit jako nemocnice pro ženy. V roce 1952 byla nemocnice komunistickým režimem znárodněna a stala se Fakultní nemocnicí pod Petřínem, řádové sestry byly odsunuty převážně do pohraničí. V říjnu 1993 získal řád nemocnici zpět.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa