Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Testování pro víc než čtyři miliony Čechů: Povinné bude v malých firmách, plánuje Havlíček

Autor: ČTK - 
7. března 2021
17:30

Povinné testování zaměstnanců by mělo brzy platit i pro malé podniky do 50 pracovníků a malé úřady. Povinnost by mohla začít od přespříštího týdne, klíčové bude fungování testování v následujících dnech. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Povinné testy by tak podle něj platily až pro 4,3 milionu lidí.

Povinné testování alespoň jednou týdně musely tento týden zahájit firmy. Velké nad 250 zaměstnanců měly s testováním začít ve středu, dokončit ho musejí do 12. března. Od pátku měly s testování začít i střední podniky, které mají od 50 do 249 pracovníků. Od 10. března pak začne povinné testování i pro veřejný sektor, a to pro úřady s 50 a více pracovníky. V současnosti podle ministra je povinné testování pro přibližně tři miliony pracovníků.

„Naší ambicí je, aby se všichni zaměstnanci v České republice testovali na týdenní bázi. Příští týden bude zatěžkávací zkouškou. Pokud vše půjde dobře, jsme připraveni to udělat i pro firmy do 50 zaměstnanců a malé úřady,“ uvedl Havlíček. Začít by se mohlo ve druhé polovině března, klíčové bude fungování testů v rámci současného systému během nadcházejícího týdne.

Povinné testování se netýká lidí pracujících z domova a těch, kteří v posledních třech měsících prodělali nemoc covid-19. Nemusejí se mu podrobit ani lidé, kteří mají potvrzení o očkování nebo v posledních pěti dnech absolvovali PCR nebo antigenní test a mají o tom doklad.

Video  Vláda o pracovní povinnosti pro studenty, práci z domova a testování. (5.3.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 7. března 2021 19:17 )

kolik lidí zvládli otestovat Slováci za víkend? A jak se nachystala vláda? Máme plné sklady testů, všechny jsou otestované, aha, to není u nás ale u sousedů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa