Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

České nemocnice čeká nejkritičtější týden, chybí stovky lékařů. Blatný zmínil rezignaci

Autor: ČTK - 
7. března 2021
13:50

Příští týden bude z hlediska vytíženosti lůžek na jednotkách intenzivní péče nejkritičtější, řekl dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Záložních lůžek jsou podle něj desítky až stovky, problém je dostatek kvalifikovaného personálu. Potřeba může být navíc až 300 lékařů a až 1000 zdravotních sester, uvedl ministr v pořadu Otázky Václava Moravce. Zároveň řekl, že  by rezignoval na svou funkci ministra zdravotnictví, pokud by se poradní skupina s epidemiologiem Petrem Smejkalem měla stát paralelním ministerstvem zdravotnictví při Úřadu vlády. Blatný ale věří, že se to nestane a že skupina mu bude spíše poskytovat nezávislá odborná stanoviska. 

Britská mutace čínského koronaviru se podílí podle Blatného v průměru na 50 procentech případů nakažení, v některých okresech to ale byl až 80procentní podíl. Na včasné zachycení této mutace nebyl dostatek testů, připustil ministr.

Situaci s nedostatkem personálu chce Blatný řešit povoláním ambulantních specialistů a mediků. Předpokládá, že nemocnice budou především využívat studentů medicíny, kteří v nich působí dobrovolně už nyní.

Na jednotky intenzivní péče by mohla být použita stovka záložních vybavených lůžek. Pro pacienty s covidem-19 by mohlo být k dispozici 540 až 570 standardních lůžek s kyslíkovým přístrojem. Ministr také řekl, že situaci by nemohlo řešit zachování polní vojenské nemocnice na výstavišti v pražských Letňanech, neboť by v ní byla k dispozici především standardní lůžka, jichž je dostatek.

Paralelní ministerstvo? Rezignoval bych, řekl Blatný

Blatný by podle svých slov rezignoval na svou funkci ministra zdravotnictví, pokud by se poradní skupina s epidemiologiem Petrem Smejkalem měla stát paralelním ministerstvem zdravotnictví při Úřadu vlády.

„Kdyby ministr zdravotnictví neměl vliv na to, jakým způsobem se bude vyvíjet zdravotní politika v této zemi, tak bych rezignoval,“ prohlásil Blatný. „Ve chvíli, kdyby tady vznikal druhý ministr zdravotnictví, tak beze mě. Ve chvíli, kdyby někdo chtěl vytvářet paralelní strukturu s ministerstvem zdravotnictví, tak to není způsob, který já bych byl schopný nějakým způsobem akceptovat,“ dodal.

O možném odchodu Blatného se spekuluje už delší dobu v souvislosti s eskalací epidemie koronaviru a odchody jeho spolupracovníků. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale odmítl, že by kohokoli z vlády v březnu odvolal.

Video  Vláda o pracovní povinnosti pro studenty, práci z domova a testování. (5.3.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Sundayss ( 9. března 2021 09:15 )

Sundayss ( 9. března 2021 09:11 )

dulin ( 8. března 2021 09:28 )

Pane Blatný,ve vašem případě je pět minut po dvanác­té,ško­da,bu­deme pod vámi trpět dál.

sandokan500 ( 8. března 2021 04:56 )

To ušatý torpédo od Mináře mělo být,už dávno v hajzlu.Je to škůdce občanů v České republice.

nilud ( 8. března 2021 00:25 )

V poslanecké sněmovně je momentálně 18 poslanců pyšnící se titulem Mudr,jestli již dostali povolávací rozkaz pomoci svým nemocnicím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa