Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš couvá z čínské vakcíny: Nejednáme o ní, ať si požádají o schválení v Evropě

Autor: ČTK - 
5. března 2021
15:59

Ministerstvo zdravotnictví nevyvíjí žádnou aktivitu ve věci získání čínské vakcíny Sinopharm, o kterou Čínu požádal prezident Miloš Zeman. ČTK to napsala mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Podle ní i nadále platí názor ministerstva, že všechny používané vakcíny proti covidu-19 musí být registrovány Evropskou komisí na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA).

O dodávku čínské vakcíny Sinopharm požádal Zeman na žádost premiéra Andreje Babiše (ANO), dopisem se obrátil přímo na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Virtuálně se spolu nedávno potkali na summitu 17+1 Číny s některými evropskými zeměmi. Si těmto zemím údajně slíbil, že pokud budou mít o čínskou vakcínu zájem, pokusí se jim vyhovět.

Zemanovu žádost podle Hradu čínský prezident odsouhlasil a postoupil čínským úřadům. Nyní by tak podle informací ČTK mělo záležet na tom, zda Česká republika prostřednictvím ministerstva zdravotnictví projeví o využití vakcíny zájem.

Blatný o snahách Babiše se Zemanem ví

„V této chvíli s Čínou nejednáme, preferujeme, aby požádala Evropskou lékovou agenturu,“ uvedl premiér Babiš na toto téma na brífinku po pátečním jednání vlády.

Mluvčí ministerstva na dotaz ČTK, zda bude úřad nějakou iniciativu v této věci podnikat, uvedla: „Ve věci vakcíny Sinopharm aktuálně ministerstvo zdravotnictví žádnou aktivitu nevyvíjí“. Podle Peterové je ale ministr informován o krocích, které prezident a premiér vyvíjejí ve snaze získat kromě čínské vakcíny také ruskou očkovací látku Sputnik V.

Pokud by Česko chtělo používat ruskou nebo čínskou vakcínu, které nemají registraci pro používání v EU, muselo by jim ministerstvo zdravotnictví udělit výjimku. Před tím by požádalo o odborné stanovisko Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten ale podle své mluvčí Kláry Brunclíkové k čínské vakcíně zatím žádné informace nemá.

Na posouzení Sputniku se může čekat měsíce

V případě Sputniku V, o který Rusko požádal také Zeman, se SÚKL začal na žádost úřadu vlády předběžně zabývat dostupnými informacemi o této vakcíně. Brunclíková zdůrazňuje, že se ale nejedná o zahájení oficiálního procesu. „V případě, že nás ministerstvo zdravotnictví osloví, jsme připraveni poskytnout odbornou součinnost a na základě podkladů stanovisko vypracovat. Nezbytnou podmínkou je však dodání veškeré potřebné dokumentace ze strany výrobce. Taková žádost ale dosud nepřišla,“ dodala Brunclíková. EMA tento týden oznámila, že zahájila průběžné hodnocení ruské vakcíny. Posouzení ale může trvat i několik měsíců.

Bez unijní registrace očkuje ruskou i čínskou vakcínou Maďarsko. Ruský Sputnik získalo i Slovensko, okolnosti nákupu vakcíny bez souhlasu vlády vyvolaly krizi ve slovenské vládní koalici.

Covid_19 ( 5. března 2021 22:23 )

Čína nakupuje licence na západní vakcíny, svoji používá jen pro lidi do 59 let a my chceme kupovat čínskou vakcínu, která zatím vypadá ještě hůř než Sputnik. Hradní posádka bude jen škodit a vyvolávat zbytečné vášně

sandokan500 ( 5. března 2021 18:44 )

Babiš jseš obyčejnéj ulhanej hajzl.Jdi,už do p..ele.Ty,už jsi v tý euro ***i zabořenej po ramena.

frantacizek ( 5. března 2021 18:24 )

Sinopharmem se navíc neočkují lidé v Číně nad 59let, čili tam nemají zcela jistě dobré výsledky v té vyšší věkové populaci. Jak říkám, ta data jsou jejich, čiže NEJOPTIMISTIČTĚJŠÍ varianta, vzhledem k tomu, jak víme, že to v totalitní propagandě funguje. Realita je většinou ještě vzdálená pouštěným datům.

frantacizek ( 5. března 2021 18:22 )

Sinopharm sám uváděl účinek JEN 79%, pak to dokonce snížili na 72%, ale data jsou jejich, čili vzhledem k propagandě kdo ví, jestli jsou vůbec na 50%. Očkuje se jím jen v Jordánsku, Peru a Pakistánu, nyní snad i Orbán našel v Maďarsku odvahu, čiže ta data nebudou zvalidována, vzhledem k tomu, že ani tyhle země nejsou nikterak informačně důvěryhodné. Sputnikem pak v Maďarsku, Bolívii, Argentině. Ani jedna ze zemí nic, co bychom měli následovat..
Žádný vědecký pracovník ze západu NEDOPORUČÍ pustit Sinopharm mezi populaci své země bez seriozních recenzovaných vědeckých dat publikovaných v západních vědeckých magazínech, a ta nejsou a nikdy nebyla..Dobře, že to Andrej pochopil a hodlá se držet zavedených vědeckých postupů s uváděním nových preparátů do populace..

Zdenek ( 5. března 2021 17:31 )

udes a des ..... Babiš couvá z čínské vakcíny: Nejednáme o ní, ať si požádají o schválení v Evropě !!??!!

probuh mate uz 21.325 mrtvych ....... normalni vlada by hledala a brala vakciny , kde by se dalo ...... ALE V Cesku soudruzi NEEEE A NEEEEEEEEE a hazeji TO na Evropskou unii a na Evropskou komisi

je zajimave, ze MADARSKO jede jako draha ... i to Polsko uz taky a v Cessku neeeee a neeeeeeee

Maďarsko očkovat čínskou vakcínou. Evropská unie ji ještě neschválila - Maďarsko 23.2.2021 začala jako první země v Evropské unii očkovat vakcínou proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na facebookové stránky maďarské vlády. Maďarský regulační úřad tento preparát nedávno schválil pro nouzové použití, aniž čekal na doporučení od Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA)....
v maďarské metropoli přistálo letadlo, které do země přivezlo prvních 550 tisíc dávek očkovacího preparátu čínské společnosti.....

Cesko brzdí pomalé očkování: Data ukazují, že kulháme za Slovenskem i Polskem !!! ... Zatím bylo očkováno 6,1 vakcín na sto obyvatel. Jsme tak pomalejší než všechny sousední země. Například na Slovensku to bylo osm dávek, v Polsku 8,6 dávky na stejný počet lidí.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa