Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéf Pfizeru sám není očkovaný, tvrdí Izraelci. Nechtěl předbíhat seniory

Autor: ČTK - 
5. března 2021
13:54

Generální ředitel americké farmaceutické firmy Pfizer Albert Bourla příští týden Izrael nenavštíví. Podle izraelské televize byla cesta odložena, jelikož Bourla, podobně jako další členové jeho delegace, dosud nedostal druhou dávku vakcíny proti covidu-19, kterou jeho firma vyrábí, píše zpravodajský web The Times of Israel. Společnost Pfizer potvrdila, že návštěva byla odložena, odmítla ale sdělit proč. V Izraeli se 23. března uskuteční parlamentní volby. Spekulovalo se tak i o tom, že by návštěva mohla působit jako snaha ovlivnit hlasování ve prospěch premiéra Benjamina Netanjahua.

Izraelská stanice Kanál 12 uvedla, že Bourla a někteří členové jeho týmu dostali první, ale dosud neobdrželi druhou dávku vakcíny. Jiní členové delegace jsou podle televize plně očkovaní, ale od podání druhé dávky dosud neuplynulo více než sedm dní.

Přestože je devětapadesátiletý Bourla generálním ředitelem společnosti, která vakcínu proti covidu-19 vyrábí, již dříve řekl, že nebude v očkování předbíhat.

Společnost Pfizer ve čtvrtek potvrdila, že Bourlova plánovaná návštěva Izraele byla odložena. Dotaz, zda může spekulace izraelských médií potvrdit, odmítla společnost komentovat.

„Nadále máme zájem o návštěvu Izraele a o setkání s lidmi, kteří tam rozhodují, s představiteli zdravotnictví a profesionály, kteří se podílejí na úspěšné izraelské vakcinační kampani,“ sdělila společnost Kanálu 12.

Bourla měl do Izraele přiletět 8. března, pouhých 15 dní před parlamentními volbami. Dříve se spekulovalo také o tom, že cesta byla odložena z obav, že by mohla působit jako snaha ovlivnit izraelské voliče. Premiér Netanjahu zmiňoval svůj přátelský vztah s Bourlou jako jeden z důvodů, proč se Izraeli podařilo rychle získat mnoho dávek vakcíny proti covidu-19.

Nová fabrika

Společnost Pfizer uvedla, že Bourlova návštěva Izraele se podle nových plánů uskuteční koncem jara, kdy „budou protikoronavirová opatření zrušena nebo zmírněna a kdy budou pro návštěvu lepší podmínky“.

Návštěva se měla uskutečnit v době, kdy do Izraele bude dokončen dovoz deseti milionů dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, a údajně se přitom mělo jednat o tom, zda společnost vybuduje v Izraeli provoz na výrobu vakcín.

Izraelský vakcinační úspěch je hlavním bodem Netanjahuovy volební kampaně.

Nezisková organizace Achrajut Leumit (Národní odpovědnost) dříve tento týden vyzvala generálního prokurátora Avichaje Mandelblita, aby návštěvě Bourly příští týden zabránil s tím, že by ji premiér před volbami využil ve svůj prospěch.

Mandelbit poté podle Kanálu 12 napsal Netanjahuovi a ministrovi zdravotnictví Julimu Edelsteinovi, že by návštěva mohla být považována za „zakázanou volební propagandu“, jelikož by využívala zdroje ministerstva zdravotnictví.

Referendum o Netanjahuovi

Ve čtvrtek Netanjahu přijal rakouského kancléře Sebastiana Kurze a dánskou premiérku Mette Frederiksenovou. Po setkání oznámil, že Izrael, Rakousko a Dánsko založí společný fond financující výzkum a vývoj vakcín proti covidu-19 a že zváží také investici do jejich výroby.

K čtvrtečnímu večeru bylo v Izraeli první dávkou vakcíny proti covidu-19 naočkováno 4,8 milionu Izraelců, z nichž na 3,6 milionu obdrželo obě dávky.

Nadcházející volby v Izraeli budou čtvrté za dva roky. Vypsány byly poté, co se vládní koalici Likudu a Modré a bílé do 23. prosince nepodařilo schválit rozpočet. Podobně jako předchozí volby jsou i tyto vnímány jako referendum o Netanjahuovi, který čelí žalobě z korupce. Zároveň mají být ukazatelem spokojenosti Izraelců s tím, jak Netanjahuova vláda postupovala v boji s pandemií.

Video  Šéfka SÚKLu vyvrací mýty o Sputniku. Jak nadějné jsou další vakcíny?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa