Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vedle Wolfové zůstalo volné Plagovo místo: Ministr odmítl debatovat o úřednických maturitách

Autor: sova - 
5. března 2021
14:18

Maturita bez maturity? I tak někteří přezdívají návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby letos končící studenti na maturitním vysvědčení obdrželi známky podle průměru za celé své studium střední školy. Ti, kteří by s výsledným hodnocením nesouhlasili, by si podle něj mohli udělat klasickou zkoušku. Nesouhlasně se k nápadu staví ministerstvo školství v čele s Robertem Plagou (za ANO) a za nesystémový a populistický označují premiérův návrh také někteří zástupci škol. Názory jejich i vyjádření expertů na školství zazněly ve čtvrtečním vysílání 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News. Sám Plaga nedorazil, zůstalo po něm prázdné křeslo.

Bez několika týdnů je to rok, co čeští středoškoláci studují i v prezenčním studiu na dálku. Z výzkumů vyplývá, že úroveň vzdělávání v době epidemie značně klesá a negativní ohlasy se šíří i z řad samotných studentů a jejich učitelů.

Pozván k diskuzi byl také ministr Plaga, účast v debatě ale odmítl. Stejně tak učinili jeho spolupracovníci z ministerstva školství. Stanice jim v případě, že by si účast rozmysleli, ponechala ve studiu prázdnou židli.

Učitel: Základní problém je nejistota

Hnutí ANO tak reprezentoval odborník na školství a poslanec Karel Rais, pozvání CNN Prima News přijal také zákonodárce z opozičního hnutí Trikolóra Václav Klaus ml.

„Zásadní fakt je ten, že to všechno přišlo pozdě. Pokud jsme tohle měli řešit, tak jsme to měli řešit před dvěma měsíci. Pokud se budeme bavit o tom, jak bude vypadat maturitní zkouška, tak se dostáváme k základnímu problému vůbec, a to je nejistota,“ řekl v televizi profesor chemie a tělesné výchovy Adam Škapa z Gymnázia Arabská v Praze 6.

„Co se týče maturity jako také, tak já osobně se domnívám, že to není úplně priorita, kterou bychom měli hasit jako první věc,“ dodal pedagog.

Vládní poslanec se o návrhu dozvěděl z médií

„Samozřejmě to mělo být řešené dřív,“ připustil vládní poslanec a bývalý rektor Vysokého učení technického v Brně Rais. O premiérově variantě podoby závěrečné zkoušky se podle svých slov dozvěděl od novinářů. Komunikace ze strany vlády ohledně maturity je dle jeho názoru potřeba víc.

Distanční výuka samozřejmě nestačí,“ zmínil Klaus ml. Dodal, že vyučování na dálku vadí méně starším studentům, a připomněl, že úroveň maturity dlouhodobě klesá.

„Žádná hrůza, jen zajímavá myšlenka“

Nesouhlasím s tím, aby se ty změny dělaly na základě toho, že přijde skupina studentů za panem premiérem, on je vyslechne, marketingově to zní dobře a teď něco v rádiu vyhlásí,“ řekl bývalý ředitel gymnázia Klaus ml.

Rais podotkl, že k návratu celého učebního procesu do škol a opětovnému zvýšení úrovně kvality studia je potřeba proočkovat učitele a další pedagogické pracovníky. „Žádná hrůza se pro studenty neobjevuje. Úřednická maturita je myšlenka zajímavá. Podle mě to bude chtít změnu školského zákona. (...) My jako poslanci ANO se to snažíme rozpracovat ve variantách, až nastane ten den D,“ dodal.

Video  Radnice Prahy 9 a magistrát začaly na Proseku testovat žáky prvních a druhých tříd Základní školy Litvínovská. V pilotním projektu jim rozdaly antigenní testy na covid a děti se testují doma.  - CNC/Jan Zázvorka
Video se připravuje ...

UFO1 ( 5. března 2021 16:23 )

Tak to je ok,o kravíně ještě debatovat je ztráta času,když je jeho distancka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa