Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Průlomová léčba covid z Brna? Lékaři smíchali remdesivir s plazmou a mají 100% úspěch

Aktualizováno -
5. března 2021
15:56
Autor: Jiří Nováček - 
5. března 2021
11:12

Fakultní nemocnice Brno hlásí fantastický úspěch: 28 z 28 onkologických pacientů s covid-19 lékaři vyléčili. Podávali jim vlastní vyrobenou kombinaci dvou preparátů určených a schválených k léčbě koronaviru. Preparát může být podle nich průlomovou léčbou vážně nemocných pacientů. Lékaři v ní vidí velký potenciál.

V Brně vyrobili preparát, který kombinuje remdesivir a rekonvalescentní plazmu a brání rozvoji choroby a nemocné ochrání.

Odborníci z brněnské Interní hematologické a onkologické kliniky svůj preparát od ledna podávali osmadvaceti pacientům ze skupiny velmi závažných onemocnění krve nebo mízních uzlin. Nikdo z nich nezemřel na progresi koronavirové infekce.

Preparát kombinuje remdesivir s plazmou

Pro úspěšnou léčbu koronaviru u nemocných se závažně sníženou obranyschopností s nádory krve lékaři kombinují studiemi prověřený remdesivir s hyperimunní plazmou. Tu odebírají dobrovolným dárcům po prodělaném onemocnění covid-19. Odběr podstoupí speciální zpracování na Tkáňovém a transfuzním oddělení nemocnice.

„Plazma je obecně léty prověřený léčivý přípravek, který se používá i v řadě jiných indikací. V tomto případě je potřeba, aby plazma obsahovala vysokou koncentraci takzvaných virus neutralizujících protilátek,“ vysvětlil přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky Jiří Mayer. Pracoviště, které vede, je největším svého druhu v republice.

Vymění mu imunitu

Preparát je životní nadějí pro Ladislava Kadlece (37) s Crohnovu chorobu, tedy zánětlivým onemocněním střeva. Muž prodělal i lymfom, tedy nádor imunitního systému. „Nyní má podezření na akutní leukémii. Měl koronavirus, tak jsme mu dali remdesivir a plazmu. On se záhy vyčistil. Jeho stav se výrazně lepší a plánujeme transplantaci kostní dřeně od jeho sestry,“ řekl profesor Mayer.

„Mělo by to vyřešit i tu Crohnovu chorobu, protože my mu kostní dření vyměníme imunitu,“ dodal profesor.

Brněnský zázrak u těžce nemocných

Pacienti ze skupiny velmi závažných onemocnění krve nebo mízních uzlin, u nichž problém řeší až transplantace kostní dřeně, jsou běžně ohroženou skupinou už v případě jakékoli infekce, pro koronavirus to platí několikanásobně.

„U těchto pacientů je průběh covidu často velmi atypický a bohužel i smrtelný. Ke snížení obranyschopnosti přispívá nejenom vlastní choroba, ale často i protinádorová léčba, která je mnohdy velmi intenzivní a neumožní pacientům vytvoření imunitní odpovědi ani protilátek,“ vysvětlil přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky Jiří Mayer.

VIDEO: Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily.

Video  Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily  - ČTK
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 5. března 2021 14:38 )

Ono i toto je velký úspěch!!!!! jestli to zabere i dalších pacientů, tak už uvidíme světlo na konci tunelu!!!!! Ať se daří!!!!!!!!!!!!

vaber ( 5. března 2021 12:38 )

tak jak funfuje tento zázrak u jiných neonkologických pacientů to by zajímalo lidi víc

frantacizek ( 5. března 2021 12:29 )

na Velké Moravě je šecko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa