Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lidé v karanténě dostanou bonus 370 korun denně. Izolačku podepsal Zeman

Autor: ČTK - 
5. března 2021
11:03

Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně. Návrh zákona, který se vztahuje na letošní březen a duben, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Bonus k nemocenské má bránit propadu příjmů, a motivovat tak obyvatele k tomu, aby po setkání s nakaženými zůstávali v karanténě, nemoc dál nešířili a hlásili své kontakty.

Příspěvek k nemocenské budou lidé dostávat prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Nejvýše budou mít 90 procent svého průměrného výdělku. Nárok se bude vztahovat také na lidi s nemocenským pojištěním pracující na dohody. Vyloučeni ale budou ti, kteří by se ocitli v karanténě do pěti dnů po návratu ze zahraničí, pokud se nejednalo o pracovní cestu.

Bonus bude zaměstnancům vyplácet zaměstnavatel. Náklady si bude odečítat ze sociálních odvodů. Bonus nebude podléhat dani z příjmů ani exekuci a nebude se započítávat do příjmů pro výpočet sociálních dávek. Nebude se týkat jen nařízených karantén souvisejících s covidem-19, ale i s ostatními infekčními nemocemi.

Video  Maláčová: Jak má fungovat Izolačka? Až 370 korun denně za karanténu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vláda navrhovala Sněmovně jiné řešení, a to nemocenskou 100 procent místo současných 60 procent průměrného redukovaného výdělku. Sněmovna ale předlohu upravila podle návrhu předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Je prakticky totožná s dřívějším vládním návrhem, který po vrácení Senátem nakonec dolní komora zamítla.

V někdejší vládní verzi měli lidé v karanténě pobírat příspěvek nejvýše deset dnů. Senát navrhoval dobu prodloužit na dva týdny a chtěl nárok rozšířit na všechny lidi vracející se ze zahraničí. Senátoři také žádali, aby z předlohy zmizely takzvané přílepky, které se do ní dostaly poslaneckými pozměňovacími návrhy za souhlasu ministerstva práce a sociálních věcí. Sněmovna nakonec neschválila před týdnem svou, ani senátní podobu zákona. Nynější předloha stvrzená prezidentem nabude účinnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa