Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemřel František Lízna (†79): Chartista a kněz podlehl těžkému průběhu covidu

Autor: Mii - 
5. března 2021
07:26

Smutnou zprávu oznámil ve čtvrtek večer jezuita Jan Regner. Ve věku 79 let zemřel bývalý chartista a katolický kněz František Lízna, v olomoucké fakultní nemocnici podlehl covidu, který u něj měl vážný průběh. Lízna byl výrazným aktivistou během minulého režimu, komunisté jej několikrát věznili, poté našel Boha a začal pomáhat chudým a potřebným. Jeho přátelé na něj vzpomínají jako na „svatého člověka, schopného zázraků“.

Osud Lízny přiblížil historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů, jenž o úmrtí kněze na sociálních sítích rovněž informoval. Bývalý chartista se narodil v roce 1941 do silně věřící rodiny, komunisté jej uvěznili celkem pětkrát. „Jednou ho chytli na hranicích s Rakouskem ve vagónu s cukrem, když se snažil dostat se na Západ. Za hanobení vlajky Sovětského svazu si odseděl sedm měsíců. Za šíření samizdatu dostal dva roky. V roce 1988 dostal dva měsíce za rozhazování protirežimních letáků,“ popisuje Blažek.

Knězem byl Lízna vysvěcen v roce 1974, až do konce režimu však jako duchovní nesměl působit. Proto do sametové revoluce střídal běžná dělnická povolání, působil i ve zdravotnictví. Chartu 77 podepsal v roce 1978, pomáhal také Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Po roce 1989 se dlouho věnoval vězňům, Romům a bezdomovcům, 14 let působil jako kaplan ve věznici na Mírově.

„Byl to vlídný, ale zároveň pevný člověk. Pamatuji si, jak se mne energicky zastal na debatě v Emauzích o jednom z nejvíce aktivních agentů StB mezi faráři (spolupracoval v letech 1948-1984), když ho velmi agresivně hájili jeho někdejší farníci se slovy, že jsou všechny dokumenty tajné policie nepravdivé. Vstal a přesvědčivě mluvil o své zkušenosti s tajnou policií. Těším se z jeho života a nepochybuji, že je v nebeském společenství svatých,“ vzpomíná na Líznu Blažek.

Své vzpomínky přidal i spisovatel Pavel Kosatík. Popsal, že kněz byl vždy neuvěřitelně laskavý, i v době, kdy na tom zdravotně nebyl nejlépe. „Myslím si, že František Lízna byl svatý člověk, schopný zázraků. Odpočívejte v pokoji, pane faráři, raduju se, že se radujete tam, kde teď jste. Dnes v noci na Vás mimo tu radost myslí hodně lidí,“ napsal.

Delgado ( 5. března 2021 14:36 )

vaše poznámka nemá být asi zlá, ale v souvislosti se smrtí člověka, který svou laskavostí změnil životy mnoha lidí, působíte jako neempatický, hloupý buran. Pokud pana Líznu neznáte, nevím, proč to tady takhle hloupě dáváte na odiv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa