Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vakcínová válka: Blatný proti všem? Čínskou i ruskou látku odmítá, Babiš se Zemanem shání sami

Autor: Jakub Tomek - 
5. března 2021
05:00

Vypadá to, že se rozhořel boj o vakcíny mezi ministrem zdravotnictví Janem Blatným (50, za ANO) na jedné straně a premiérem Andrejem Babišem (66, ANO), kterému pomáhá prezident Miloš Zeman (76). Zatímco Blatný séra necertifikovaná v EU odmítá, ti druzí je shánějí v Rusku a v Číně.

Česká hlava státu s premiérem vážně uvažují o dodávce vakcín proti covidu-19 z Ruska a Číny. Ty ale stále nejsou certifikované Evropskou lékovou agenturou (EMA). O víkendu pro CNN Prima News prezident Miloš Zeman řekl, že se obrátil na svůj ruský protějšek Vladimira Putina (68) kvůli ruskému séru Sputnik V. A ve středu večer pak Hrad všechny překvapil oznámením, že na žádost premiéra Babiše požádal Čínu, aby Česku dodala vakcínu Sinopharm. Podle velvyslanectví v Pekingu se říše středu rozhodla žádosti okamžitě vyhovět a vakcínu dodá. O kolik dávek by mělo jít, zatím není známo.

Bez pojišťoven

K necertifikovaným očkovacím látkám mluvil ve Sněmovně i šéf rezortu zdravotnictví Jan Blatný. Podle něj by neschválené vakcíny nebyly hrazeny zdravotními pojišťovnami. „Upozorňuji, že pokud se rozhodneme, nebo pokud bychom se tak jako některé země rozhodli povolit tuto dávku bez EMA, tak podle platných zákonů nebude možné tuto vakcínu hradit pojišťovnami, výkon očkování nebude lékařům hrazen pojišťovnami a očkovaní touto látkou nedostanou certifikát, který je opravňuje k tomu, aby byla tato vakcína uznávána v rámci Evropské unie,“ řekl ministr s tím, že není důvod shánět další neregistrované látky.

Jeho mluvčí Barbora Peterová včera Blesku napsala, že se na Blatného stanovisku nic nemění. „Ministerstvo zdravotnictví bude u všech vakcín postupovat stejně, tedy bude před jejich případným použitím požadovat registraci u EMA,“ uvedla v SMS. Co se týká ruské vakcíny Sputnik V, už se tak děje. EMA včera oznámila, že ji začala posuzovat na žádost německé firmy R-Pharm Germany. Ta je součástí ruské společnosti R-Pharm.

Podvod? Proč Česko odmítlo Emiráty...

V celé EU jsou zatím registrovány vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, Moderna nebo AstraZeneca. A právě nákup milionu vakcín od třetí jmenované společnosti Česko podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (39, ČSSD) odmítlo. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného šlo ale o vakcíny, které neměly povolení pro použití v EU. Na twitteru napsal, že se jednalo o nabídku na zprostředkování nákupu vakcín z Indie. Následně se k informaci vyjádřil i premiér Andrej Babiš, podle něhož nabídka mohla být podvodná. Nakonec se k věci vyjádřila i firma AstraZeneca s tím, že soukromým osobám vakcíny k prodeji v Evropě neposkytuje, a zřejmě tak mohlo jít o podvrh.

Babiš: Sputnik jen dobrovolně

Pokud by ruská vakcína neprošla evropskou certifikací, mohlo by být očkování touto látkou v Česku dobrovolné. A třeba by je mohly používat podniky pro své zaměstnance. Alespoň podle premiéra. „Nicméně i u nás jsou občané, kteří mají o tuto vakcínu zájem. Pokud bychom ji tedy dovezli, byla by dobrovolná. Všechny vakcíny, které nejsou schválené EMA, by klidně mohly kupovat jen firmy pro své zaměstnance, pokud o to projeví zájem,“ řekl Babiš pro MF Dnes. Aby se necertifikovanými vakcínami v Česku mohlo očkovat, je na ministru zdravotnictví, který by jim musel udělit výjimky.

Většina opozice proti

Valná většina opozičních stran se ale k nápadu Babiše a Zemana staví negativně. Vláda by podle nich měla hlavně shánět co největší množství ověřených očkovacích látek a hlavně urychleně očkovat těmi dostupnými. Například šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (36) je zásadně proti používání vakcín či léků bez evropské certifikace. „Podrývat křehkou důvěru mnohých Čechů, kterou k vakcinaci chovají, využíváním nedostatečně ověřených vakcín, je obrovské hazardování,“ myslí si. Narušení důvěry k vakcinaci vidí v čínské vakcíně i šéf Pirátů Ivan Bartoš (40). „Preferujeme, aby Čína požádala skrze oficiální kanál o schválení,“ uvedl. Naopak snahu o očkovací látky z Ruska a Číny oceňuje KSČM i SPD.

EU mimořádně pomůže

Příští týden by do Česka mělo dorazit 100 tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Na mimořádné dodávce se Česku složily ostatní státy Unie v rámci solidarity, aby nám pomohly zvládnout současnou pandemickou krizi.

Video  VIDEO: Vláda nařídila pracovní povinnost pro ambulantní lékaře ve vysílených nemocnicích  - ĆTK
Video se připravuje ...

xiioma ( 5. března 2021 14:39 )

Nevytvářej tady konspirace. Řízení letového provozu ČR, podle kterého letadlo kroužilo kvůli mlze, načež přistání v Brně raději zrušilo.

rapid15 ( 5. března 2021 12:52 )

Já se tím vůbec bezabývám a je mě nejlíp. Co na mě jednou vyjde to vezmu. U doktora si taky nediktuji co chci za pililku. Příbalové letáky u léků už dávno nečtu, ani u těch volně ke koupi. Z nich by doslat člověk infakrt nebo by fakt ještě něčím onemocněl

rapid15 ( 5. března 2021 12:36 )

tedy naopak, z těch čísel jeden blbne

rapid15 ( 5. března 2021 12:35 )

Oprava Česko :
2,4 % jedna dávka a 4,84% plně.

Jarabak ( 5. března 2021 12:35 )

Budu jedině rád, když se všichni zemanisti a babišisti naočkují ruskou či čínskou vakcínou (respektive tím, co jim v těch lahvičkách pošlou a na mě a další tím lépe zbudou západní vakcíny. Děkuji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa