Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richard v jídle dohání, co zanedbal, řekl ředitel Bobek

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
5. března 2021
05:00

Na konci letošního února zveřejnil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek smutnou zprávu, že na koronavirus SARS-CoV-2 je pozitivní oblíbený gorilí samec Richard. Onemocnění bylo diagnostikováno také u lvů indických a koček krátkouchých. V pořadu Blesk Podcast ředitel zoo prozradil, že nově jsou nakažení také gorilí samice Shinda a dva tygři malajští. Starosti jim dělá také nejstarší gorila Kamba, která nevypadá dobře, ačkoliv testy jí vychází negativní. Naopak Richardovi zase chutná a nestydí se přidat si! 

Všichni zaměstnanci Zoo Praha dodržují velmi přísné hygienické opatření a zahrada je několik měsíců zavřená pro návštěvníky, přesto se zde nakazilo koronavirem SARS-CoV-2 několik zvířat. Vůbec první zoo na světě, která hlásila, že koronavirem onemocněly gorily, byla zoo v San Diegu. Byl to vůbec první potvrzený případ nákazy novým koronavirem u goril.

Právě s touto zoologickou zahradou je ta pražská podle ředitele Miroslava Bobka v kontaktu a radí se na léčbě. A medikamenty začínají zabírat! "Je třeba říct, že Richard už je v tuhle chvíli naprosto v pořádku. Před chvílí jsem se tam byl i podívat. Dokonce mi chovatel Martin Vojáček říkal, že to vypadá, jako by v jídle doháněl to, co zameškal. A obdobně i lvi indičtí jsou na tom podstatně lépe. I když u nich to bylo trošičku horší než u Richarda," řekl pro Blesk Podcast ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Další nakažení

Bohužel testování na přítomnost covidu-19 z trusu goril ve čtvrtek 4. března potvrdilo nově nakažené: "Od minulého čtvrtka máme další pozitivity. Když zůstanu v rodinné skupině goril, tak je pozitivní Shinda. To je úplně nové zjištění, byť žádné příznaky nemá," informoval ředitel. Chovatelé pozorně sledují i ostatní gorily a všimli si, že ani dalšímu obyvateli pavilonu není dobře. "Trošku starosti nám dělá Kamba, nejstarší z těch goril, které je přes padesát let. Polehává, nevypadá úplně dobře, přitom dva testy ukázaly, že je negativní. Takže je otázka, jestli je to něco jiného, nebo třeba prodělala covid-19 již dřív, ale o tom tady nechci spekulovat," dodal Bobek.

V pavilonu šelem a plazů bylo doposud onemocnění diagnostikováno u dvou lvů indických a koček krátkouchých. Podle Miroslava Bobka nemají kočky těžký průběh nemoci. Vrásky jim dělají ale další nakažené šelmy: "Ve stejném šelminci máme nově pozitivní dva tygry malajské. Jsou unavení a mají další příznaky. Zkrátka v šelminci se to dále šíří, může to být i vzduchotechnikou, ale těžko říct. Případy dál přibývají a stejně to bylo také u jiných zoologických zahrad, které testovaly. Kdo netestuje, nevykáže žádné onemocnění. Když se testuje takhle intenzivně, tak se to neomezí na jednotlivý výskyt," řekl ředitel Bobek s tím, že testování řídí Státní veterinární ústav. 

Proč zaměstnanci nosili roušky u goril ještě před vypuknutím pandemie koronaviru, jak přesně zvířata léčí a co je v Zoo Praha nového, řekl její ředitel Miroslav Bobek v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richardovi je lépe, řekl ředitel Miroslav Bobek - Blesk
Video se připravuje ...

 

blamal ( 5. března 2021 08:07 )

Ten slizky clovek uz nevi, s cim by vylezl, aby se o nem psalo. Je nechutnej. Myslim, ze ted mame fakt jiny starosti, nez ze bobek zjistil z trusu zvirat covid. Otresnej samozer.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa