Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Policie couvá z povinných potvrzení na papíře: Při kontrolách budou stačit elektronicky

Autor: ČTK - 
2. března 2021
18:02

Potvrzení o účelu cesty mezi okresy mohou lidé při kontrole předložit v elektronické i v tištěné podobě. Policisté to dnes uvedli na twitteru. Listinnou podobu ale preferují, umožní totiž rychlejší a bezpečnější kontrolu bez vzájemného kontaktu. Při cestě do práce mimo okres bydliště je od pondělka třeba se prokázat potvrzením zaměstnavatele, pro jiné cesty, například k lékaři či na úřad, musí lidé předložit formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty.

„Z hlediska právního lze účel cesty bezesporu doložit oběma způsoby. Předkládání dokumentu uloženého v mobilním telefonu je však problematické z hlediska dodržení hygienických opatření,“ uvedli policisté. Kontrolu dokumentu v mobilním telefonu podle nich nelze provést bezkontaktně, trvá delší dobu, a tím zvyšuje riziko případného šíření nákazy. „Proto listinu preferujeme, akceptujeme však oba způsoby,“ dodala policie.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes ve Sněmovně také uvedl, že policie chtěla papírová potvrzení z hygienických důvodů. Policisté by totiž měli být nejméně 1,5 metru od kontrolovaného člověka a potvrzení v mobilním telefonu lze podle Hamáčka na tuto vzdálenost těžko přečíst. Jde o obavu o zdraví zasahujících policistů, řekl.

Vyžadování potvrzení v papírové podobě zpochybňoval pirátský poslanec Ondřej Profant. Poukazoval na to, že ve vládním nařízení se píše o písemném potvrzení, což je listinné i elektronické. „Preferovaná cesta by měla být elektronická, kdy si nikdo nemusí předávat ušmudlaný papír,“ řekl. Podobně se vyjádřil Dominik Feri (TOP 09), podle kterého ne každý má doma tiskárnu, ale takzvaný chytrý telefon vlastní téměř každý.

Vláda od pondělka výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije. V celé zemi začaly v pondělí platit i další restrikce, zavřely se školky a zbývající otevřené školy a také další obchody a provozovny služeb. Přísnější jsou podmínky zakrývání úst a nosu, v obchodě či MHD je nově povinný respirátor nebo nanorouška, v obci aspoň rouška.

Policisté v pondělí v celé zemi na hranicích okresů zkontrolovali více než 53.000 vozidel, v 1527 případech lidem neumožnili vstup do okresu.

Video  Policisté u Moravské Nové Vsi na Břeclavsku kontrolují řidiče.  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa