Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babišova vláda bere zpátečku: Karanténa pro rodiny 21 dní nebude! Firemní jídelny povolené

Aktualizováno -
2. března 2021
17:15
Autor: simao, ČTK - 
2. března 2021
15:23

Vláda čelí kritice za další chaos v opatřeních. Ruší a mění totiž to, co vyhlásila teprve nedávno. V pondělí zakázala provoz závodního stravování, aby se hned v úterý nečekaně rozhodla jej povolit, byť za výraznějších omezení. Ve čtvrtek vyhlásila prodlouženou karanténu na 21 dní pro rodiny, které nemohou izolovat své nakažené členy. Dnes se rozhodla zkrátit tuto lhůtu na 14 dní, po kterých platí i běžná karanténa. Jednání vlády proběhlo překvapivě během dne. To večerní je pak v ohrožení kvůi jednání Sněmovny.

Vláda měla v úterý zasedat v 19:00, kvůli jednání Sněmovny je však možné, že se večer nesejde. Oficiálně premiér Andrej Babiš (ANO) jednání ani nesvolal.

Během dopoledne však již na jednu vládní telekonferenci dostalo. Vláda překvapila, když řešila situaci ve firemních jídelnách. Změnila přitom své pondělní rozhodnutí. Závodní stravování zůstává zachováno, bude však podmíněno přísnými opatřeními – z nichž však řada již v praxi funguje.  Čekalo se proto, co dalšího vláda v úterý vyhlásí. A jak dlouho opatření přežijí.

Firemní jídelny mohou opět otevřít

V pondělí firemním jídelnám vláda zatrhla provoz, aby se v nich neshromažďovali zaměstnanci. V úterý přišla změna. Která bude platit od středy.

Resumé? Jídelny mohou opět otevřít! „Od středy 3. března budou moci zaměstnanci opět využívat závodních jídelen i k přímé konzumaci pokrmů. U jednoho stolu ale bude smět sedět jen jeden strávník, a pokud se jedná o dlouhý stůl, musí být mezi strávníky alespoň dvoumetrová mezera nebo mechanické překážky, které brání šíření kapének,“ uvedl Úřad vlády.

Karanténa u rodin se zkracuje, nebude 21 dní

Dalším opatřením, která se nečekaně mění, je zkrácení diskutabilní 21denní karantény u rodin, které nemohou izolovat nakaženého člena domácnosti.

„K úpravě dochází od 3. března i u délky nařízené karantény pro osoby, které žijí ve společné domácnosti s osobou nakaženou koronavirem SARS CoV-2 a nelze dodržet podmínky její izolace od ostatních členů domácnosti. Délka karantény se v tomto případě zkracuje z 21 dnů na 14 dnů,“ uvedl Úřad vlády.

Babišův kabinet toto opatření schválil pro změnu minulý čtvrtek. I toto opatření o 21denní karanténě tak mělo jepičí život, nevydrželo ani týden.

Vyšší ošetřovné?

Vláda měla dnes večer projednat navýšení ošetřovného ze současných 70 procent výdělku. Návrh ministerstva práce počítá s navýšením ošetřovného na 100 procent výdělku.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zatím ve vládě není shoda. A ministryně Jana Maláčová (ČSSD) v úterý odpoledne napsala ČTK, že ani Sněmovna tzv. izolačku ještě projednávat nezačala, takže se termín zřejmě nestihne.

Jednání Sněmovny v úterý od 14:00 je však zaběhlým pravidlem, navíc dnes začala březnová schůze. A tak bylo jisté, že se bude delší dobu debatovat především o programu. Jednání vlády od 19:00 s tímto průběhem příliš nepočítalo...

Povinný home office?

Vláda chtěla dnes rovněž dokončit debatu o povinné práci na dálku pro celé národní hospodářství. V pátek naposledy důrazně vyzvala k využívání home office. Například v administrativních provozech by se podle kabinetu měly vyskytovat jen osoby bezpodmínečně nutné k ochraně majetku a základních funkcí.

Odměny pro sociální služby

Na programu jednání vlády měly být i odměny pro všechny zaměstnance v sociálních službách. Po první vlně epidemie vláda schválila na odměny pro sociální služby 5,2 miliardy korun. O peníze požádaly tři čtvrtiny ze zhruba 2200 poskytovatelů pro 93 600 pracovníků, rozdělili si 2,03 miliardy.

Účast na shromážděních povolena

Vláda dnes stihla sáhnout i k dalšímu opatření. U omezení volného pohybu osob došlo k upřesnění. „Mezi výjimky ze zákazu vycházení v denní době se nově doplňuje účast na shromáždění a upřesňuje se, že osoby, které se takového shromáždění účastní, musí používat respirátor či chirurgickou roušku,“ vzkázal Úřad vlády.

Video  Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily.  - ČTK
Video se připravuje ...

Ievice-je-smegma ( 3. března 2021 01:12 )

Takový bor.del, jaký tu zavedl soudruh Babiš, tu nebyl ani za války.

villon ( 2. března 2021 22:56 )

Zajímavý sestřih, pro Čau lidi nic novýho pod sluncem, tak snad i my mimo tuhle sektu, pro poučení, jakého vizionáře a génia máme v čele státu:

http­s://ww­w.te­levi­zesez­nam.cz­/vide­o/stas­tne-pondeli/covid-ocima-andreje-babise-videli-jsme-vsechny-cau-lidi-za-posledni-rok-6413­9507?d­op_ab_­vari­ant=0­&dop_r­eq_id=­0f4v4v­s4AI1-2021­030221­42&dop­_sou­rce_zo­ne_id=­1&ut­m_cam­paig­n=_var­&utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

kedris ( 2. března 2021 22:46 )

NADĚJE ŽIJE, NEPOTŘEBUJEME TUTO BANDU DILETANTŮ ANI TENTO SYSTÉM, INFO ZDE:
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=es­xyzE­E0K9M

Covid_19 ( 2. března 2021 21:16 )

ta řada čekatelů je ale velmi dlouhá a vakcíny jsou uložené ve skladu...

MAMKA2316 ( 2. března 2021 20:45 )

Kraje by se měli zrušit zbytečně vyhozené peníze !!!!
Edward Gibbon 1975 1. Valná většina obyvatel preferuje zábavu před prací. 2. Tradiční role otců jako živitelů rodiny je zpochybňována, množí se rozvrácené vztahy a svobodně žijící matky bez otců. 3. Senioři jsou zanedbávání. Lidé pečují o domácí mazlíčky více než o svoje staré rodiče. 4. Literatura a umění se stávají bezduchým. Vytváří se planá zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí zaplatí horentní sumy. 6. Čestná vojenská služba vlasti je odmítána, zpochybňována vysmívána a posléze zákonem zrušena. Armádu tvoří nájemní žoldneři. 7. Lidé pilně pracující jsou zesměšňováni a jako vzor se staví prázdní pokrytci, populisté, pochybní umělci a takzvané celebrity. 7. Daňové zatížení obyvatelstva stále roste a stát přerozděluje neúměrně vysoké částky. Lidé se nebojí nepracovat, protože stát se o ně vždy nějak postará. 8. Úroveň vzdělání rapidně klesá. 9. Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výše. 10. Přestává se vyrábět a pěstovat, protože výroba doma je moc drahá a potraviny a výrobky se dovážejí ze satelitních zemí. 11. Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je velmi malá. 12. Početí a výchova dětí je vnímáno jako obtěžující a dětí se rodí stále méně. 13. Léty osvědčené mechanizmy, chránící poctivé před podvodníky, náhle selhávají. 14. Veřejné funkce se stávají předmětem kořisti zisku. Udělují se za úplatky, a kdo je získal, chce z nich kořistit, aby se mu vložený úplatek několikanásobně vrátil. 15. Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zápal pro věci veřejné, jsou vysmívány a zesměšňovány. 16. Šíří se cynismus. 17. Šíří se plýtvání, nestřídmost, znevažování znalostí, dovednosti a poctivé práce. 18. Do země přichází velké množství cizinců. 19. Politikové nadbíhají i luze

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa