Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Koronavirus v Zoo Praha: Další nakažená zvířata! Veterinář jim naordinoval vitamíny, ale i ivermektin

Autor: nec - 
1. března 2021
23:39

Pražská zoologická zahrada informuje o dalších nakažených zvířatech. Kromě gorilího samce Richardam a dva lvy indické Jamvanu a Suchiho, je pozitivní i pár koček krátkouchých které jsou umístěny stejně jako lvi v Pavilonu šelem. Pozitivitu v Zoo Praha zjišťují z trusu zvířat. Příznaky nakažená zvířata mají mírné, hlavní veterinář zvolil u nich podpůrnou léčbu, a to podáváním antipyretik a vitamínu C, případně antibiotika a ivermektinu. Stejný lék by měl pomáhat v boji s koronavirem i lidem. 

Z gorilí rodinky to "schytal" zřejmě jako jediný gorilí samec Richard. U něj testy potrvdily nákazu minulý čtvrtek. Ostatní byli negativní, jen v případě Ajabua nejsou prozatím k dispozici. Richard měl mírné příznaky, trpěl nechutenstvím a únavou. Přesto, že měl test pozitivní, ošetřovatelé ho neumístili do izolace, ale nechali ho mezi svými.

„Rozdělení skupiny vede k enormnímu stresu, který významně ovlivní průběh infekce – ať u zvířat již nakažených, tak u těch, která ještě nakažená nejsou. K nákaze navíc došlo evidentně zhruba před týdnem a tím pádem se virus již ve skupině šířil. Izolace by tedy pravděpodobně přinesla více negativ než pozitiv,“ uvedl kurátor savců dr. Pavel Brandl.

Mají to i kočky krátkouché

Čtvrteční testy ukázaly, že mezi nakaženými jsou i dva lvi indičtí - Jamvana a Suchi, kteří trpěli rýmou, resp. pokašláváním. Další testování v pondělí 1. března ukázalo pozitivitu i u dalších zvířat, a to páru koček krátkouchých, které jsou umístěny stejně jako lvi v Pavilonu šelem.

Stav obou lvů i Richarda se od pátku zlepšil. Jak uvádí dr. Brandl, Richard už konzumuje svou krmnou dávku – a jako obvykle bere jídlo ostatním gorilámZvířata se zřejmě nakazila od chovatelů.

Koronavir od chovatelů?

„Nastalou situaci řešíme ve spolupráci se Státní i s Městskou veterinární správou a s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy. Testy byly stejně jako v minulosti prováděny na základě výše uvedených příznaků, současně se prokázala pozitivita u některých z chovatelů,” uvedla pražská zoo.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa