Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Problém pro tlouštíky? Obezita může snížit účinnost vakcíny Pfizer, upozornila studie

Autor: Darina Jíchová - 
1. března 2021
21:23

Italští vědci předložili studii, ve které se zabývali vlivem obezity na účinnost vakcíny proti koronaviru, konkrétně zkoumali očkovací látku od firem Pfizer/BioNTech. Sebraná data vypovídají o tom, že očkovaní obézní lidé vyprodukují asi o polovinu méně protilátek ve srovnání s lidmi se zdravou váhou, informoval deník The Guardian.

Italští specialisté z římské nemocnice Istituti Fisioterapici Ospitalieri pracovali s lékařskými záznamy oočkovaných zdravotníků. Během svého zkoumání zjistili, že ti, kteří mají index tělesné hmotnosti (BMI) nad 30, tedy spadají do kategorie obezita, vyprodukují jen poloviční množství protilátek po druhé dávce očkování ve srovnání s lidmi se zdravou váhou. Zdůraznili, že je příliš brzo na to říct, že obezita snižuje účinnost vakcíny, nicméně naznačuje to, že obézní lidé by mohli potřebovat dodatečnou dávku vakcíny.

Předešlé výzkumy nasvědčovaly tomu, že obezita zvyšuje nebezpečí úmrtí na koronavirus až o 50 procent, o 113 procent pak obezita zvyšuje riziko hospitalizace při onemocnění koronavirem. Italové dodávají, že na to může mít vliv také to, že lidé s obezitou mají často ještě další zdravotní problémy jako srdeční obtíže nebo cukrovku.

Obezita snižuje účinnost i vakcíny proti chřipce

Tyto zdravotní problémy jen dál umocňují nebezpečí spojená s koronavirem a zároveň oslabují reakce imunitního systému včetně těch, které jsou vyvolané při vakcinaci. Obdobné studie týkající se vakcíny proti chřipce ukázaly, že očkovací látka má jen poloviční účinnosti u obézních osob. Italský výzkum zatím čeká na přezkoumání odbornou veřejností, je ale první, kdo podal přímé důkazy toho, že obezita bude mít vliv i na očkování proti koronaviru.

Vůdčí osobností italské studie je imunolog Aldo Venuti, on a jeho kolegové posuzovali protilátky a imunitní reakce u 248 zdravotníků, kteří obdrželi obě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech. Týden po druhém očkování 99,5 procenta z nich vykazovalo imunitní reakci, ta byla silnější u těch, kteří už koronavirus překonali. Nicméně reakce byla „otupena a zeslabena“ u těch, kteří mají nadváhu nebo jsou obézní.

Bude to chtít jiné postupy při očkování obézních osob

„Protože obezita je hlavní rizikový faktor pro morbiditu a úmrtnost pacientů s koronavirem, je naší povinností naplánovat efektivní vakcinační programy pro tuto podskupinu,“ uvádí Venuti a jeho kolegové. „Samozřejmě je zapotřebí provést další studie, námi předložená data nabízejí důležité implikace pro vakcinační strategie, hlavně pro očkování obézních lidí. Pokud se naše závěry potvrdí v obsáhlejším výzkumu, může dojít k tomu, že obézním lidem se budou dávat dávky tři nebo dvě vyšší dávky,“ dodává Venuti.

„Dlouhodobě se ví, že BMI je obrovským indikátorem možné špatné imunitní reakce na vakcíny, italská studie je tak určitě zajímavá, ale zatím provedená jen na malém vzorku dat,“ komentoval britský imunolog Danny Altmann. On a jeho kolegové rovněž představili studii, ve které ukázali, že reinfekce koronavirem se častěji objevuje u lidí s vysokým BMI. A to z toho důvodu, že mají menší imunitní reakci na původní nákazu.

Video  Šéfka SÚKLu vyvrací mýty o Sputniku. Jak nadějné jsou další vakcíny?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 2. března 2021 06:35 )

jako bychom si propojili myšlení, tady je i názor odborníka, na který jsem nyní narazil: http­s://ww­w.re­flex­.cz/cl­anek­/pros­tor-x/105747/obezitolog-matoulek-chodte-ven-i-v-lockdownu-obezita-zhorsuje-covid-keto-dieta-vede-k-drivejsi-smrti.html

na tenhle problém jsem už upozorňoval u mladých daleko před covidem, nyní už je to v souvislosti s covidem a nebezpečím z něj plynoucím pro obézní i mladé lidi, 5 minut po 12, bohužel.

frantacizek ( 2. března 2021 06:04 )

.... u kluků se stejnou HMOTNOSTí - mi tam vypadlo, je ráno a i když nikam nemusím a všichni chodí za mnou, tak se mi probouzí těžko

frantacizek ( 2. března 2021 06:03 )

obezita je zkrátka jedna z nejhorších nemocí, právě protože má návaznost na spoustu dalších navazujících onemocnění. Je to taková křižovatka dalších budoucích problémů takového jedince. Snad si to už lidé konečně uvědomí a i média to přestanou zlehčovat a takové dívky nazývat sexy, sex-symboly apod., byť u kluků se stejnou by je to vůbec nenapadlo.
Je třeba i mediální osvěty, pač u holek dnes zvláště je alarmující, jak malé procento z nich provozuje vůbec nějaký sport. Stejně tak ony keto diety apod - následovat by mělo, že to není dlouhodobá pomoc a problém se vrátí, bez aplikace sportu. Navíc prostředky vložené do té ketodiety by mohly využít holky mnohem rozumněji - třeba na tu aktivní dovolenou u moře

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa