Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jako za války: Policie na jihu Moravy kontroluje pohyb lidí na nejméně 150 místech

Autor: Hynek Zdeněk, ČTK - 
1. března 2021
09:50

Od půlnoci z neděle na pondělí začala platit přísná protiepidemická opatření. Výrazně omezila pohyb obyvatel mezi okresy. Policisté v Jihomoravském kraji nasadili desítky hlídek, které kontrolují, zda někdo nařízení neporušuje. Podobnou situaci zatím lidé znali jen v několika uzavřených okresech. Naopak běžná bývá při válečném stavu.

„Máme stanoviště nejen na páteřních komunikacích, tedy na dálnicích a na silnicích první třídy, ale i na komunikacích nižších tříd, na hranicích okresu a samozřejmě i na dalších místech,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Kontrolují namátkově

Přesný počet hlídek policie nesdělil, protože se stanoviště i počet hlídek průběžně mění. „Máme ale minimálně vždy 50 pevných stanovišť a více než 100 mobilních,“ upřesnil Malášek. Kontroly jsou podle něj namátkové.

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek v neděli uvedl, že první dny bude Policie ČR benevolentnější. Chápe, že řada občanů si během víkendu nemohla z objektivních důvodů vyřídit potřebná potvrzení. Od poloviny týdne už nemá být tak tolerantní.

V katastru bez dokladu

Malášek ohledně případných sankcí odkázal na vyjádření náměstka. Policista může na místě uložit pokutu maximálně 10 tisíc korun, ve správním řízení hrozí podle krizového zákona sankce až 20 tisíc korun.

V rámci okresu není potřeba žádný doklad pro cesty do zaměstnání, na nákup, k lékaři nebo na úřad. Při cestě do práce mimo okres bydliště je zapotřebí prokázat se potvrzením zaměstnavatele, které lze vystavit i na určité období.

Alternativou je například pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz, pokud je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři či na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty. Vnitro doporučuje vzít si s sebou pro jistotu například žádanku od lékaře či pozvánku na úřad.

VIDEO: Policie k nasazení na hranicích okresů

Video  Policejní náměstek Vondrášek o lockdownu okresů: Bojujeme o životy a zdraví lidí v Česku.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

vojjaksvejk ( 1. března 2021 13:50 )

Ve jménu koronismu Pokuty represe Pro živnostníky to bude stejně již konečná.Otroci v montovnách s minímální mzdou na tom nebudou lépe .Čeká exekutory rok hojnosti? Aneb z pojištěnců VZP budou ve jménu koronisnu bezdomovci dříve než se to čekalo ? Pojišťovny jsou jen prodlouženou rukou exekutorů a jsou na tom již asi opravdu špatně když pojištěnci který právě krachuje a nebo zkrachoval již na jaře bere cestou exekucí často i to poslední i skromné přístřeší ve formě zahradní chatky bez tekoucí vody a WC ?Letos čekají exekutory hody formou nezaplaceného zdravotního pojištění dříve než se to čekalo? Příklad: Efektivita a co přesně živnostníci dělají špatně? Odkaz na rozhovor s ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem : ,,Chci začít u efektivity Snažíme cílit na efektivitu tvrdého vymáhání . Jsme povinni tak postupovat a snažíme se naše spolupracující exekutory řídit tak, abychom dosahovali vysoké míry efektivity! EFEKTIVITA je ale dvousečná zbraň .Proces ve kterém se nejprve stane z pojištěnce VZP - bezdomovec a ten pat sotva může dál z ulice platit minimální zálohu 2.352 Kč. Otázkou je i co jim v rámci oné ,,Efektivity“ zabaví VZP exekucí jako bezdomovci příště ?Asi nic a tato ztráta se zaplatí tak že VZP oholí zase hlavně ty nejchudší OBZP ( osoby bez zdanitelného příjmu ) a bude jich zase víc na ulici . EFEKTIVITA ? I nu což jen tak dál . http­s://ww­w.zd­ravot­nicky­denik­.cz/20­20/02/­mohu-garantovat-ze-se-nebude-skrtat-pece-vzp-pripravena-mozne-ochlazeni-ekonomiky-rika-jeji-redi­tel/?f­bclid=­IwAR­1jVGy­YuosAl­veNTjuN­GYsTo1u-ai1f­sbpO­UqI9­ruXBCK­BOv3sy­1HS_vS0

Citronel ( 1. března 2021 13:41 )

Chce to hned zkraje dát pár likvidačních pokut, těm co nevěděli, ti co o tom nic neslyšeli, jinak to stále lidé nebudou brát vážně. Ani takový výstřel do vzduchu by neuškodil, když už máme ten skoro válečný stav, a večer ve zprávách o tom hodně mluvit, až poté by se venku neukázala ani noha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa