Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Babiš: Neodstoupím! Vyhrožovali, že nás zastřelí, Monika do Dubaje utekla ze strachu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. února 2021
20:03
Autor: simao, vei, ČTK - 
28. února 2021
12:23

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč by měl rezignovat. Dělá prý vše pro ochranu životů lidí. Odmítá, že by na poradách s ním vřela krev. Babiš znovu zopakoval, že nikdy neodstoupí. Uvedl to v Partii na CNN Prima News, kde si na závěr pořadu připravil šokující výpověď. Jeho rodině prý vyhrožovali, že je zastřelí. Podezřelého pak měli dopadnout ve Španělsku. Premiér uvedl, že kvůli strachu jeho manželka Monika skutečně odletěla do Dubaje.

„Proč bych rezignoval? Já od rána do večera tady bojuju za vakcíny,“ čílil se premiér Andrej Babiš (ANO) v Partii na CNN Prima News, kde zopakoval, že nikdy neodstoupí. „U mě, když je krize, tak mi stoupá výkon,“ tvrdí Babiš.

„Taky jsem v životě něco vybudoval. Od nuly jednu z největších firem ve střední a východní Evropě, vybudoval jsem hnutí, vyhrál jsem několikrát volby... a ti, kteří říkají, že jsem neschopnej, tak ať řeknou, co oni v životě mají za sebou. Takže nikdy jsem nezvažoval. Znovu zopakuji, a můžou se všichni smát: Nikdy neodstoupím! Bojuju za to, abych ochránil životy našich lidí. A mám konkrétní výsledky,“ hájil se Babiš. Agresivní slova a obranu však nečekaně vystřídaly slzy.

Babiš šokoval: Vyhrožovali, že zastřelí mě i rodinu

Na závěr pořadu, kde Babiš předvedl řadu emotivních i kritických výstupů, premiér šokoval. Promluvil o strachu o život vlastní rodiny. Leskly se mu oči a podlomil se mu hlas.

„8. ledna mi řekla policie, že je člověk, který chce zastřelit moji rodinu,“ říkal Babiš chvějícím se hlasem. „A mě,“ hlesl.

„Jsme měli hlídaný barák, několik… vlastně doteďka. Ten člověk byl zatčen ve Španělsku. A moje žena šla do Dubaje, ano, protože se bála. A to je celý příběh. Takže ale to bylo dovoleno, aby šla. Když nám křičeli před barákem, že jsme fašisti, tak rodina byla doma. Takže…,“ ztratil Babiš slova.

Moje žena to nevěděla, říká premiér

Proč to neřekl v době, kdy se objevily fotografie Moniky Babišové v Dubaji? „Já to nechci komentovat, protože moje žena to nevěděla, teďka se to dozvěděla. Já jsem je vyhnal pryč,“ uvedl Babiš na Primě o chvíli dříve, než se moderátorka Terezie Tománková rozloučila s ním i diváky.

Babiš se k hrozbě vrátil i v neděli večer ve zprávách na Nově. „Osobní to být nemohlo, samozřejmě to souvisí s pandemií,“ řekl. „Já jsem se bál především o rodinu. Na mě až tak nezáleží,“ dodal.

Foto Moniky Babišové s dcerou Vivien z Dubaje s dotazem, zda šlo o dovolenou, sdílel na twitteru investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

„V souvislosti s výhrůžkou předsedovi vlády můžeme potvrdit, že je pražskou policií vedeno trestní stíhání konkrétní osoby. Kriminalisté ve věci podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Muž je v současné chvíli stíhán vazebně,“ potvrdila přitom Policie ČR na twitteru.

Babiš: Jsem krizový manažer

Babiš přitom na Primě předvedl jinak své obvyklé útočné vystoupení a nešetřil kritikou. Bránil se však i té, která se snáší na jeho hlavu. „Já jsem krizový manažer. Ti lidi, kteří mě kritizují, se živí politikou, já se neživím politikou, já dělám zdarma, všechno posílám samoživitelkám, dělám maximum,“ pokračoval ve své kulometné palbě. „Mám tah na branku, mám energii, řídím to. Terorizuji ty lidi, ptám se, stále je ženu: Očkujte, očkujte,“ vzkázal Babiš.

Se saským premiérem prý domluvil 15 tisíc vakcín AstraZeneca pro Cheb, Sokolov a Karlovy Vary. „To je moje dílo,“ kasal se.

Ostříhaný Babiš: Je to katastrofa

Babiš předtím, než vyrazil na Primu, natočil video - nedělní hlášení Čau lidi. „1.3. je první výročí toho prokletého koronaviru, který nám dělá ze života peklo,“ říká v něm.

A vysvětlil, proč dorazil do studia takto nakrátko ostříhaný. „Včera mě poprvé v životě moje žena ostříhala. Dopadlo to takhle, je to katastrofa, syn říkal, že ten strojek je číslo šest, no a ona to byla dvojka. Doufám, že jsem vás moc nevyděsil,“ prozradil Babiš.

Premiér Andrej Babiš promluvil na CNN Prima News o tom, že jeho rodině vyhrožovali zabitím (28. 2. 2021). Premiér Andrej Babiš promluvil na CNN Prima News o tom, že jeho rodině vyhrožovali zabitím (28. 2. 2021). | Reprofoto CNN Prima News

Udělali jsme chyby, ale...

Babiš připustil, že vláda udělala v průběhu pandemie chyby. S rozvolněním, případně když netestovala dovolenkáře, kteří se vrátili z Chorvatska.  „Samozřejmě, udělali jsme chyby, když jsme 3. 12. rozvolnili. Ale kdo tady křičel, abychom rozvolnili? Média a opozice,“ našel Babiš však obratem viníka.

Následně ale zmírnil svou zlobu. „Ano, udělali jsme chyby, po bitvě je každý generál, já se všem omlouvám,“ vzkázal.

Babiš o lockdownu v okresech: Kdo může, ať zůstane doma

Od pondělí přitom v Česku budou platit přísná opatření - lockdown v okresech, kdy vycestovat bude možné jen ve výjimečných případech - za prací, k lékaři či na úřad, rovněž v případě péče o základní potřeby a zdraví rodinných příslušníků.

„Hlídat nás policie nebude, ani vojáci, policie bude hlídat ty, kteří to opatření porušují. Za první vlny jsme se hlídali sami. Když někdo byl venku bez roušky, lidi na něj ukazovali: nemáš roušku. Dneska když to řeknete, tak vám někteří sprostě vynadají. Takže je jiná situace,“ poznamenal na Primě premiér.

„Pokud se máme zbavit toho viru, tak je skutečně potřeba, abychom tři týdny maximálně omezili kontakty. Když není kontakt, není přenos. Maximálně home office, ti, kteří můžou být doma, nechť jsou doma, ti, kteří musí chodit do práce, tak nechť chodí jenom do práce a domů. Aby omezili kontakty i mezi rodinami, známými, oslavy… Potřebujeme, aby tři týdny byl každý zodpovědný sám vůči sobě, protože každý má přece chránit svoje zdraví. A ten vir není už jen o starých, je o všech. Umírají mladší ročníky a je to nebezpečné. Pokud ten vir zmutuje a nesnížíme tu nálož, tak bude obrovský problém. A týká se to každého,“ apeloval na lidi Babiš.

Vím, že naše vláda nemá důvěru

Babiš však čelí problému, že vládě veřejnost zcela nevěří. „Já vím, že naše vláda nemá důvěru, že jsme udělali plno věcí, které jsme neměli dělat, komunikace není dobrá atd. Ale já bych byl velice rád – a je to o nás všech – jestli ještě znovu se lidi nepřekonají a řeknou si: no dobře, tak dáme mu poslední šanci. Vládě i Babišovi, protože za všechno může Babiš samozřejmě. A společně to můžeme dát,“ žádal občany Babiš při rozhovoru v Partii.

„Samozřejmě ta důvěra vůči vládě, když to porovnáme před rokem a dnes, je úplně někde jinde, ano, to já vím, ale možná, že stále ty lidi tomu nevěří a já chápu, že každý k tomu možná přistupuje podle sebe, ale měli bysme skutečně myslet celkově, že je to velké nebezpečí pro nás všechny,“ podotkl.

On sám prý všechna opatření vždy dodržoval. „Samozřejmě, já jsem vždycky dodržoval,“ tvrdí Babiš, který nedávno čelil kritice za to, že i když je naočkovaný dvěmi dávkami vakcíny Pfizer, nešel do karantény, ačkoliv covid-19 chytila jeho pravá ruka ve Strakově akademie - vedoucí Úřadu vlády ČR Tünde Bartha.

500 tisíc pokuta pro firmy?

Babiš také zmínil chystanou vládní novinku. Firmám, které nebudou po zavedení povinnosti testovat, by mohla hrozit pokuta až 500 000 korun, uvedl premiér.

„Je nějaký návrh, který se může změnit, že pro firmy od 250 zaměstnanců víc od 5. března to bude povinné,“ řekl Babiš. Pokud by bylo dostatek testů, bylo by podle premiéra možné zavést povinnost okamžitě. Firmy, které nebudou plnit podmínky, tedy nošení ochranných pomůcek a testování, by podle Babiše měly být zavřené.

Prymula mu chybí

Babiš se v pořadu nechal slyšet že ho mrzí, jak to po kauzách nakonec dopadlo s Romanem Prymulou. „Pan Prymula je určitě nejlepší epidemiolog. Nejlepší ze všech,“ podotkl Babiš.

Nadále mu chybí hlavní odborná tvář boje s covidem - epidemiolog, který by vše lidem vysvětlil. „Byl tady Prymula a teď tady nikdo není. Kde je hlavní hygienička... V Maďarsku je Cecilie, ta každý čtvrtek vykládá a všichni to berou,“ poznamenal Babiš a nepřímo zkritizoval hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou.

Blatného nevymění

Premiér na Primě v neděli opět odmítl, že by chystal výměnu ministra či ministrů. „Teďka není čas na žádné změny, my musíme teď zvládnout ten lockdown,“ poznamenal. „Nechystám,“ tvrdí Babiš.

Blatnému se prý snaží pomáhat. „Je pod obrovským tlakem, nemá manažerské zkušenosti, nemá možná v okolí dostatek dobrých úředníků. Ta situace je pro něj náročná, já se mu snažím pomáhat,“ říkal Babiš.

Blatnému však vytkl, že nedokázal na ministerstvu udržet koordinátora pro testování Mariána Hajdúcha. „Byla velká chyba pana ministra, že pustil Hajdúcha. Je to odborník,“ míní Babiš. „Je tam plno lidí, kteří jsou nekompetentní,“ zkritizoval ministerstvo.

Pro úředníky však našel i jisté pochopení. „Já spím čtyři hodiny, můžu spát i méně. Ale ti úředníci musí spát,“ uvedl také.

Středula? Prý největší nebezpečí

Babiš nešetřil v Partii kritikou. Šil především do šéfa ČMKOS Josefa Středuly. „Největší nebezpečí naší ekonomiky je pan Středula, to je profesionální odborář,“ míní Babiš.

„Dělá všechno proto, aby se zviditelňoval, je to jasný kandidát na prezidenta, takže se stará jen o sebe. On není reprezentant skutečných zaměstnanců,“ ulevil si premiér. „Pan Středula dělá politiku, měl by odejít. On s paní Maláčovou jsou jeden tým,“ zmínil Babiš ministryni práce a sociálních věcí.

„Nepotřebuju vědět, jak se podniká, navíc od lidí, kteří v životě nepostavili ani psí boudu,“ rozčiloval se dál Babiš. „My jsme měli střet jen s panem Středulou, s nikým ostatním jsem neměl žádný problém,“ tvrdí. „To je jeho problém, že šel na vzduch,“ pokračoval Babiš.

Proč by mi tekly nervy? Babiš se divil

Reagoval i na spekulace a hlasy, že jednání s ním jsou za trest a tečou na nich nervy. „Není pravda, že takhle já jednám,“ bránil se Babiš. „Ne, ne, to jsou pomluvy a není to pravda,“ pokračoval premiér. „Proč by mi tekly nervy? Já dělám všechno pro to, abych to zvládl. S hejtmany fungujeme skvěle,“ dodal Babiš.

Babiš komentoval i sobotní twitterovou přestřelku mezi Alenou Schillerovou (za ANO) a Janou Maláčovou (ČSSD). „To, že se pohádají na vládě, dobře. Ale proč to vynášejí ven?“ divil se.

Senát dělá všechno proti nám, stěžuje si premiér

Našel však i pochvalu pro jednu z opozičních stran. „Piráti v posledním čase se chovají normálně, je vidět, že jim záleží na těch věcech, které děláme,“ podotkl Babiš.

Kritický však byl vůči Senátu. „Já nechápu, proč ten Senát nám dělá jenom problémy,“ uvedl Babiš. „Senát dělá všechno proti nám, aby nám účinně zabránili bojovat proti covidu,“ dodal.

Zeman opět hájil Babiše

Zda je Babiš úspěšný jako krizový manažer, na to dnes v Partii na Primě reagoval i prezident Miloš Zeman.

„Já jsem snad jediný, kdo ho hájí. Přeháním, snad nejsem jediný, ale nejvýznamnější. Asi proto, že jsem sám byl premiér, takže ty novinářské blbečky, kteří nikdy premiérem nebyli, a doufám nebudou, nemohu hodnotit jako kritiky premiéra. Premiéra může kritizovat jen jiný premiér. A to jsem já. Já ho v podstatě nekritizuji. Samozřejmě že jako každý člověk může dělat něco lépe,“ uvedl Zeman.

„Panebože, dovedete si představit sebevětšího génia, který nikdy neudělá nějakou chybu? Dostal se pod tlak jednak od opozice, jednak od veřejnosti, což je samozřejmě důležité s tím rozvolňováním. Ano, dneska s odstupem času si právem říkáme, že tomuto tlaku neměl podlehnout,“ podotkl prezident.

„Část odborníků říkala například, že virus díky tomu, že nemá rád teplo, v létě zmizí. Teď zase někdo říká, že virus nemá rád zimu. Ale virus je otužilý, dokonce mutuje. To, co mu část odborníků, kteří by teď nejradši byli, kdyby se na jejich slova zapomnělo, mu říkala, no tak on to vzal vážně. A chyba nebyla, že věřil odborníkům, ale že věřil špatným odborníkům. Ale kdo z nás může v této situaci a priori poznat, který odborník je dobrý a který špatný,“ dodal Zeman.

Video  Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Uživatel_5509678 ( 1. března 2021 23:17 )

Dělá to pro lidi? Tak ať si to táhne dělat pro lidi na Slovensku,kam patří. Slováci,za včas zjistili jaký je lhář a další! A proto ho od nich vyhodili! A vše dělá pro samoživitelky? Hahaha, jsem samoživitelka a v životě jsem od něj nic nedostala! Jen doufám,že už se ho konečně zbavíme taky!!!

blamal ( 1. března 2021 11:38 )

Jasne. Monika se bala, proto odletela na zmrzku do Dubaje. Ale o vyhruzkach se dozvedela od manzela az v nedeli,kdy to rekl v tv. Je i z jejich debilnich lzi na bliti.

pyachtb ( 1. března 2021 11:31 )

Jasně, ve Španělsku někde někoho zatkli a tak se hodí výmluva proč jela rodinka do Dubaje. A kdoví jesstli tam někoho zatkli...jako STBák se naučil perfektně manipulovat s lidmi a lhát, možná dokonce tak, že už tomu on sám věří. Ale každý nermálně polovzdělaný člověk už ty jeho lumpárny vidí. Navíc nemá čas řídit Agrofert, všechny ty kauzy co se za ním táhnou a ještě řídit stát? Pak ta opatření podle toho vypadají, vše horkou jehou, bez zdůvodnění, prostě jak z dob jeho aktivního STBáckého života!!!

pyachtb ( 1. března 2021 11:26 )

Tak Tebe je mi fakt líto......nicméně můžeš být pyšný na to, že jsi se alespoň naučil číst a psát, když jinak jsi toho moc nepobral

Ievice-je-smegma ( 1. března 2021 11:01 )

Každý komunista musí mít svého třídního nepřítele, i kdyby si ho měl namalovat. Aby mohl nějak ospravedlňovat své útoky. Stejně jako Hitler. Tyhle dvě partaje se liší jen tím, že jedna má na rudé fangli svastiku a druhá srp s kladivem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa