Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hamáček: ČSSD navrhne na vládě uzavření řady podniků. Havlíček tasil katastrofu

Autor: ČTK, simao - 
27. února 2021
20:56

Předsednictvo ČSSD pověřilo své ministry, aby na vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Uzavřeny by měly být nejméně do zavedení povinných testů pro zaměstnance s plnou kompenzací výdělků a nákladů. Na sociálních sítích to dnes oznámil předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Vláda má opět jednat v pondělí. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v televizi Nova uvedl, že pro větší podniky by mělo být plošné testování povinné od 8. března, pro menší firmy později.

„Předsednictvo ČSSD pověřilo ministry za ČSSD, aby na vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu, a to nejméně do doby zavedení povinného testování zaměstnanců s plnou kompenzací výdělků i nákladů,“ uvedl v sobotu na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Také sociálně demokratická ministryně práce Jana Maláčová v pátek večer na twitteru uvedla, že než začne povinné testování ve firmách, vláda by měla průmysl omezit. „Ve vládě je nás už šest s tímto názorem. Potřebujeme další dva hlasy,“ napsala.

Schillerová proti, Plaga pro

„My nechceme zastavit ekonomiku. Nevím, která firma je důležitá, která méně důležitá,“ nesouhlasí vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Uvedla to v ČT.

Naopak ČSSD našla zastání u ministra školství Roberta Plagy (ANO). „Jakmile to epidemická situace dovolí, je potřeba udělat maximum pro to, aby se žáci a studenti vrátili zpět do lavic, a to i za cenu přísnějších opatření v oblastech, jako je například průmysl, což ostatně tvrdím dlouhodobě,“ uvedl dnes.

Havlíček: Ekonomická katastrofa

Vicepremiér Karel Havlíček v pátek po jednání vlády oznámil, že průmyslové podniky zůstanou od pondělí bez nových omezení. Vláda přitom přijala nové a rozsáhlejší restrikce kvůli vývoji epidemie nemoci covid-19, například omezila pohyb občanů. Havlíček však uvedl, že ve firmách se spustí dobrovolné testování, které by se mělo za několik dní změnit na povinné. Podle něj se na průmysl nevztahuje málo opatření.

Stát chce podle Havlíčkova vyjádření z průmyslu vytvořit desetitisíce testovacích míst. Až bude jasné, že je logistika pod kontrolou, je tedy dostatek dodavatelů testů a je zabezpečeno řádově 20 až 25 milionů testů, bude zahájen povinný režim. Stane se tak podle Havlíčka v řádu jednotek dnů nebo málo týdnů, třeba za 14 dnů.

V televizi Nova dnes Havlíček uvedl, že požadavek ČSSD přestane mít smysl, protože v průmyslu se začne od pondělí plošně testovat. Hlásí se k tomu tisíce firem, řekl ministr.

Vypnutí průmyslu by podle něj znamenalo připravit se o testovací místa a mělo by katastrofické ekonomické následky. Přechod na povinné testování nastane v řádu několika dnů, až bude připravený právní rámec, uvedl. „Od dalšího týdne, což znamená v pondělí 8. (března), bychom dali pro první skupinu firem, zřejmě by to byly větší firmy, a později teprve menší, to testování jako povinné,“ dodal.

Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 28. února 2021 08:35 )

Hamáček chce prodat blbost ČSSD, běžte už do ř i t i . s těma nápadama,

panda82 ( 28. února 2021 08:31 )

a rozum jsi nechal kde?

UFO1 ( 28. února 2021 03:45 )

UFO1 ( 28. února 2021 03:43 )

Ekonomiku položí masivní nákaza,tedy dosud neexistujici vládních opatření
K potlačení nákazy,jde asi o cíl pana Babiše a pana Zemana?
Že by další SAMETOVA revoluce v režii STB?

kedris ( 27. února 2021 23:07 )

přesně, chce to povolat Pasovské, aby táhli přes Vodňany na Prágl a vyplenili nábřeží, hlavně Strakovku!! už tak je nám ukradená..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa