Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidé musí brát opatření vážně, apeluje hejtman Kuba. Vondrák: Růst je skutečně dramatický

  • Autor: ČTK,sova - 
    27. 2. 2021
    15:15

    Podle předsedy Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) není zvládnutí epidemie jen o vydaných opatřeních. Nejdůležitější je, aby lidé brali opatření vážně, protože se situace zásadně zhoršuje. Jediným řešením je chovat se racionálně, což neumí zařídit ani vláda, ani opozice, řekl Kuba. A jak se na věc dívají ostatní hejtmani?

    Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic vláda od pondělí na tři týdny zpřísní pravidla pro volný pohyb lidí. Budou muset zůstávat ve svém okresu, platit ale budou výjimky pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad.

    Zavřou se školky i zbývající otevřené školy a také další obchody, začít má zatím dobrovolné testování na koronavirus ve firmách. Zpřísní se pravidla pro zakrytí nosu a úst. Kabinet zároveň od soboty vyhlásil nový nouzový stav, od října třetí. Má trvat 30 dní, v nouzovém stavu tak ČR bude nepřetržitě téměř půl roku.

  • 1.Jihočeský kraj

    Kraje podle Kuby budou dál zajišťovat věci, které pro ně vyplývají z nouzového stavu a koordinovat postup se složkami integrovaného záchranného systému.

    Teď se vykašleme na politiku. Můžeme mít stokrát pocit, že vláda toho hodně pokazila a já jsem jeden z těch, který opakovaně říká, co všechno pokazila. Ale teď je to úplně jedno, protože to rozhodneme my, každý z nás,“ řekl v sobotu ČTK Kuba k novým vládním opatřením, která začnou platit od pondělí. Na vládě podle něj bude to, aby ta opatření, pokud je potřebuje, také dokázala vymáhat.

    Informace od policie o tom, jak bude probíhat nově nařízené omezení pohybu v jednotlivých okresech, by měl hejtman dostat dnes odpoledne. „Já jsem teď mluvil s panem ředitelem krajské policie, oni budou mít koordinační poradu se všemi řediteli, s policejním prezidentem,“ uvedl.

    JIP a ARO oddělení nejde moc navštěvovat

    Kraj bude podle Kuby dál zajišťovat školy pro děti pracovníků v krizové infrastruktuře, v nejbližších dnech se chce také zaměřit na očkování jejich pedagogů. „To máme nachystáno na příští týden. Už máme vakcíny a někdy v pondělí úterý bychom to chtěli začít realizovat,“ řekl.

    Jihočeské nemocnice mají podle hejtmana ještě relativně prostor, co se týče normálních lůžek. Poslední dobou tam ale přibývá pacientů na jednotkách intenzivní péče a odděleních ARO, což je podle Kuby největší problém, protože tato lůžka nejde moc navyšovat. „Jestli mě něco znervózňuje při pohledu na jihočeské nemocnice, tak je to právě tenhle trend,“ řekl.

    Pokud by se počty lidí nakažených covidem-19 dostaly v celé republice na taková čísla jako v Karlovarském kraji, musí být podle Kuby každému jasné, že to zdravotníci nemohou zvládnout. Jestli projde britská varianta koronaviru rychle celou republikou v jeden čas, bude to extrémní problém, uvedl.

  • 2.Moravskoslezský kraj

    Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) považuje poslední zpřísnění protiepidemických opatření za odpovídající současné situaci a šíření nákazy.

    „Ukazuje se, že ten růst je skutečně dramatický. U nás to sice zůstává na té úrovni tisíce nakažených, ale třeba takový Středočeský kraj už má 2500 nových přírůstků. Je to asi dáno virulentností těch mutací. Zatím nevidím v těch opatřeních nic, co bych považoval za nevhodné. Spíše si myslím, že je to skutečně asi žádoucí,“ řekl Vondrák.

    Vondrák: Lidé jsou ochotni na opatření přistoupit

    Podle Vondráka někteří odborníci hovoří i o kompletním lockdownu, tedy i zavření výrobních firem. „To teď nejsem schopen nějakým způsobem posoudit, protože pokud by se tam testovalo, tak by se to dalo nějakým způsobem ochránit. Ta opatření, jak jsou vydaná, jsou podle mého názoru víceméně v souladu s tím, jak jsme se o nich bavili,“ uvedl Vondrák.

    Situací se podle něj v pondělí bude zabývat i krizový štáb kraje. Kontroly opatření jsou podle hejtmana záležitostí policie. „Spíše bych jako vždy apeloval na tu prevenci, než na tu represi. Lidé se mě na opatření ptají a myslím si, že jsou ochotni na to přistoupit. Víme dobře, že jsou ale i takoví, kteří to neučiní,“ podotkl hejtman.

    Ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig v sobotu ČTK řekl, že regionu by pomohlo, kdyby stávající zpřísnění opatření přišlo dříve. „Současné zpřísnění má smysl, akorát mělo přijít podstatně dříve. Situace, která je v současné době v Čechách, byla tady u nás aktuální v polovině ledna. Situace v městské nemocnici je v tuto chvíli stabilizovaná. Zdravotníci mohou nabírat sílu na potenciální další vlnu,“ uvedl Uhlig.

  • 3.Kraj Vysočina

    K nastavení přísnějších protiepidemických opatření dojít muselo a bylo to zřejmé už několik týdnů, protože se situace nelepšila, řekl v sobotu ČTK hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS). Uvedl, že lůžka jednotek intenzivní péče a ARO jsou už skoro plná i v krajských nemocnicích na Vysočině. Britská mutace koronaviru se vyskytla i mezi pracovníky na krajském úřadě.

    Nakažený úředník z krajského úřadu

    Šíření viru je podle Schreka potřeba zastavit všemi prostředky. „Já nedokážu vyhodnotit, které jsou správné, které jsou efektivní a které ne. Já jenom vím, že jestli se to dá něčím zastavit, tak totálním omezením sociálních kontaktů,“ řekl. Obsazenost jednotek intenzivní péče, oddělení ARO a lůžek s umělou plicní ventilací v krajských nemocnicích už podle hejtmana převýšila 90 procent. „A to už je kritická hranice,“ řekl. Vysočina přitom počtem potvrzených nákaz covidem-19 nepatří k nejpostiženějším regionům v Česku.

    Britskou mutaci koronaviru potvrdily testy u jednoho vedoucího úředníka krajského úřadu, který nosil respirátor. Měl hodně kontaktů, včetně radních kraje, vedení úřadu nebo tiskového oddělení. „Protože ten kontakt byl vždycky chráněný, tak jsme se s hygienou dohodli, že karanténa úplně není nutná,“ řekl ČTK ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec. Dotčení lidé ale mají sledovat svůj zdravotní stav a v příštím týdnu půjdou dvakrát na testy. Zrušená budou podle Kadlece na úřadě kolektivní jednání.

  • 4.Karlovarský kraj

    Výraznější omezení mobility obyvatel, které vláda od pondělí zavedla v celé zemi, je reakcí na agresivnější britskou mutaci koronaviru a jedinou možností jak snížit sociální kontakty a zastavit rychlý přenos britské mutace. ČTK to v sobotu řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

    „Myslím si, že to, co se stalo, že je tvrdý lockdown, je to opravdu ta největší výstraha před tím, že situace je extrémně vážná,“ řekl ČTK. Zdůraznil, že záleží na odpovědnosti každého člověka. Lidé by podle něj v následujících třech týdnech neměli hledat cesty, jak nařízená omezení obejít, ale hledat cestu, jak je dodržovat, „Abychom si sami o sobě s jistotou mohli říci, že jsme nevystavili ani sebe ani okolí žádnému nebezpečí,“ uvedl hejtman.

    Uzávěra už v kraji platí

    Pro Karlovarský kraj znamenají nová opatření menší změnu než pro ostatní kraje, protože region už zažil uzávěru okresů Sokolov a Cheb. Nová opatření jsou ještě přísnější. „Ze svého pohledu jsem před několika týdny vnímal pro náš kraj uzávěru okresů jako vykřičník i pro lidi aby věděli, že situace je vážná. Teď bohužel ten vykřičník zazněl pro celou republiku,“ řekl.

    V Karlovarském kraji podle statistik už několikátý den nárůst nemocnosti stagnuje, v ostatních krajích se ale výrazně zvyšuje. „Je pravděpodobné, že ta vlna, a je to britská mutace, která u nás v kraji už představuje 98 procent, se žene ze západu na východ,“ uvedl Kulhánek.

    Samotné testování bude muset být v režimu zaměstnavatelů

    V souvislosti s nově vyhlášenými opatřeními kraj opět určí školy, které budou otevřené pro děti zdravotníků, policistů, hasičů a dalších pracovníků kritické infrastruktury. Zároveň je hejtmanství v kontaktu s krajským ředitelství policie, vzájemně se informují a koordinují, jak se bude kontrolovat dodržování nových opatření. Zatím bylo na uzávěře okresů Sokolov a Cheb 45 kontrolních stanovišť policie. „Tito policisté s posilou armády se přesunou do hlídek rozprostřených do celého regionu, aby namátkově kontrolovali, zdali ten omezený pohyb je dodržován,“ řekl hejtman.

    Kraj také spolupracuje s hospodářskou komorou a domlouvá se na koordinaci a logistice testování ve firmách. „Plošné testování u všech zaměstnavatelů, jak bylo avizováno vládou, musí být cestou samotestování. Není v lidských a kapacitních silách Karlovarského kraje a jeho složek, aby zajišťoval plošné testování u všech zaměstnavatelů v kraji,“ zdůraznil hejtman. Kraj podle něj pomůže s koordinací a informovaností, ale samotné testování bude muset být v režimu zaměstnavatelů.

vilda69 ( 27. února 2021 17:38 )

Korupční kmotr Kuba (takovej MUDr Ráth v ODS) za vlády Péti Nečase si myslí že občané už zapomněli a vystrkuje rohy

nespokojeny ( 27. února 2021 17:29 )

Pane doktore, začněte to řídit.

nespokojeny ( 27. února 2021 17:27 )

Kuba má lepší názory než Fiala. ODS by si měla zvolit Kuby, zrušit SPOLU a jít do voleb. Společně s přísavkama jsou nevolitelní. Sněmovna potřebuje méně stran, tak 3 max 4 a ne držet nad vodou pidistrany.

kecamaprotiviru ( 27. února 2021 16:49 )

Pokud dojde ke zlepšení, tak je to zásluha soudruha Babiše, pokud zlepšení nenastane, tak je to vaše vina.

deratizater ( 27. února 2021 15:33 )

Byrokratickými zákazy a Paralenem covid neporazíte soudruzi hejtmani.To je jako jít na lov divočáka se vzduchovkou .Bez plošného nasazení účinných antivírových léků jako je Iverktin či Isoprinosine to soudruzi fakt nepůjde.Než hlemýždím tempem přeočkujete všechny občany tak mezitím u těch co byli očkování nejdříve tak už ztratí účinnost.Bez antivírových léků budete jen počítat zemřelé .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa