Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Omezení v Praze: Noční venčení psů jen na 500 metrů. Dětská hřiště zůstanou otevřená

Aktualizováno -
27. února 2021
14:23
Autor: ČTK, jim - 
27. února 2021
12:00

V pátek večer schválila vláda nová protikoronavirová opatření, která začnou být od 1. března účinná. Dotknou se také Pražanů, kteří pro cesty do práce či na nákup z jedné městské části do druhé nemusí mít žádný doklad nebo čestné prohlášení. Omezení ale platí například pro noční venčení psů, kdy lidé nebudou moci dále než 500 metrů od domova. Omezení se netýkají ani dětských hřišť a výdejních okének Městské knihovny, která zůstanou otevřená. 

Od čtvrtka kontrolují pražští strážníci, zda lidé mají zakrytá ústa respirátorem FFP2 nebo nanorouškou. Od 1. března budou muset kvůli vládnímu nařízení kontrolovat také pohyb Pražanů. Jaká omezení se metropole dotknou, prozradil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. „Mezi městskými částmi je možné bez dalšího dokladu cestovat například do zaměstnání, k lékaři nebo na nákup. Ovšem i v rámci Prahy platí omezení, například venčení psů v noci jen do vzdálenosti 500 metrů,“ uvedl dnes pro ČTK Hofman.

Možná není v rámci hlavního města ani návštěva příbuzných, pokud nejde o zajištění jejich nezbytných potřeb a podobných záležitostí. Opustit bydliště za jiným účelem, například na vycházku či si zaběhat, je možné přes den od 05:00 do 21:00, a to pouze po území obce, nikoli okresu. Při pobytu venku by se neměly stýkat osoby, které spolu nežijí ve společné domácnosti. Velké diskuze na internetu se rozhořely o pohybu mezi městskými částmi. Podle webu ministerstva vnitra je přejíždění mezi městskými částmi možné, neboť mezi nimi platí stejná pravidla jako v rámci jednoho okresu.

Dětská hřiště nezavřou

Naopak zavírat se nebudou dětská hřiště. „Věříme, že jsou Pražané dostatečně rozumní a i při hlídání svých dětí budou dodržovat alespoň dvoumetrové rozestupy a nosit respirátory. Děti nemůžou pořád jen sedět doma a potřebují pohyb na čerstvém vzduchu,“ uvedl na svém twitterovém účtu pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

Pro Pražany zůstanou otevřená také výdejní okénka knihoven spadajících pod Městskou knihovnu. "Vzhledem k situaci prosíme čtenářky a čtenáře, aby si před cestou do knihovny zkontrolovali její otevírací dobu na webových stránkách městské knihovny," uvedla mluvčí MKP Lenka Hanzlíková. Kromě internetové stránky je možné si knihu rezervovat také telefonicky na čísle 222 113 555. Pět rezervací je v současné době zdarma.

Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Marek Lerch ( 27. února 2021 15:56 )

Vy jste z těch 6,5 tis obcí obvolal ty, kde jsou hřiště? Nebo jen plácáte?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa