Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Koronavirus v Zoo Praha: Rýma, kašel, nechutenství! Co o nákaze prozradili odborníci?

Autor: vet - 
27. února 2021
05:30

Stav gorilího samce Richarda (29) a lvů indických, kteří v Zoo Praha bojují s onemocněním covid-19, se nezhoršuje. Chovatelé se obávají, že se mohla nakazit také nejstarší gorila Kamba (48).

Zpráva o prvních zvířatech, která v zoo v Česku prokazatelně onemocněla koronavirem, přišla z Prahy ve čtvrtek s tím, že průběh nemoci je u nich mírný. „Na první pohled nic mimořádného, jen Kamba se mi nezdá úplně ve své kůži. Richard polehává, což ale není nic výjimečného,“ popsal po ranní obhlídce ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Chovatelé goril včera zaregistrovali dobré znamení. „Když připravili krmení a otevřeli vchod do »ložnic«, všichni včetně Richarda zamířili na jídlo,“ dodal Bobek.

Z člověka na zvířata…

V zahraničí byly zaznamenány přenosy nákazy z člověka na psy a kočky nebo kočkovité šelmy či lidoopy chované v zajetí. „Kočky i velké kočkovité šelmy se nakazily od svých majitelů a chovatelů, kteří byli pozitivní. Všechny měly velmi mírné příznaky,“ uvedla veterinářka Martina Načeradská.

...a ze zvířat na člověka

Přenos viru z domácích zvířat na člověka nebyl podle Petra Majera ze Státní veterinární správy (SVS) až na výjimky zaznamenán. Jedinou výjimkou byly kožešinové farmy v Dánsku a Nizozemí, kde se měla zmutovaná varianta viru přenést z chovaných norků na personál. Desítky milionů norků byly utraceny. „V České republice jsou kožešinové farmy zakázány a již více než dva roky zde žádné nefungují,“ dodal Majer.

Nemoc prozradil trus

To, že Richard a lvi indičtí, samec Jamvan a samice Suchi, jsou pozitivní, prokázalo testování zvířat prováděné ze vzorků jejich trusu. U lvů se onemocnění projevuje rýmou a pokašláváním. To jindy hladový Richard zase neměl chuť k jídlu a je unavený.

Video  Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 27. února 2021 05:44 )

zajímavé..snad ten přenos ze zvířat na člověka v podobě třeba nové mutace neproběhne..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa