Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zavření školek a škol: Semeniště nákazy? Rodiče vodili i nemocné. A Plaga zmínil návrat

Aktualizováno -
27. února 2021
16:14
Autor: K. Beránková, ČTK - 
27. února 2021
08:51

Školky a třídy malých školáčků nejsou žádnou zónou bez covidu, jak si často lidé myslí. Naopak! Nákaza se mezi dětmi rychle šíří. Už nyní jsou počty nakažených v této věkové kategorii o 38 % vyšší, než je český průměr. Na ryhlejší šíření covidu i díky britské mutaci mezi malými dětmi upozorňuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jeho vládní kolega Robert Plaga (ANO) pak míní, že v současné době je nejdůležitější zmírnit šíření pandemie v populaci, až poté řešit návrat dětí do škol - jakmile to epidemická situace dovolí...

Řada rodičů by ráda viděla školy otevřené i pro vyšší ročníky. Děti od třetí třídy výše nechodí do školy od 21. prosince minulého roku. Proč to u školek, prvňáčků a druháků jde, ptají se otcové a matky? Právě, že to moc nejde, odpovídají učitelé. A vláda v pátek rozhodla, že se od 1. března zavřou školky a školy komplet.

Zapříčinila  to i britská mutace. „Došlo k výraznému nárůstu počtů pozitivních dětí, i když jsou tyto děti často bez příznaků. Jsou to i malé děti, děti ve školách, děti v mateřských školách. Jsou to děti, které mohou bohužel dále přenášet tuto nemoc na své další příbuzné včetně seniorů,“ vysvětloval na páteční tiskovce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Přes 37 tisíc nakažených pedagogů

Počet dětí a žáků nakažených koronavirem, kteří navštěvují otevřené školy, tedy mateřské školy, 1. a 2. ročník ZŠ, prudce roste,“ burcovala Pedagogická komora. Statistiky nejsou vůbec příznivé.

Covidem-19 onemocnělo přes třicet sedm tisíc pedagogů, většina se nakazila ve škole.

„Z nich bylo 609 hospitalizováno a 18 zemřelo,“ poskytl Blesku data prezident komory Radek Sárközi, která získal od Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Po hasičích a policistech patří učitel mezi třetí nejrizikovější nezdravotnické povolání z hlediska přenosu koronaviru.

Plaga: Studenti se musí co nejrychleji vrátit

Jakmile to však epidemická situace dovolí, je nutné udělat maximum pro návrat žáků a studentů do škol, a to i za cenu přísnějších opatření například v průmyslu. Ministr školství Robert Plaga (ANO) to uvedl v sobotním vyjádření pro ČTK.

V současnosti je podle Plagy nejdůležitější zmírnit šíření epidemie. Od pondělí budou v Česku uzavřené všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny. Výjimku budou mít jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému.

V současné době je nejdůležitější zmírnit šíření pandemie a snížit počet onemocnění v populaci, což je cílem vládou přijatých opatření,“ poznamenal Plaga. Je podle něj také nutné, aby ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v řádu dnů zajistil pravidelné a povinné testování a striktní dodržování všech opatření ve firmách, nebo aby je vláda uzavřela.

„Jakmile to epidemická situace dovolí, je potřeba udělat maximum pro to, aby se žáci a studenti vrátili zpět do lavic, a to i za cenu přísnějších opatření v oblastech, jako je například průmysl, což ostatně tvrdím dlouhodobě,“ dodal Plaga.

Rodiče vodili i nemocné

Covid-19 se šíří i mezi těmi nejmenšími. Minulý týden bylo kvůli karanténě uzavřeno 43 % školek v Královéhradeckém kraji. A o mnoho lepší není situace ani v ostatních krajích.

„Bohužel většina školek se s covidem v podstatě nerozloučila od druhé vlny,“ postěžovala si ředitelka benešovské mateřské školy Milena Mottlová. Podotkla také, že rodiče často vodí do školky i děti s příznaky nemoci nebo navzdory nařízené karanténě v rodině. Většina mateřinek by přivítala, kdyby se mohly třeba na dva týdny uzavřít.

Počty stále rostou

Dokud byly školy otevřené, resp. uzavřené, pro všechny žáky, kopírovala křivka počtu nemocných u nejmenších dětí svým tvarem průměr za všechny věkové kategorie, ale na počty bylo nemocných dětí méně. Před Vánoci se pak školy pro starší děti uzavřely. Chvíli trval efekt vánočních prázdnin, poté ale začaly počty nakažených mezi dětmi, které chodí do školky a školy, prudce růst. Už v polovině ledna předběhly starší děti a na konci ledna se dostala jejich křivka i vysoko nad průměr Česka.

Nemocných školáčků přibývá

Podíl dětí a nejmladších žáků na celkovém počtu nově nakažených v Česku stále roste. Zatímco v září tvořila tato skupina jen zhruba dvacet procent, nyní je to přes čtyřicet. Aktuální data uvádějí, že marodí 7,57 % dětí do 3 let, 20,58 % od 4 do 5 let, 22,47 % školáčků mezi 6 a 7 roky, 16,30 % žáků a studentů ve věkové kategorii od 8 do 18 let, 20,40 % obyvatel Česka mezi 19 a 64 lety, mezi seniory 65+ je nemocných 12,69 %.

Video  Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 27. února 2021 16:55 )

Tohle bude asi pravda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa