Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Očkování u nich postupuje rychle. Britové i Izraelci vyhlíží návrat do normálu

Autor: sova - 
27. února 2021
19:47

Jak se žije v zemích, kde pokračuje očkování proti covidu-19? Začíná se podoba života v nich vracet k tomu, na co byli zvyklí jejich obyvatelé před celosvětovou pandemií? To zjišťovali reportéři americké stanice CNN. Ti přinesli poznatky ze států, které se drží na vrcholu v počtu naočkovaných obyvatel – Izraele a Velké Británie.

„Silná vůně marihuany se line po těsných uličkách blešího trhu Jaffy,“ píše hlavní mezinárodní korespondent CNN Sam Kiley z izraelského přístavního města Jaffy. Dodává, že pití nebo stolování zde stále probíhá v souladu s proticovidovými předpisy.

Jaffa, která leží jižně od metropole Tel Avivu, se pyšní svou etnickou rozmanitostí a spolužitím židovských a arabských Izraelců, kteří neklesají na mysli a stále jsou schopni dělat si legraci. To je komodita, jíž byl během nejhorších měsíců pandemie globální nedostatek.

Problémy s dezinformacemi trápí i Izrael

„Otevírají se školy v oblastech, které nejsou pandemií těžce zasaženy. Rolety obchodů a podniků, které nejsou ‚životně důležité‘, se opatrně zvedají vstříc světu neznámé normality,“ pokračuje Kiley.

Izrael dominuje planetě v dodávce vakcín. Více než 4,5 milionu obyvatel zde podstoupilo první dávku a 3,1 milionu už má očkování kompletně za sebou. Cílem vlády je komunitní imunita, tedy více než 70 % naočkovaných obyvatel.

Naráží ale na problémy v arabských a ultraortodoxních židovských komunitách, které jsou ovlivňovány zavádějícími dezinformacemi, které nejčastěji šíří náboženští vůdci a lidé na internetu. Úřady proto čelí těmto tendencím „pobídkami“, třeba ve formě pokrmů zdarma k očkování nebo přednostní dostupností nejrůznějších aktivit pro držitele očkovacího průkazu.

Britům se blýská na lepší časy

Velká Británie je aktuálně od 4. ledna v lockdownu. Od počátku pandemie už celkově třetím.

„Tento týden ale mnozí vnímají jako zlomový bod - více než 18 milionů lidí ve Velké Británii dostalo první dávku vakcíny, počet hospitalizací s covidem klesl o 20 % ve srovnání s minulým týdnem a bezútěšné britské počasí se nakonec rozhodlo posunout směrem k něčemu, co připomíná jaro,“ píše z Londýna korespondentka CNN Lauren Kentová.

Nebezpečná mutace kazí vyhlídky

„Mnoho Londýňanů má už nyní naočkované rodiče nebo prarodiče. Pokud je jim 64 let a více, byla jim sama nabídnuta. A s novým plánem na zmírnění omezení jsou Britové konečně schopni naplánovat si svůj osobní kalendář na příští týdny a měsíce,“ popisuje tamní atmosféru.

Světlé vyhlídky ale přeci jen něco kazí: „Rychle se šířící britská varianta koronaviru způsobila po celé zemi další vlnu strachu, ba dokonce zármutku. A pro mnoho z nás si týdny izolace začínají vybírat svou daň. Mnoho přátel uprchlo z Londýna, aby se ukryli se svými rodinami na předměstí. Někteří se dokonce odstěhovali z města definitivně. Ale tím, jak vláda dělá pokroky ve svém plánu naočkovat každého dospělého do konce července, všichni tuší jasnější dny na obzoru.“

vaber ( 28. února 2021 08:51 )

stačí zavést normální režim a je po problému, nemoc nikdy nezmizí a na něco musí lidi umírat ,je jich na světě moc a přemnožení vyvolá další pandemie,
počet lidí na planetě se musí snížit na rozumné množství ,nebo člověk ,jako největší škůdce na planetě vymře nadobro

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa