Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Problémy nemocnice pod Petřínem: Nedostatek kyslíku pro pacienty s covidem vyřeší novou výrobnou

Autor: pom, jza - 
5. března 2021
15:20

Z nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na Malé Straně, známé též jako nemocnice pod Petřínem, před týdnem zazněla naléhavá prosba o pomoc. K tomu, aby zde mohli léčit covidové pacienty, potřebuje kyslík. Kvůli složité dopravní dostupnosti si ho zdravotníci vyrábí sami, a kvůli zvýšené spotřebě potřebují lepší výrobní stanici. Nemocnice vyhlásila sbírku, ve které vybírají 3 miliony. Další 2 by mohl dát magistrát a 600 tisíc už slíbila Praha 1.

Výzvu veřejnosti zveřejnila minulý čtvrtek. Nemocnice Milosrdných sester je jedna z mála, které si musí zajistit výrobu kyslíku samy, protože se sem jednoduše jinak nedostane. „Z těchto důvodů byla již v minulosti do provozu uvedena výrobní stanice. Ta nemocnici zásobuje jak stlačeným vzduchem, tak i kyslíkem obohaceným vzduchem z kyslíkového koncentrátoru,“ uvedla nemocnice ve své výzvě.

Kyslíku je potřeba mnohem víc

Spotřeba se zvýšila téměř čtyřnásobně kvůli covidovým pacientům. Od začátku epidemie se tu starali o více než čtyři stovky nakažených. Situaci musí řešit přenosnými zásobníky, které ale vydrží jen 2 dny. Proto vyhlásila nemocnice sbírku na vylepšení stávající stanice, která by pak pokryla její potřeby.

Na navýšení kapacity jsou potřeba 4 miliony korun. První milion se podařilo vybrat už počátkem tohoto týdne a za pár dní měla nemocnice na účtu přes 3 miliony. Sbírku už se proto rozhodla ukončit. „Díky vám všem máme na účtu neuvěřitelnou částku ve výši 3 110 598 Kč,“ uvedla nemocnice ve čtvrtek.

Pomocnou ruku podala totiž městská část Praha 1, která na návrh opoziční zastupitelky Amálie Počarovské (Praha 1 Sobě) daruje nemocnici 600 tisíc korun. Zastupitelé to již schválili na úterním mimořádném zasedání.

Dar od magistrátu

Kromě toho se přidal náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Na magistrátním rozpočtovém odboru vyhradil 2 miliony korun z městské kasy a plánuje radě hl. města navrhnout, aby je dala nemocnici jako dar. „Jde o nejvyšší možnou částku, kterou může rada ve své kompetenci darovat, a já věřím, že všichni radní budou pro,“ uvedl k tomu.

Nemocnice je podle něj pro město velmi důležitá. „Sice nepatří hl. m. Praze, ale leží v samotném srdci města a pro zdraví a životy Pražanů, návštěvníků města i obyvatel přilehlých obcí hraje nezastupitelnou roli, obzvláště v dnešní nelehké době,“ zdůvodnil, proč by ji měl magistrát podpořit.

Za zbytek se koupí ventilátor

Dohromady s příspěvky od magistrátu a Prahy 1 by to mohlo být více než 5 milionů. „Přebytek peněz půjde na podporu oddělení, která pečují o covidové pacienty, což je hlavně JIP. Teď tam potřebujeme zakoupit další ventilátor, který stojí 500 až 800 tisíc,“ uvedla pro Blesk.cz manažerka fundraisingu Dagmar Kuncová.

Video  Být ministrem už bych psychicky nezvládl, přiznal Vojtěch. A promluvil o manželce  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa