Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nadějná data z Izraele: Vakcína zastaví i přenašeče britské mutace

Autor: mav - 
23. února 2021
19:55

Vakcína Comirnaty od firem BioNTech a Pfizer chrání nejen před propuknutím nemoci covid-19, ale i před samotným nakažením koronavirem, vyplývá z předběžných dat z poměrně hojně proočkované populace Izraele, píše agentura Bloomberg.

Izrael touto vakcínou začal očkovat 20. prosince, podle informací portálu Our World In Data k pondělku už na sto obyvatel připadalo 87 dávek vakcín (aspoň jednu dávku už dostal každý druhý). Izrael se s firmou Pfizer dohodl, že díky svému digitalizovanému zdravotnictví dobře poslouží pro sledování účinnosti vakcíny.

Denní přírůstky případů od počátku ledna v zemi klesly zhruba na polovinu, podobně jako počty zemřelých s covidem.

Předběžná data poukazují, že hodně pomáhá právě vakcína. Ve zkoumaném období 17. ledna až 6. února byl přípravek Comirnaty z 89,4 % účinný v ochraně před nákazou SARS-CoV-2.

Z loňských klinických studií vycházela víc než 90% účinnost vakcíny v zamezení choroby covid-19 a úmrtí; to potvrzují i z praxe izraelské úřady, v sobotu informovaly, že vakcína s 99% účinností zabrání úmrtí na covid-19.

Zda ale vakcína brání i samotnému přenosu viru a tedy eliminuje i bezpříznakové přenašeče, kteří se nejdou testovat, to zatím nebylo jisté. Nová data dávají takovou naději, informuje také německý Spiegel.

„Právě taková data potřebujeme, abychom mohli zhodnotit potenciál k dosažení kolektivní imunity,“ sdělila agentuře Bloomberg Raina MacIntyreová, profesorka biobezpečnosti z Univerzity Nového Jižního Walesu. „Nicméně potřebujeme vidět detailní čísla v odborném recenzovaném magazínu.“

Zoe McLarenová z Marylandské univerzity varuje, že avizované výsledky z izraelské praxe jsou poněkud zkreslené, metoda má v sobě statistické nedostatky. „To znamená, že skutečné snížení přenosu je nižší než odhadovaných 89,4 %,“ uvedla pro Bloomberg. „Ale očekávám, že tuto chybu započítáme, pořád z toho vyjde, že vakcína přenos snižuje. A to by byla velmi dobrá zpráva.“

Ve sledovaném období v Izraeli řádila zejména vysoce infekční britská varianta SARS-CoV-2, měla na svědomí čtyři z pěti odhalených případů. Vakcína tedy podle nadějných dat zabírá i na tohoto obávaného mutanta.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 23. února 2021 20:32 )

otázka času, kdy se objeví něco, čím se i tento jen vir eliminuje.. kéž by to bylo takhle jednoduché s rakovinou..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa