Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš „ukecal“ Smejkala ke spolupráci. Epidemiolog má pomoci Blatnému, Prymulu ale nenahradí

Autor: ČTK, sova - 
23. února 2021
16:58

Epidemiolog z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal se podle Andreje Babiše (ANO) stal členem Rady vlády pro zdravotní rizika. V úterý odpoledne to premiér řekl novinářům. O víkendu premiér v pořadu CNN Prima News uvedl, že Smejkal by měl být „tváří pandemie“, epidemiolog ale televizi napsal, že o tom slyší poprvé. Později v České televizi zopakoval, že si nemyslí, že bude „tváří pandemie“. Chce politikům přinášet odborný pohled.

Rada vlády pro zdravotní rizika vznikla loni v červenci. Jejími členy jsou Babiš, ministři zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO) a předseda Asociace krajů, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Působí v ní také náměstek ředitele VZP David Šmehlík, vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla a dosud i vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Ondřej Slabý. Právě jeho má podle Babiše nahradit Smejkal.

„S panem Smejkalem jsem se domluvil na spolupráci. Co nám tady chybí, je, řekněme, tvář pandemie, kterou v minulosti byl pan profesor Prymula,“ uvedl Babiš. Obecně by více měli vystupovat odborníci. Jmenoval například pondělní vyjádření vakcinologa Romana Chlíbka k účinnosti vakcíny AstraZeneca.

Smejkal: Musím se rozkoukat

Musím se tam rozkoukat v téhle radě vlády. Mým cílem obecně je politikům sdělovat, jaká je situace, a přinášet jim odborný pohled za sebe a některé své kolegy, kteří to vidí podobně. Mám pocit, že občas politici rozhodují bez toho, aby měli dobré odborné podklady,“ řekl v ČT Smejkal. Odmítl výrok premiéra, že by měl být novou „tváří“ místo Prymuly. „Těch tváří má pandemie hodně. Spousta mých kolegů se vyjadřuje ještě lépe a rozumněji, takže nemusím být žádnou tváří,“ dodal.

Smejkal by se podle Babiše měl podílet na opatřeních proti epidemii. „Měl by podle mého názoru být k dispozici ministerstvu zdravotnictví, protože v této chvíli tam není žádný epidemiolog, který je nějaká tvář, kterou vidíme stále v televizi,“ uvedl v neděli premiér.

Babiš zaúkoloval i Blatného

Podle Babiše by Smejkal neměl post premiérova poradce jako Prymula, měl by ale velice úzce spolupracovat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), který není epidemiolog. Blatný by měl také podle premiéra najít další lidi, aby posílil svůj expertní tým. Babiš se vyslovil i pro sloučení tří skupin, které na ministerstvu zdravotnictví radí s postupem proti koronaviru.

Video  Klausovo „totální sobectví“. Epidemiolog o exprezidentovi bez roušky, „čipování“ a nedůvěře lidí.  - Blesk
Video se připravuje ...

Úkolem vládní rady pro zdravotní rizika je podle statutu zejména koordinace strategického přístupu v rámci jednotlivých zdravotních hrozeb, podpora Integrovanému centrálnímu řídicímu týmu a prosazování opatření směřujících k eliminaci zdravotních hrozeb. V době jejího vzniku dohlížela zejména na spouštění projektu Chytré karantény. Integrovaný řídicí tým pak tvoří armáda, policie, hasiči, vede ho hlavní hygienička.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kedris ( 24. února 2021 02:08 )

ps. sice mimo téma, ale co kdyby se jelo i knám??? info ze slovenska:

V období od 22. do 28. února je přes území Slovenska podle slov mluvčí plánovaných devět silničních přesunů zahraničních spojeneckých ozbrojených sil, konkrétně přesun amerických vojáků.
kovid-nekovid, vojáčci mají zelenou...takové chucpe!!!
držte se na slovači, bratři...

Covid_19 ( 23. února 2021 22:42 )

v srpnu s vládou spolupracoval tým odborníků, ale politici chtěli pěkné volby, nedbali varování odborníků a tak máme podělanou zimu i jaro, odborníci spolupráci s vládou vzdali, osobně se jim nedivím

Covid_19 ( 23. února 2021 22:39 )

napřed vyhnali docenta Maďara a potom i další spolupracující odborníky, dnes museli ukecávat Smejkala, protože naštěstí vyhodil Prymulu, neštěstí této země. Exhibicionista Prymula jako poradce premiéra má lví podíl na tom, že jsme jedni z nejhorších na světě, s takovým člověkem se nedá spolupracovat

corsa ( 23. února 2021 19:57 )

Dobrý nápad vytvořit skupinu odborníků. Ta by měla politikům dávat jasné návrhy co se musí a co ne.

rapid15 ( 23. února 2021 18:09 )

Odborných týmů na covid si na MZ udělejte třeba deset. Ale do médií ať jen jeden pouští to, na čem se ostatní shodnou.
Doteď to tak nebylo a vypadá to, že naši epidemiologové přemýšlejí nahlas v přímém přenosu. To si nechte na ty svoje porady bez kamer.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa