Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Říkal jsem vám, že jsem starý.“ Rodina veterána Toma (†100) odhalila, jaký si přál odchod

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. února 2021
17:44

Britský veterán, kapitán Tom Moore (†100), se stal symbolem boje proti koronaviru. V dobročinné sbírce pro zdravotníky vybral téměř miliardu korun, sám se nakonec ale koronavirem nakazil a nákaze podlehl. Vitální stařík přesto zůstává inspirací i po své smrti, jeho rodina odhalila, jaký nápis chce mít na náhrobku i co mu mají zahrát na pohřbu, uvedl list Daily Mail.

Nebýt přísných opatření platících v Británii, s kapitánem Tomem by se jistě přišly rozloučit zástupy lidí, nicméně rodina odtajnila, „že nemají jinou možnost, než uspořádat velmi malý pohřeb“. Veterán s ohledem na svůj věk podle příbuzných se smrtí počítal a byl na ni připravený, stejně připravený byl i na svůj vlastní pohřeb.

Veterán měl jasno o písni i epitafu

„Říkal jsem vám, že jsem starý,“ právě tato slova chce mít kapitán Tom na svém náhrobku, jedná se o narážku na epitaf jeho oblíbeného komika Spikea Milligana. Jeho náhrobek hlásá: „Říkal jsem vám, že jsem nemocný.“ „Vždycky mě pobavil,“ komentoval veterán. Za náhrobní kámen si vybral malý bílý náhrobek.

Hostům svého pohřbu chtěl nabízet klasický piškotový dort, známý také jako dort královny Viktorie. Loučit se chtěl písní Franka Sinatry „My way“, kapitán Tom to vysvětloval tím, že jak se zpívá v písni, také on si rád věci dělal po svém.

Poslední rozloučení s veteránem proběhne v sobotu, kapitán Tom podlehl koronaviru a zápalu plic 2. února. „Hlavně ne něco moc extra,“ řekl rodině veterán.

Koronavirus v Británii: Britové se loučili s veteránem Tomem Moorem (†100), (3.02.2020). Koronavirus v Británii: Britové se loučili s veteránem Tomem Moorem (†100), (3.02.2020). | Reuters

Tomovy dcery Lucy Teixeiraová a Hannah Ingramová-Mooreová uvedly, že se na pohřbu sejde jen nejbližší rodina, celkem jich tam bude pouze osm. Fanoušky svého otce vyzvaly, aby zůstali doma. Odhalily rovněž, že o svém pohřbu psal v knize „Životní lekce kapitána Toma“, jejíž vydání se připravuje. Dcery rovněž dodaly, že lidé mohou památku jejich otce uctít tím, že budou nadále podporovat britské zdravotníky a dodržovat restrikce. Spustily také online kondolenční knihu.

Moore měl zajímavý život, a to i ve svém stáří. V druhé polovině dubna se stal nejstarším člověkem, který dosáhl na první příčku britské hitparády poté, co ve spolupráci se zpěvákem Michaelem Ballem a sborem NHS uvedl do oběhu charitativní singl. 

Poslední rok kapitána Moorea

Jeho poslední rok byl opravdu pestrý, díky své dobročinné sbírce se v červenci „viděl“ s královnou Alžbětou II., která ho za jeho aktivitu pasovala do rytířského stavu 17. července. Odměnila ho také letecká společnost British Airways, která mu v prosinci zaplatila let na rodinnou dovolenou na Barbados.  

Předtím také stihl podepsat dohodu o natáčení životopisného filmu a stihl také podepsat autobiografii s názvem „Zítra bude dobrý den“. Název knihy vychází z přímého citátu tohoto hrdiny, který prohlásil, že čerpá sílu z myšlenek na smrt. „Pokud bude zítra můj poslední den, pokud na mě čekají všichni, které jsem miloval, pak bude zítra taky dobrý den.“ 

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme.  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa