Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Student zažaloval Gymnázium Na Zatlance a vyhrál: Škola má otevřít! Podle Plagy však nemusí, co na to právníci?

Aktualizováno -
24. února 2021
07:50
Autor: ČTK, diz, jko, vei - 
23. února 2021
14:03

I když to vláda nařídila a řídí se podle toho města i městské části, dle nejnovějšího soudního rozhodnutí je distanční forma výuky ve školách zakázaná. Městský soud v Praze tímto verdiktem vyhověl žalobě, kterou podal student Gymnázia Na Zatlance. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se jedná o problém, který má řešit ministerstvo zdravotnictví.

Soud konkrétně přikázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance, které se nachází na Smíchově, obnovit denní formu vzdělávání. Distanční formu výuky mu zakázal. ČTK to dnes sdělil asistent předsedkyně Městského soudu v Praze Adam Wenig, podle kterého příslušné krizové opatření povstalo z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu. Soud tak vyhověl správní žalobě podané studentem prvního ročníku. Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Lze shrnout, že pro postup žalovaného (gymnázia), který neposkytuje denní formu vzdělávání, v době vydání tohoto rozsudku neexistuje žádný způsobilý právní podklad,“ uvedl Wenig. Soud podle informací ČTK vycházel z toho, že Sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila souhlas.

Z rozhodnutí vyvěšeného na úřední desce soudu vyplývá, že senát Milana Taubera vycházel z toho, že Sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila na své schůzi 11. února souhlas. Aktuální nouzový stav není podle názoru soudu novým nouzovým stavem, ale faktickým pokračováním předchozího, které vláda vyhlásila proti vůli Sněmovny.

Nespokojený student

Student prvního ročníku gymnázia se žalobou domáhal ochrany před nezákonným zásahem a žádal, aby soud škole přikázal obnovit prezenční výuku tak, jak byla uskutečňována do 2. října 2020. Gymnázium od 5. října loňského roku učí studenty distančně, a to na základě opatření vlády. Student poukazoval na to, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

Rozhodnutí soudu, které se opírá o problematiku prodloužení nouzového stavu, se podle soudce Milana Taubera týká pouze konkrétní jedné školy. „My jsme se zabývali pouze situací jednoho gymnázia, nicméně nemohu tvrdit, že argumentace, na které jsme náš závěr vystavěli, není zobecnitelná na všechny jiné případy. Čili, kdybychom posuzovali případ jiného krizového opatření, aplikovali bychom úplně stejné úvahy,” sdělil pro Deník N.

Za týden bude jiná situace

Soud gymnáziu uložil, aby otevřelo. Nicméně aktuálně to stejně není možné, jak se pro Seznam Zprávy vyjádřil zástupce ředitelky Radek Bílý. „V sobotu 27. února končí nouzový stav. My máme v tuto chvíli jarní prázdniny, takže stejně nebudeme otevírat. Od pondělí pak bude platit úplně nová situace,“ řekl.

Babiš: Problém ministerstva

Andrej Babiš v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že to je problém ministerstva zdravotnictví. „Slyším to poprvé od vás. Je to otázka na ministerstvo zdravotnictví. To by se k tomu mělo vyjádřit a reagovat,” odpověděl premiér.

Situaci okomentovala mluvčí Ministerstva školství a mládeže (MŠMT). „MŠMT není účastníkem řízení, a proto se musí s rozhodnutím soudu teprve seznámit. Až poté bude možné se k celé věci blíže vyjádřit,” sdělila Aneta Lednová.

„Tento právní spor je mezi jedním žákem a jednou školou. Vláda ani ministerstvo není součástí tohoto sporu. Je to ale v kompetenci ministerstva zdravotnictví, vydat opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví. V případě, že by to mělo znamenat otevření této školy, tak požádáme pražskou hygienu, aby nastavila svoje opatření. K tomu pravomoci máme,“ uvedl v úterý pro ČT Jan Blatný (50, za ANO)

K situaci se vyjádřil také pražský magistrát, který školu zřizuje. „Gymnázium umístí na svůj web informaci o tom, že se věcí zabývá ve spolupráci s legislativou ministerstva školství, a bude na web průběžně vydávat další informace,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. V Praze 5, kde gymnázium sídlí, jsou do konce tohoto týdne jarní prázdniny. Výuka bude pokračovat od 1. března, kdy už by nouzový stav měla nahradit opatření podle nového pandemického zákona.

Plaga: Otevřít nemusí

Zaskočený z verdiktu byl i ministr školství Robert Plaga (ANO). „Rozsudek je poměrně nečekaný,“ uvedl s tím, že se o něm dozvěděl z médií. „Musím říct, že to neznamená, že by byla narušená distanční výuka. Rozsudek se týká jednotlivé školy. Ta má navíc jarní prázdniny, takže není okamžik, kdy by musela zítra otevírat.

Podle Plagy přitom škola nemusí otevírat ani po jarních prázdninách, a to navzdory rozhodnutí soudu. „V příštím týdnu již budou školy, tedy i zmíněné gymnázium, fungovat podle pandemického zákona či dle zákona o ochraně veřejného zdraví z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví,“ vysvětlil Blesku Plaga.

Co říkají právníci?

Podle advokáta Romana Moussawiho městský soud takto může rozhodnout, protože je jeho právo posuzovat veškeré předpisy i s ústavou. „Na druhou stranu tady zašel dost daleko a je otázka, co případně řekne Nejvyšší správní soud, jestli ho podrží, nebo to v rámci kasační stížnosti zruší. Tady jdeme na dřeň a na hranu ústavy jako takové. Pokud je otázka, zda by měl pražský městský soud nyní rozhodnout ve stejných případech stejně, tak měl,“ uvedl.

Ústavní právník Jan Kysela Blesku řekl, že rozhodnutí městského soudu je určitým signálem. „Ale neplyne z toho nic, jestli ten nouzový stav je autoritativně vyhlášený. To by musel konstatovat soud ústavní,“ uvedl.

Video  Maturanti jsou teď zaplavení testy. „S hrozbou návratu domů počítáme,“ říká student  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5411569 ( 25. února 2021 08:41 )

Uživatel_5411569 ( 25. února 2021 08:39 )

Uživatel_5411569 ( 25. února 2021 08:38 )

Matos7 ( 24. února 2021 13:18 )

To není student, ale vůl jako celá jeho rodina

Omasta ( 24. února 2021 10:38 )

Jak byli překvapení ti korupčníci?!
"V příštím týdnu již budou školy fungovat podle pandemického zákona“ vysvětlil Blesku Plaga.
Ale padnemický zákon ještě není schválený. A i kdyby byl, opozici se podařilo do něj propašovat zásadní chybu, díky níž bude vbrzku zrušen také.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa