Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Záchranáři Libereckého kraje se zlobí: Nejezdíme jenom za covidem!

Autor: VaB - 
23. února 2021
21:46

Jak vypadá směna u záchranné služby Libereckého kraje? Záchranáři ukazují, že nejezdí jen k pacientům s covidem-19. Mrzí je komentáře lidí o tom, že je jen covid a ostatní diagnózy zmizely. Namítají, že to není pravda, proto ukázali, jak vypadá jediný den u záchranky.

Záchranné služby napříč celou republikou mají daleko víc práce. K normálním výjezdům přibyly i ty „covidové“. Záchranáři k takovým pacientům vyjíždí ve speciálních oblecích, a to jim značně ztěžuje práci – nejsou moc pohodlné, je v nich vedro a musejí v nich strávit i několik hodin.

Záchranná služba Libereckého kraje ukázala, kolik výjezdů má a kolik z nich se týká covid pozitivních pacientů. Vybrala jeden obyčejný únorový den. „Záchranáři vyjeli celkem 116krát, většinu z pacientů převezli k dalšímu ošetření do nemocnic v Libereckém kraji. Zároveň uskutečnili 10 plánovaných sekundárních transportů, 3 z nich byly s covid pozitivními pacienty. Ze 116 událostí, k nimž jsme vyjížděli, bylo 28 ke covid pozitivním pacientům,“ uvedli záchranáři na facebooku. „Zhruba podobně, jako námi náhodně vybraný únorový den, vypadají v současné době dny úplně všechny,“ uvedli.

A jaký byl vůbec důvod k tomu, aby ukázali, jak vypadá jejich směna? „Mrzí nás (a to je velmi slušně řečeno) chytré komentáře těch, kdo tvrdí, že je jen covid a všechny ostatní diagnózy zmizely. Především pro ně tedy opakujeme – nezmizely. My k nim vyjíždíme stále. Jen je to kvůli covidu obtížnější,“ uvádějí.

Pokud vyjíždí k případu, u kterého je covid pozitivita nejistá, oblékají si preventivně ochranný oblek. Při návratu na základnu je pak nutné provést dezinfekci celé sanitky, která zabere asi dvacet minut.

Dodali, že vědí o limitech nemocnic a personálu. „Stejně jako my máme jen omezený počet aut, posádek a operátorů,“ dodali s tím, že je nutné dodržovat tři základní pravidla, takzvané tři R: ruce, roušky/respirátory a rozestupy. Záchranáři dokonce vypsali i všech 116 výjezdů zmíněného dne, podívat se na ně můžete zde.

Video  Policejní vrtulník pomáhá v nouzi s převozem nemocných s covidem-19.  - David Malík, Václav Burian
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa