Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jihoafrická mutace je zřejmě v Česku. Zavřela školku, přivezli ji dovolenkáři ze Zanzibaru?

Aktualizováno -
23. února 2021
17:19
Autor: Hynek Zdeněk, for, ČTK - 
23. února 2021
13:40

V České republice je podle informací ČTK sedm podezření na jihoafrickou mutaci koronaviru, která by měla být nakažlivější. Čtyři jsou podle jihomoravské hygieničky Renaty Ciupek ve školce v Brně, která je opatřením hygieniků zavřená. O třech dalších ze zájezdu na Zanzibar dnes mluvil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jihoafrickou mutaci musí potvrdit laboratoř v Praze.

„Jihoafrickou mutaci koronaviru SARS-CoV-2 máme už i v Brně,“ tvrdí na twitteru neurovědec Omar Šerý. Podle jeho informací se zde tato varianta covid-19 objevila už 8. února, a to v místní mateřské školce, která je nyní uzavřená. „Variantu viru v současnosti ověřujeme sekvenačně,“ dodává uživatel. 

Neurovědec také napsal, že odchází v obleku ovlivňovat výzkum s tím, že snad večer napíše doporučení, jak se vyhnout dalšímu šíření této mutace. 

V brněnské školce vzniklo podezření na jihoafrickou mutaci u dvou dětí a dvou učitelek, uvedla Ciupek. U zájezdu vzniklo podezření u ženy a muže z Královéhradeckého kraje a u jedné ženy z Jihomoravského kraje, zjistila ČTK od důvěryhodných zdrojů.

Blatný dříve na twitteru upřesnil, že laboratoř zkoumá vzorky tři, cestovatelé si mutaci mohli dovézt z exotického Zanzibaru.

Národní referenční laboratoř pro chřipku na SZÚ zatím dělá sekvenaci prvního vzorku, výsledky by podle mluvčí SZÚ Kláry Dolákové měly být známy asi do konce tohoto týdne. „U dalších sekvenace kvůli nízké koncentraci RNA možná není a u třetího vzorku, který dorazil dnes, možnost sekvenace prověřujeme,“ napsala ČTK Doláková.

Hygienici mají podezření na jihoafrickou mutaci také u ženy z Chomutova, která byla rovněž na Zanzibaru. Je možné, že jde o osmé podezření v ČR. Podle ředitelky ústecké hygienické stanice Lenky Šimůnkové se žena nechala na koronavirus otestovat zřejmě už na letišti, vzorky k rozboru odeslalo pražské laboratoři letištní testovací místo. „Kolegyně pak zjišťovala, s kým žena cestovala v letadle,“ doplnila ředitelka. Dodala, že k dnešku jde o jediné podezření na jihoafrickou mutaci v Ústeckém kraji.

Jihoafrická mutace se v Česku objevuje vedle britské a brazilské. Podle imunologů se nové varianty šíří rychleji, některé až o 70 procent. Nutno ale dodat, že nic nenaznačuje tomu, že by měly tyto mutace způsobovat těžší průběh. 

Jihoafrická verze vs. očkování

Blesk Zprávy se již dříve zajímaly o to, zdali je proti mutacím účinné očkování. „Obě dvě  varianty (britská a jihoafrická) mají klíčovou mutaci ve spike proteinu, tedy v té části, kudy virus vstupuje do buňky hostitele. Právě na tvorbě spike proteinu jsou vakcíny postavené,“ vysvětlil nám Jan Pačes, expert Akademie věd ČR. Podotkl ale, že nad jihoafrickou ještě v lednu visel otazník. 

Experti z Oxfordu prozatím zkoumali, zda je účinná vakcína od Pfizeru. Podle nich vyvolává stejnou imunitní reakci i proti zmíněným mutacím. Nastínili jen minimální sníženou účinnost. „Jsme si tedy téměř jistí, že dvě dávky vakcíny poskytnou plnou ochranu před jihoafrickou i anglickou mutací, stejně jako před původní verzí viru,“ komentoval virolog William James. 

Podle dosavadních průzkumů je ale na jihoafrickou variantu krátká jedna z dostupných vakcín, a tedy AstraZeneca. 

 

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

midloch ( 25. února 2021 02:32 )

Ty Putinovo chlapče,přivezli to idioti z dovolené.My tady nemůžeme ani na pivo ,ale někdo si lítá po světě jak chce.Dej si koblížek a buď v klidu........
Andrej tě zachrání

spania ( 24. února 2021 20:06 )

Nechápu,že mají lidi potřebu pořád někam lézt do zahraničí v téhle době.Měli by to všechno zavřít a nikoho nikam nepouštět.

koloman ( 24. února 2021 19:40 )

To jsou zase kecy já reaguji na článek kde je jasně napsané že to přivezli z dovolené a děcka a ženský asi těžko byly na misi je to prostě banda zmetků

snehulak ( 24. února 2021 19:37 )

Užili si dovolenou a přitáhli k nám mutaci. Doufám, že dopadnou jako ti dávní syfylitici, co si také užili a pak na to vzpomínali do smrti.

koloman ( 24. února 2021 16:12 )

Pakáž jedna musí si válet šunky u moře potřebovali by rozkopat hubu,pro dovolenkáře zavřít hranice a nechat je volné jen pro zásobování

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa