Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pacienti z přetížených nemocnic mohou zamířit do Německa. Babiš lůžka řešil s Merkelovou

Aktualizováno -
23. února 2021
17:02
Autor: ČTK - 
23. února 2021
12:46

Pacienty s covidem-19 bude možné převézt i do nemocnic v Německu. První nabídky spolkové země Sasko jsou na devět volných lůžek. Záležet ale bude na každém konkrétním případu, řekl dnes novinářům hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Nabídka německých lůžek se stane součástí českého národního dispečinku volných lůžek, dodal. O převozu dnes hovořil i premiér Andrej Babiš (ANO) s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Nabídnutá kapacita německých lůžek je zahrnuta do Národního dispečinku a bude záležet na charakteru každého případu. Jinými slovy k možnostem převozu do českých nemocnic přibyla jména těch německých s danou kapacitou a druhem dostupné péče,“ řekl dnes na dotaz ČTK Kulhánek.

Podle hejtmana kraj dostal informaci od zástupců Saska, že se dostupná kapacita v nemocnicích stále mapuje a Sasko ji aktualizuje. „Německá strana vyžaduje dokumentaci v německém jazyce. To my řešíme takzvaně on-call překladatelem, to znamená, že když se vyskytne požadavek na transfer do Německa, operativně v řádu několika hodin získáme překlad zdravotní dokumentace,“ popsal Kulhánek. Nabídka z Bavorska ještě definovaná není a Bavorsko stále zjišťuje, jaké kapacity může nabídnout.

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý dnes novinářům řekl, že požádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby vláda formálně oslovila Německo kvůli převozu pacientů za hranice. Původně tvrdil, že Česko se na zahraničí obrátí, až budou nemocnice naplněné z 90 procent. V současné době je volných míst asi 15 procent, vyčerpat by se ale mohly za dva až tři týdny.

Žádost má řešit Ústřední krizový štáb

Babiš potvrdil, že Česko konkrétní nabídku devíti lůžek pro pacienty s covidem-19 od saského premiéra Michaela Kretschmera už má. „Předal jsem to písemně hejtmanům Karlovarského a Ústeckého kraje, je na nich, jestli to využijí,“ uvedl. Dopravu do Německa i zpět zajistí česká strana. Podle Kulhánka existují zdravotnické dopravní služby, které mají vyřízené povolení jak pro českou, tak pro německou stranu hranice.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že o tom, zda bude Česku žádat o zahraniční pomoc, musí podle zákona o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci vždy rozhodovat vláda. „V dané době by mělo být toto minimálně projednáno v rámci Ústředního krizového štábu a to je taky varianta, ke které se momentálně kvůli rychlejšímu průběhu kloní všichni zúčastnění. Na ÚKŠ to bude projednáno již zítra (ve středu),“ uvedla. Dále se bude podle Peterové postupovat přes mechanismy Evropské unie.

Zemské vlády Saska a Bavorska chtějí případný převoz českých pacientů s covidem-19 na kliniky do Německa dohodnout diplomatickou cestou. Mluvčí úřadu bavorské vlády Eva-Maria Ungerová řekla ČTK, že takové řešení usnadní organizaci převozu nemocných. Stejně se vyjádřilo saské ministerstvo sociálních věcí, které má na starost zdravotnictví. Zdůraznilo, že kvůli velkému vytížení saských nemocnic je koordinace nezbytná.

Také saské a bavorské nemocnice u hranic s Českem shodně uvádějí, že případný transport nebude domlouván přímo mezi klinikami, ale přes oblastní koordinátory či příslušná zemská ministerstva.

Situace v nemocnicích v Karlovarském kraji se za poslední dny nepatrně zlepšila, a nejsou tak vyžadovány hromadné převozy pacientů s covid-19 do nemocnic mimo Karlovarský kraj. Poslední větší převoz pacientů byl minulý týden ze sokolovské nemocnice, odkud odjelo deset pacientů do Humpolce.

„Od té doby některé dny nebyly žádné požadavky, v některé dny byly v jednotkách případů, což řeší národní dispečink v rámci regionálních nemocnic. Co se řeší na denní bázi, je přemisťování pacientů, kteří již nepotřebují intenzivní péči v rámci kraje do zařízení, které poskytují standardní péči nebo následnou,“ dodal Kulhánek.

Video  Povinné respirátory, prodloužený Antivirus i nejistý návrat školáků. O čem rozhodla vláda?  - ČTK
Video se připravuje ...

Citronel ( 23. února 2021 17:09 )

Tebe, jako domácího mazlíčka, každý večér ji budeš muset vylízat a to i nemytou, nebo při krámech. No neber to.

xiioma ( 23. února 2021 15:39 )

... jenom primitiva zajímá co za to, když jde o lidské životy!

xiioma ( 23. února 2021 14:49 )

My se o naše občany umíme postarat sami, tady někdo tvrdil.

Super, tak tyhle kraje to chtějí už dlouho, vláda a MZ to odmítá. Pak jde Babiš a dojednává to, aby on byl za kinga pro PR, ten člověk je totální ...

Anifa ( 23. února 2021 14:30 )

Ano, je to od nich hezké. Ale co to řeší? Zajistit dokumentaci v němčině, pečlivý výběr..kolik jich přijmou - 10? Naši situaci to neřeší. Jestli si někdo myslí, že bude bez roušky promenádovat po horách, zevlovat u kiosků , švejkovat, dělat si z chřipečky legraci a pak ho zachrání v německé nemocnici, je mimo. Pokud se nebudou všichni chovat tak zodpovědně jako Němci a rychle se nezačne očkovat bude tu průšvih až do podzimu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa