Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ponížená Charlotta (87) z Jablonce napsala vládě: Starým lidem se smějete za dveřmi?!

Aktualizováno -
23. února 2021
06:35
Autor: VaB - 
23. února 2021
05:05

Seniorka Charlotta Špačková skrze svůj facebook napsala vládě ČR otevřený dopis, který sdílely už stovky lidí. Píše v něm o nefungujícím „systému“ na očkování, o vládě, která vůbec nevládne, nebo o tom, jestli se vůbec dožije 88 let. „Zažila jsem totalitní stát, který vládl všemu. Teď zažívám vládu, která nevládne vůbec,“ píše.

Paní Charlotta Špačková je sedmaosmdesátiletá žena z Jablonce nad Nisou. Současná koronavirová situace a spíše nefungující očkování ji donutilo k tomu napsat na sociální síť otevřený dopis vládě České republiky. A kritikou nešetřila.

Ženě bude brzy 88 let, má osm vnuků a osm pravnuků. „Abych se z jejich blízkosti mohla radovat, chci podstoupit očkování. Když se 15. ledna spustil Váš rezervační 'systém', čekala mě jen deprivace. A to přestože internet ovládám snad i nadprůměrně,“ popisuje na svém facebooku.

Pokusy o přihlášení a registrování byly marné. „'Systém' na mé snažení nereagoval. Nebylo jasné, jestli se povedlo, nebo jsem někde udělala chybu. Po několika hodinách pokusů mě přemohl pocit naprosté beznaděje. Nakonec jsme s vnučkou a s pomocí linky 1221 zjistily, že rodná čísla lidí narozených 31. den v měsíci 'systém' neakceptuje. Po opravě této chyby se registrace podařila a já se radovala, že mám konečně vyhráno,“ radost ale rychle přešla do smutku. Místo pro očkování už nebylo. 

Seniorka mezitím sledovala informace kolem dodávaných vakcín nebo snahy očkovat ruskou vakcínou. Píše i o „papaláších“, kteří se nechali očkovat přednostně. Když jí po měsíci dorazila zpráva o výzvě k rezervaci v očkovacím systému, nic se nezměnilo. Systém ji opět nepustil, nepomohla ani linka 1221. 

„Ale stále jsem věřila v 'systém' vypracovaný odborníky a alespoň nějakou vládu této země.  A zase mě čekalo zklamání. Už jsem si připadala jako v Cimrmanově opeře (zklamání střídané radostným očekáváním),“ napsala žena.

Registraci na očkování popisuje jako „bezohlednou soutěž o tom, kdo dřív přijde, ten se naočkuje. „Jen nejistota a frustrace,“ dodává. „V novinách, v rozhlase, na vašich nekonečných tiskových konferencích ujišťujete nás seniory o neustávajícím zájmu o naše přežití. Ale ve skutečnosti si připadám jako oběť nějakého nepovedeného vtipu, kdy se za zavřenými dveřmi smějete, jak se tisíce starých lidí musí nedůstojně strkat v tlačenici na vakcínu,popisuje.

„Je to arogance Ministerstva zdravotnictví? Arogance vlády? Pýcha, která vám brání spolupracovat?“ ptá se žena. Zda se dostane odpovědi, je nejasné. „A tak jsem zavřená doma, znechucená, ponížená. Včera se mi podařilo konečně získat termín očkování, po dalším boji se 'systémem'. Zklamání a vyčerpání ale zůstává. Zažila jsem totalitní stát, který vládl všemu. Teď zažívám vládu, která nevládne vůbec,“ zakončila. 

Covid_19 ( 23. února 2021 21:28 )

lékaře si můžete zvolit, naštěstí v Praze jich je zatím dost, mimo Prahu je to o hodně horší, někde musí jezdit desítky kilometrů za schopnějším lékařem

marsa ( 23. února 2021 20:16 )

nemáte pravdu,praktickou pražskou lékařku mojí mámy očkování starých vůbec nezajímalo,ba i obtěžovalo...ta dělá nejraději jen úkony a vyšetření,které si pacient hradí sám...v televizi se vykládá,jak by se praktičtí lékaři rádi zapojili do očkování...ale ne všic­hni,bo­hužel­...js­ou lékaři a Lékaři

Wells ( 23. února 2021 16:14 )

Problémy s očkováním i s registrací jsou všude na celém světě. Chce to jenom pevné nervy. Ty vakcíny se musí vyrobit. A vyrobit najednou bilióny vakcín je prostě nemožný.

rapid15 ( 23. února 2021 15:51 )

prokel, že ty jsi z Milonu chvilek? Ti mívají tuhle tvoji rétoriku

rapid15 ( 23. února 2021 15:50 )

Problémy s registrací 15.1., trvající řádově s přestávkamam asi týden jsou už dávno vyřešené ! Od paní je to 23.2 zcela neplodná kritika . Čeho tím chce dosáhnout?
Prostě ne každý , když je těch 80+ víc jak 400 000 může být oočkován jako první nebo mezi prvními 50. Zvláště, když výrobce vakcíny ani tu vakcínu právě nemá . To by si paní i její rodina měli uvědomit .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa