Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Andrea a Jana: Ženy vězňů promluvily o útrapách v době covidové a těžkém odloučení

Aktualizováno -
28. února 2021
18:52
Autor: Nikola Forejtová - 
27. února 2021
06:10

Rodiny vězňů se spojily dohromady a sepsaly petici, která se dostala i na půdu Sněmovny. Důvod? Nedostačující zdravotní péče a zákaz návštěv v době koronaviru. Oslovení příbuzní odsouzených a obviněných lidí zmiňují stupňující se zoufalství, kvůli nedostatku kontaktu s rodinou, ale i zvyšující se úzkost kvůli nedostatkům ve zdravotní péči. Mluvčí věznice Petra Kučerová uznává, že se věznice potýkají především s nedostatkem personálu. Popřela ale, že by někteří bachaři nedodržovali protiepidemická opatření, jak uvádí oslovené rodiny. 

Pobyt ve vězení rozhodně nebývá procházka růžovou zahradou. Ostatně za mříže se člověk nedostává za odměnu. Jak ale upozorňují rodiny uvězněných, ale i samotní muklové, jsou věci, které by zde stály za zlepšení a na které by měli mít i zločinci právní nárok. Řeč je o nedostatečné zdravotní péči. Právě na tu se snáší největší kritika. 

V současnosti pobývá ve výkonu trestu nebo ve vazební věznici 19 283 lidí. Mezi nimi je i manžel Jany (41), který si v Jiřicích odpykává pětiletý trest za podvod. „Je to absolutně normální chlap, není to extra gauner. Máme spolu devítiletou dceru a já mam ještě v péči jeho staršího syna,“ seznamuje Blesk Zprávy se situací manželka odsouzeného.

Jana se svěřuje Blesk Zprávám, že už se dále nemůže dívat na to, jaká je ve věznicích zdravotní péče. Zmiňuje nedostatek personálu, nepříjemné doktory i dlouhé čekací lhůty.

Podobně mluví i Andrea (46), jejíž muž sedí kvůli hospodářskému deliktu na Pankráci. „Je to nedostatečné. Každý odsouzený si musí napsat žádanku, kdy čeká i týden na to, než se k tomu lékaři dostane. A ne vždy se tam dostane, takže se ta doba čekání může prodloužit a pak, když se k němu dostanou, tak první otázka zní, jestli má peníze na zdravotním účtu,“ popisuje. Dlouhé čekací lhůty přitom mohou malý zdravotní neduh proměnit ve vážnější problém. Takový bolavý zub může například vyvolat zánět.

Sháníme: Lékaře, sestry i zubaře

Generální štáb uznává, že se v tomto odvětví objevují nedostatky. „Lékařskou péči jsme povinni poskytovat ze zákona a je zajištěna, přesto že skutečně máme nedostatek zdravotnického personálu,“ uvádí pro Blesk Zprávy mluvčí věznic Petra Kučerová.

Blesk Zprávy zapátraly na samotných stránkách. V Jiřicích kupříkladu shání všeobecnou sestru, lékaře i zubaře. Lékaře pak shání téměř v každé další věznici. I o zubaře je velká sháňka. Například v Ostravě shání všeobecného lékaře už od dubna roku 2019, alespoň podle inzerátu. Nutno ale dodat, že o zubní lékaře je sháňka globálně. 

Podle oslovených rodin vězňů ale nejde jen o personální nedostatky, kdy si rodiny stěžují i na údajně nezpůsobilé lékaře, ale i na nedostatek některých léků i vitamínových doplňků. „Na Pankráci je výhoda, že je tam nemocnice. Nechávají je ale trpět dlouho, než na ně dojde řada. Přitom to může být akutní už delší dobu,“ doplňuje Andrea. 

Video  Blesk Podcast: Čeští vězni se díky koronaviru podívali domů, říká vězeňský psycholog  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Obě ženy nás poprosily o anonymitu. Jako důvod uvádí i to, že se bojí o zdraví svých manželů; přesněji se obávají, aby se jejich partneři nestali terčem pomsty. Vznikla dokonce petice, kterou podepsalo více jak 640 lidí a která se již projednala 16. února i na petičním výboru Poslanecké sněmovny.

Mluvčí Kučerová se vyhrazuje proti některým tvrzení, že byli někteří bachaři bez roušky. „Nemám informace o tom, že by docházelo k nějakému zásadnímu porušování protiepidemických opatření ve věznicích a byly za to ukládány tresty, opatření dodržují jak vězni, tak personál,“ uvedla v reakci na stížnosti Andrey Blesk Zprávám. Manželka vězně totiž tvrdí, že k takovému jednání ze strany bachařů došlo.

Reprodukční číslo? Více jak 8, tvrdí studie

Roušky jsou ve věznicích povinné stejně jako i na jiných místech ČR. To ale vězňům nevadí. Jak již bylo zmíněno, nejvíce jim vadí zákaz návštěv. „Moc nám chybí kontakt. Nemůžeme se obejmout, vzít se za ruku. Naštěstí nemáme děti, tak jsme aspoň od toho oproštěni. Pro ně je to nejhorší. Ale zpočátku byl aspoň možný kontakt za plexisklem, teď nemáme nic,“ popisuje Andrea. Jedinou možností je telefonát přes Skype.

„My měli poslední návštěvu v srpnu za sklem a já, i když jsem velmi klidná a nekonfliktní, jsem se pohádala s vychovatelem. Skoro jsme se neslyšeli, ale on nám neustále vrážel do stolu a chodil bez roušky. Můj muž za to dostal kázeňský trest, údajně za pokus o kontakt s rodinou,“ dodává Jana. Jak již ale bylo zmíněno, mluvčí Kučerová si není vědoma, že by k takovému chování docházelo. 

Hlídání dodržování opatření ve věznicích je podle virologa Pavla Plevky z výzkumného centra Ceitec Masarykovy univerzity v Brně na místě. Podle studií z USA, ale i vyjádření dalších expertů, je totiž přenos covidu ve věznicích velmi snadný. 

„Studie o šíření koronaviru v českých věznicích není, ale zajímali se o to v zahraničí, zejména ve Spojených státech. Lze usuzovat, že situace v ČR je podobná. Ukázalo se, že se koronavirus ve věznicích šíří velmi rychle (…) Těch lidí je v místnosti několik a hygienické podmínky jsou zde přeci jenom horší. Chodí například společně na jídlo, na cele nemusí mít roušku,“ vysvětluje Blesk Zprávám Plevka. Ze studie vyšlo mimo jiné i to, že reprodukční číslo SARS-CoV-2 ve věznicích vystoupá až na číslo 8- tedy že jeden nakažený dokáže přenést vir na dalších 8 lidí.

Kučerová zmiňuje, že ve všech věznicích jsou ale protiepidemická opatření nastavena a především se počítá s izolováním nakažených vězňů od negativních trestanců. „Každá věznice má dispozičně jiné možnosti, záleží na velikosti a na počtu vězňů. Jakým způsobem tato opatření probíhají, z bezpečnostních důvodů sdělovat nebudu,“ dodává mluvčí.

kralovna-vsech-mori ( 27. února 2021 13:06 )

Prý že řídil bez řidičáku. Jen zapoměl náš slavný blábolílek Blesk dodat, že to bylo po sedmé, že byl ožralý jak katolík a přejel na přechodu dva školáky.

Jaronovaku ( 27. února 2021 11:56 )

Koukám, že jsme se dřív na vojně měli hůř než se tyhle domáhají pro lidi, kteří do krimu nemuseli jako my na vojnu.

1esetka ( 27. února 2021 09:14 )

takové místnosti už ve vězeních jsou, bohužel.

1esetka ( 27. února 2021 09:13 )

přesně tak.

1esetka ( 27. února 2021 09:13 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa