Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi kvůli covidu častěji popíjejí přes míru. „Frčí“ i antidepresiva a léky na spaní

Autor: ČTK - 
27. ledna 2021
10:20

Víc Čechů pije během pandemie pravidelně nadměrné dávky alkoholu, uvádí studie týmu Petra Winklera z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Podle ní se o 60 procent zvýšil počet lidí, kteří pili pravidelně každý týden a častěji nadměrné dávky alkoholu. Návyky pomáhá změnit každoroční kampaň Suchej únor, jejímž partnerem je NUDZ, řekl mluvčí ústavu Jan Červenka.

Opatření související s pandemií i ekonomická nejistota vytvořily podle odborníků situaci chronického stresu. Přibylo úzkostných poruch, depresí a vzrostlo i riziko sebevražedného jednání. „Na chronickou zátěž lidé reagují pestrým a individuálně odlišným repertoárem zvládacích strategií, z nichž mnohé jsou nevhodné, neúčinné, nebo dokonce škodlivé. Zaznamenáváme nárůst užívání antidepresiv, léků proti úzkosti a léků na spaní. Mnozí lidé se také obracejí k alkoholu,“ uvedl Ladislav Csémy z NUDZ.

Studie zaměřené na pití alkoholu se účastnila reprezentativní skupina 3300 plnoletých lidí. Zatímco před pandemií pravidelně nadměrně alkohol požívala zhruba čtyři procenta z nich, v době pandemie přes šest procent. „Nárůst byl v podstatě stejný pro pivo, víno i destiláty,“ dodal Csémy.

Změny v konzumaci alkoholu během pandemie potvrdila i studie Národního monitorovacího střediska, podle které spotřeba alkoholu vzrostla zejména u těch, kdo byli před pandemií intenzivními konzumenty, zatímco umírnění konzumenti svou spotřebu v době covidu ještě snížili.

Česko v první lihové pětce

ČR se dlouhodobě drží v první pětce zemí s nejvyšší spotřebou čistého lihu na hlavu. Za hranicí rizikového pití se v Česku pohybuje přes milion lidí. Podle dat z roku 2018 každý Čech v průměru vypil 14,4 litru čistého lihu za rok. Poměr ve spotřebě mezi muži a ženami je zhruba 4:1, 23,2 litru u mužů a 6,1 litru u žen.

Unie výrobců a dovozců lihovin ČR loni v prosinci uvedla, že za prvních deset měsíců roku 2020 prodej lihovin meziročně klesl o 38 procent. Důvodem bylo zavření restaurací a hotelů a odliv zahraničních turistů a dělníků.

Během akce Suchej únor lidé dobrovolně abstinují po celý únor. Letos se koná její devátý ročník, loni se zapojilo na 600 000 lidí. „Pro registrované účastníky bude navíc letos připravena nová kniha Suchej únor - 28 důvodů, proč ochutnat čistokrevnej život, na jejímž vzniku se podílela řada osobností,“ doplnil ředitel neziskové organizace Suchej únor Petr Freimann. Organizace bude jedním z účastníků festivalu o duševním zdraví Na hlavu, který se letos poprvé uskuteční výhradně on-line, a to ve dnech 5. až 7. února.

Video  Další zásah policie v centru Prahy: Kvůli nelegální party (9.1.2021)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa