Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

U Blatného skončil náměstek Šedo. „Mluvili jsme spolu jen 15 minut,“ posteskl si

Aktualizováno -
26. ledna 2021
19:35
Autor: ČTK, kal - 
26. ledna 2021
09:05

Na ministerstvu zdravotnictví dnes končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, který nastoupil od 1. září. Na twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Nesetkaly se naše představy o fungování sekce zdravotní péče,“ uvedl k tomu ministr. Šedo dnes kritizoval komunikaci s ministrem Blatným. Serveru Lidovky.cz řekl, že za dobu svého působení mohl s Blatným osobně mluvit jen asi 15 minut, což pro spolupráci nestačí. Šedovu agendu převzal nynější politický náměstek a koordinátor kapacity intenzivní péče v nemocnicích Vladimír Černý, sdělila ČTK mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Od začátku roku jde o druhého náměstka, který ministerstvo opouští. Minulý týden odešla Alena Šteflová, která se ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželem přednostně naočkovat proti covidu-19.

„Na rozdíl od předchozích ministrů jsem s docentem Blatným měl, ne vlastní vinou, možnost kromě velkých porad osobně hovořit cirka 15 minut, což pro autentickou spolupráci ministra s náměstkem nestačí. A to ani v komunikaci s lidmi uvažujícími ano=ano, ne=ne, nevím=nevím a nepodepsal jsem=nepodepsal jsem,“ uvedl Šedo pro Lidovky.cz.

Blatný novinářům ve Sněmovně večer řekl, že si Šeda váží jako odborníka, akademika i jako slušného a zodpovědného člověka. „Měli jsme trošku jinou představu o fungování sekce, kterou on řídil, tak jsme se takto dohodli. Rozhodně to není žádná zásadní kritika,“ poznamenal ministr.

Ke kritice komunikace uvedl, že je v úřadu často do pozdních hodin, tudíž je k dispozici všem, když je potřeba. „Je pravda, že v současné hektické době je všechno urychlené, ale to si myslím, že je věc, která se týká všech nás na ministerstvu, nikoli specificky pana profesora,“ dodal Blatný. Černého pověřil neodkladnými věcmi, například jednáním s Ústředním krizovým štábem, na místo náměstka resort vypíše výběrové řízení.

Šedo řekl Radiožurnálu, že práce na ministerstvu v této době je samozřejmě často vyčerpávající a tlak na ministra je velký, ale s oběma Blatného předchůdci na postu ministra podle Šeda spolupráce fungovala. „Práce v rámci této sekce byla specifická tím, že určitými segmenty z ní pan ministr (Blatný) pověřoval bez mého vědomí některé další kolegy. Potom na vrub toho docházelo k určitým nejasnostem,“ uvedl.

Šeda na twitteru dnes ocenil bývalý koordinátor testování na covid-19 Marián Hajdúch. „Profesora Šeda znám mnoho let jako kultivovaného, vzdělaného a pracovitého odborníka i schopného manažera. Zaslouží si poděkováni za odvedenou práci a zejména odvahu odejít, kterou projevil nesouhlas s děním na ministerstvu zdravotnictví. Za mne osobně i obdiv, že to vydržel dost dlouho, vím o čem mluvím...,“ uvedl Hajdúch. Svůj odchod z postu koordinátora na přelomu listopadu a prosince Hajdúch podle médií odůvodnil tím, že nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí.

Šeda, kterému končilo funkční období jako děkanovi 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, si jako náměstka vybral loni v létě tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO). Společně působili jen necelý měsíc, Vojtěch 21. září rezignoval a nahradil ho Roman Prymula.

Video  Vojtěch o roku s covidem. A co říká na utajený večírek u kmotra Bendy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Od té doby resort opustili tři náměstci. Po odchodu Vojtěcha odešel z úřadu také jeho politický náměstek Filip Vrubl. Blatný se na odchodu dohodl také s bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který nastoupil za Prymuly. Skončit musela po kauze s přednostním očkováním proti covidu-19 před týdnem také náměstkyně Alena Šteflová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 26. ledna 2021 14:32 )

nyní bude vládní strategie jasná, bez zbytečných odborníků , kteří mají jiný názor než nejvyšší vakcinolog, epidemiolog a krizový manažer

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa