Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Slavná hospoda po více než 450 letech kvůli covidu končí. Hostila Tolkiena, studenty i učence

Autor: ČTK - 
26. ledna 2021
07:02

Do historické hospody v centru britského Oxfordu chodili studenti, slavní spisovatelé a učenci více než 450 let. Na lavicích v podniku, který patří jedné z oxfordských vysokoškolských kolejí, sedával třeba autor Pána prstenů J. R. R. Tolkien. Ekonomické důsledky koronaviru však podnik The Lamb and Flag (Beránek a vlajka) donutily k 31. lednu definitivně zavřít, píše Reuters.

Hospoda poprvé otevřela v roce 1566, na současné adrese v centru univerzitního Oxfordu je od roku 1613. Majitelem je St. John's College, jedna ze 45 kolejí, které tvoří Oxfordskou univerzitu. Výnosy z podniku škola už 25 let dávala na studentská stipendia.

Jméno podniku, Beránek a vlajka, odkazuje na atributy svatého Jana Křtitele, patrona koleje. Nenajdete tu televizi ani jukebox, hosté si sem chodí povídat nebo číst.

„The Lamb and Flag, stejně jako mnohé další podniky v pohostinství, byl těžce zasažen pandemií. (...) Obchodní výsledky za posledních 12 měsíců znamenají, že hospoda není v současnosti finančně životaschopná,“ uvedl v prohlášení Steve Elston, pokladník koleje St John's.

Británie byla v karanténě prakticky od března do června, drobné uvolnění přišlo v létě, opětovná uzávěra v listopadu, kompletní lockdown 5. ledna, připomíná Reuters.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa