Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dohra mejdanu v Teplicích: Hnilička skončil, ale na miliardách bude sedět dál

Autor: J. Tomek, J. Veinlich, J. Kopřiva, H. Lacinová - 
26. ledna 2021
05:00

Oslava v hotelu teplického kmotra Petra Bendy (50), které se zúčastnili i „mocní“, má dohru. Mezi hosty, které Blesk fotkami načapal, byl i vládní zmocněnec a šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (47, za ANO). To rozzuřilo jeho šéfa a premiéra Andreje Babiše (66, ANO)! Hnilička pak odpoledne oznámil, že končí. Ale jen jako poslanec...

Víkendový mejdan měl být oslavou padesátin Bendy, který si do svého teplického hotelu Prince de Ligne pozval několik desítek hostů. Mezi nimi se pohybovali i expremiér Jiří Paroubek (68) nebo Jiří Šlégr (49), naganský šampion a v současnosti místopředseda Rady ČT.

Hostitel i hosté se jednoduše vykašlali na to, že oslavou, navíc v zavřeném hotelu, porušují vládní opatření. V prvním patře byli obsluhováni číšníky, jako by se nechumelilo. Fotoreportéři Blesku pak na merendě poznali i klíčového muže, který má na starost rozdělování miliard korun pro český sport a šéfuje Národní sportovní agentuře – poslance Hniličku.

Bývalý hokejový brankář si po dotazech Blesku sypal popel na hlavu. „Uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu. Jsem připraven nést následky. Posílám 50 000 Kč na charitu,“ napsal Hnilička.

Strašná chyba

Jenže toto gesto předsedy sportovní agentury jeho šéfovi Babišovi nestačilo. „Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky,“ uvedl pro Blesk. Později premiér dodal, že nechápe, proč se Hnilička účastnil podivné party s podivnými lidmi. „Je to strašná chyba a měl by rezignovat na mandát poslance i na funkci šéfa Národní sportovní agentury,“ řekl pro Novinky.cz Babiš.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Uběhlo několik hodin „ticha“ a Hnilička otočil. Tedy spíš pootočil... „Plně si uvědomuji zodpovědnost, kterou jako poslanec vládní koalice mám, a proto jsem se po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu,“ uvedl Hnilička pro Info.cz. Co myslel tou velkou podporou? Podle informací Blesku existuje obrovský tlak na jeho setrvání ve funkci.

V čele jeho obhájců ze sportovního prostředí stojí šéf České unie sportu Miroslav Jansta (58). Muž známý kromě jiného z aktuální aféry odposlechů okolo fotbalového bosse Miroslava Pelty (56) v kauze ovlivňování sportovních dotací.

Vypadá to tedy, že i když Milan Hnilička už ve Sněmovně dál sedět nebude, na miliardách pro sport, s měsíčním platem kolem 170 tisíc, ano...

Oslavy v hotelu teplického kmotra Petra Bendy (50) se zúčastnil i bývalý policejní prezident a současný šéf policie v Libereckém kraji Vladislav Husák. Uvedl to Radiožurnál s odkazem na dva zdroje.

Hamáček: Trest pro všechny

I kvůli Husákovi zuří vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD). Podle něj hrozí všem účastníkům pokuta ve správním řízení, liberecký šéf by podle něj měl navíc skončit. „Jak jsem pochopil z článku, pan Benda to organizoval. Nicméně nehraje roli, kdo porušuje nařízení, pravidla platí pro všechny,“ uvedl šéf ČSSD, jehož neoficiálním poradcem má být expremiér Jiří Paroubek (68), který byl jedním z hostů.

Havlíček: Přijdou o podporu?

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (51, za ANO) se Bendův hotel Princ de Ligne tímto připravil o jakoukoliv podporu na pomoc během pandemie ze strany státu. „Nepřijatelné. Provozovna tím ztrácí šanci na jakoukoliv podporu. Měřit se musí všem stejně,“ řekl Blesku Havlíček.

První reakce účastníků - trapné výmluvy

Milan Hnilička: Pár pracovních schůzek

„Nepil jsem, po večeři a pár pracovních schůzkách jsem řídil domů. Ale uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu, za kterou se moc omlouvám a jsem připraven nést následky. Okamžitě posílám 50 000 Kč na charitu, vybral jsem si sbírku SOS Česko vyhlášenou Člověkem v tísni. Je určena na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, které se ocitají v těžké životní situaci: živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým, lidem v insolvenci či lidem, kteří přicházejí o práci.“

Jiří Šlégr: V restauraci jsem nebyl!

„Odpovídám, že jsem navštívil hotel Prince de Ligne, nikoliv však restauraci, jak uvádíte, a to za účelem pracovní schůzky s panem Hniličkou.“

Party v hotelu teplického kmotra Petra Bendy, které se účastnil i expremiér Paroubek. Party v hotelu teplického kmotra Petra Bendy, které se účastnil i expremiér Paroubek. | CNC/redaktoři Blesku

Jiří Paroubek: Mejdan se nekonal

„Petru Bendovi jsem krátce pogratuloval. S jeho hotelovou společností mám uzavřený dlouhodobý poradenský kontrakt. Řešil jsem s ředitelem a účetním jeho firmy hospodaření společnosti. Bláboly o mejdanu se mě dotýkají. Je o mně obecně známo, že již pět let nepiji alkohol. Přišlo mi rozumné a úsporné řešit v jednom pracovní věci a gratulaci, abych ušetřil jednu cestu do Teplic… Protože mé pracovní jednání skončilo v cca 20 hod., věděl jsem již předem, že do Prahy nemůžu cestu autem stihnout do 21 hod., proto jsem se ubytoval v hotelu.“

Oslavu už řeší policie

Věcí se zabýváme a prověřujeme ji na základě zveřejněných informací v tisku. Pokud se potvrdí porušení vládních nařízení, předáme věc správnímu orgánu k dořešení. V sobotu jsme žádný podnět ke kontrole neobdrželi,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Na verdikt mužů zákona pak čekají také hygienici. „Účastníci party porušili několik vládních opatření včetně shromažďování. Řešit je bude mimo jiné také magistrát. Divím se, že v takto nebezpečné situaci ti, kteří mají opatření dodržovat, je nedodržují. Situace je opravdu nebezpečná,“ sdělila Blesku krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Špatný příklad pro malé hokejisty

Papalášské chování sportovních osobností pořádně dopálilo předsedu hokejového klubu HC Litvínov Kamila Havelku. Ten má v klubu, se kterým je spjatý jeden z hostů party Jiří Šlégr, na starost mládež. „Nelíbí se mi to. Děti nemohou trénovat, případně bruslí v rouškách. A lidem, kteří jim mají jít příkladem, jsou vládní nařízení fuk. Účast sportovních autorit na party znevěrohodňuje sportovní prostředí a nedává dobrý signál. Hodně mě to štve,“ uvedl pro Blesk.

Chtějí, aby zůstal

Ani jako brankářské jedničce ve Spartě nebo v NHL se Milanu Hniličkovi nedostalo takové podpory, jakou mu včera vyjádřili velcí hráči českého sportu. Předsedy fotbalu i hokeje Malíkem s Králem počínaje a hokejovými a tenisovými ikonami Jágrem se Štěpánkem konče, ti všichni si svorně přejí jeho setrvání ve vedení NSA. Uvedli to ve společném prohlášení.

„Jde určitě o závažné pochybení, za které musí nést následky. Plně proto respektujeme názor o vyvození politické odpovědnosti. Milan Hnilička však v uplynulém období v čele Národní sportovní agentury vykonal spoustu práce. Domníváme se, že jeho rezignace by mohla vést ke značné destabilizaci dosud zdárně se rozvíjející činnosti... Jsme přesvědčeni, že v této souvislosti je role Milana Hniličky v čele NSA rozhodující, a věříme, že zůstane dále ve své funkci,“ napsali v dokumentu pod hlavičkou České unie sportu (ČUS), jejíž šéf Miroslav Jansta je uveden na prvním místě.

Kdo prohlášení podpořil:

Miroslav Jansta, předseda ČUS a České basketbalové federace

Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR

Tomáš Král, prezident Českého hokeje

Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu

Filip Šuman, prezident Českého florbalu

Jiří Dolejš, předseda Českého svazu juda

Jaromír Jágr, člen Národní rady pro sport

Barbora Špotáková, členka Národní rady pro sport

Radek Štěpánek, člen Národní rady pro sport

Video  Hniličku a Šlégra nafotili na tajné oslavě. Omlouvám se, ponesu následky, řekl šéf NSA  - iSport.tv
Video se připravuje ...

Co je Hniličkova NSA?

Národní sportovní agentura (NSA) je v podstatě ministerstvem sportu. Vznikla 1. srpna 2019 a od té doby přebírá sportovní agendu od ministerstva školství. V roce 2021 poprvé prostřednictvím investičních a neinvestičních dotačních programů rozděluje veškeré finance do českého sportu – celkem asi 11,7 miliardy korun.

Předsedou NSA, kterého jmenuje a odvolává vláda na návrh předsedy vlády, je Milan Hnilička. Ten šéfuje i Národní radě pro sport, ve které zasedají mimo jiné Jaromír Jágr, Pavel Nedvěd či Barbora Špotáková. Agentura o sobě zatím dala nejvíce vědět před dvěma týdny, kdy zveřejnila zfušovaný výzkum popularity sportu. Jeho prapodivné výsledky měly mít poloviční váhu při rozdělování 2,885 miliardy korun mezi sportovní svazy. Po velké kritice by měla být kritéria výrazně upravena.

Co říká 5. stupeň systému PES?

  • Hromadných akcí se mohou účastnit pouze 2 osoby
  • Až na výjimky, např. cesty z práce a do práce či za lékařským ošetřením, platí zákaz nočního vycházení mezi 21.–5. hodinou
  • Hotely smí poskytnout ubytování jen pro účely výkonu povolání nebo podnikání, nebo lidem, kterým byla nařízena karanténa. I tehdy ale platí povinnost nosit roušku ve všech vnitřních prostorech. Hotelové restaurace mohou ubytovaným poskytovat stravu, ale jen v době od 5 hodin ráno do devíti večer.
  • Povinnost zakrývat si dýchací cesty platí i na veřejně přístupných místech, tedy i na ulici.

gejza22 ( 26. ledna 2021 15:04 )

Hniličko,..tahni k čertu i s Tvými kamarády

villon ( 26. ledna 2021 14:15 )

Špotáková je lamapsačka, celý roky bere prachy se státní kasy za nic, pochybuju, že někdy vůbec byla v kasárnách. Ten systém je jako za komárů, sportovci jsou na oko zaměstnanci státu. Jak si takových lidí můžete vážit? Štěpánkovi jako tenistovi to asi nestojí za těch (pro něj) pár drobnejch, tahat se na slavnostní vyhlášení jednou v roce v uniformě, ale možná u nich taky za mlada byl, vůbec bych se nedivil.

villon ( 26. ledna 2021 14:11 )

Za Hnildu se postavil už i peltovo-berbrův svaz a všichni vykukové socialistického sportu ("profíci" placený ze státních peněz) – všichni včetně ženských jsou buď ofiko fízlové nebo lampasáci, zaměstnanci ministerstev obrany a vnitra a berou nemalý prachy z našich daní (kromě miliard za reklamu).
Celé je to navíc propletené s mafiánskou chobotnicí ČSSD-Agrofert.

ingmarie ( 26. ledna 2021 14:08 )

Přesně, za to že jim nadrobil pár zlaťáků by podpořili i Satana

Pohybovenadany ( 26. ledna 2021 13:49 )

Možná připravovali středisko pro vakcinováni ? A máte to, úchyláci !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa